Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé večeře jako z bistra

Rychlé večeře jako z bistra
ZDROJ: Apetit

Bistra jsou už nějakou tu dobu moderní a není se čemu divit. Některá vás přesvědčí o tom, že i burger nebo sendvič mohou být jídla vysoké úrovně. Lahůdky, kterými vás rozmazlují šéfkuchaři vašich oblíbených bister zvládnete připravit i doma.

Ano, nebudeme lhát, připravit si doma večeři jako z bistra nesporně vyžaduje více úsilí než výběr položky na jídelním lístku. Ale odměnou vám bude nejen výborné jídlo, ale i skvělý pocit, že jste ho zvládli připravit sami.

Bistro u vás doma

S náplní podle vás: slané palačinky

Francouzi slané palačinky běžně připravují z pohankové mouky a plní je šunkou a dalšími uzeninami, vejci a sýry. Výborné jsou ale i se zeleninou, rybím masem či s náplní ze špenátu a modrého sýra.

  • Naše těsto na palačinky z luštěninové mouky a strouhané mrkve je inspirované plackami dosa z jižní Indie, které se připravují z fermentované směsi čočky a rýže.
  • Lehkou a svěží kombinaci ředkviček a sýra cottage můžete zaměnit za výraznější kombinaci krémového sýra, slaniny a čedaru.
  • K rajčatové náplni zase můžete přidat mozzarellu nebo parmazán.
  • Vhodné jsou také opečené žampiony nebo pevnější lesní houby s pórkem a špenátem či kapustou.

Slavný sendvič: grilled cheese

Grilovaný americký sendvič se připravuje z plátků chleba, mezi které se vloží sýr, nejčastěji čedar. Na vnější stranu pak patří máslo, díky kterému pečivo při opékání krásně zezlátne a získá křupavou kůrčičku.

  • Pokud se chcete opravdu rozmazlovat, můžete náplň obohatit o zelný salát, trhané maso nebo jiné dobroty.

Z jednoho hrnce: zeleninová polévka

Jeden z nejlepších způsobů, jak se během chladných večerů zasytit a zahřát. Ať už jde o silný masový vývar, zeleninový krém nebo hustou luštěninovu polévku, talíř horké polévky potěší každého.

  • Uvařte rovnou velký hrnec, zbyde vám jídlo i na druhý den do práce.

Inspirace z Mexika: quesadilly

Jednoduché jídlo oceníte nejen jako večeři, ale i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo vyprošťovací snídani po flámu. Stačí mít doma ve spíži připravené balení tortill, pak už jen zalovte v lednici a náplň přizpůsobte svým strávníkům.

  • Trik s vaječnou omeletou, která se připravuje rovnou na pánvi s tortillou, vás bude bavit.
  • Pro děti vynechte pálivé a náplň zjednodušte.

Co dělá bistro bistrem?

Bistro je malá, neformální restaurace s relativně levným a jednoduchým menu. Typická bistra jsou komorní a nenápadná.

  • Slovo bistro údajně pochází z ruského slova „bystro“, což znamená rychle.
  • Jiní se přiklání k verzi, podle které výraz bistro snad souvisí s „bistouille“ – hovorovým výrazem pro „špatný alkohol“.
  • Od počátku 19. století však výraz označoval malou kavárnu či vinárnu.

Koncept bistra pochází z Francie a populární je po celém světě. Například i v USA.

  • Sendviče a hamburgery mohou být doplněny zeleninovým salátem, pečenými paprikami nebo čerstvým kozím sýrem a rajčaty. Mezi vydatnější hlavní jídla patří pokrmy z mořských plodů, tatarák z lososa, steak au poivre, flank steak nebo hranolky.

Vychutnejte si i další jídla jako z nejlepšího bistra. Máme pro vás recepty na skvělé burgery, neodolatelné hot dogy, bohatě obložené bagety a sendviče, křupavou pizzu, dozlatova usmažené kuře, asijské nudle i populární misky naplněné těmi největšími dobrotami. Stačí si jen vybrat a pustit se do práce!

Zdroje informací: delightedcooking, thedailymeal