Houbová paštika

Houbová paštika
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbová paštika

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 671 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 20 g
Tuky 52 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak trochu paštika a tak trochu pomazánka. Skvělá s opečeným chlebem, bílým, kváskovým, na křupavém toastu, u stolu, za kamny i na zápraží, když chytáte poslední paprsky sluníčka.

Suroviny

cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
máslo 1 PL
lesní houby 250 g
+ tenké plátky na ozdobení
kmín 1 špetka
mletý
tymián snítky
pár snítek, lístky otrhané + další na ozdobení
víno bílé 50 ml
smetana ke šlehání 120 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
pečivo
podle chuti opečené, k podávání

Postup

1

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm opečte cibuli a česnek dosklovita. Houby nakrájejte a spolu s kmínem a tymiánem přidejte do pánve. Opékejte, aby cibule i houby zezlátly. Zalijte vínem a nechte odpařit.

2

Poté houbovou směs přendej- te do mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte do takové textury, aby paštika nebyla úplně hladká, ale aby v ní byly vidět i cítit kousky hub. Podle chuti osolte a opepřete, přendejte do servírovacích skleniček či mističek a nechte vychladit (nebo alespoň vystydnout). Podávejte namazané na pečivu zdobené nasucho opečenými plátky hub a tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte po ruce koňak, vlijte ho k paštice namísto vína, dodá jí zcela nový šmrnc. A chutná to absolutně skvěle!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit