Tak jednoduché a tak dobré, že se jich nejde nepřejíst. Chlupaté knedlíky jsou jídlo, jako stvořené pro líné podzimní neděle! Podávané tradičně se zelím a navíc s opraženou cibulkou a špekem. Staročeská bramborová klasika!
Suroviny
Postup
Na knedlíky oloupejte brambory, polovinu uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zbylé brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich vodu. Vařené brambory nastrouhejte nebo propasírujte k syrovým bramborám, přidejte vejce a mouku, sůl a promíchejte. Z těsta tvarujte rukama nebo lžící namočenou ve vodě knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.
Zelí rozkrojte na čtvrtky a vyřízněte tuhý košťál. Poté zelí nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na plátky. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte 2 lžíce cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Vsypte zelí, kmín, osolte a přilijte 2 lžíce octa. Podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste na skus (nebo doměkka). Dochuťte solí, cukrem a octem.
Špek, cibuli i bok nakrájejte na kostičky, špek vsypte do rozehřáté pánve a nechte lehce vyškvařit, přidejte cibuli a pokračujte v opékání. Ke konci přisypte bok a nechte též vypéct. Podávejte se zelím a knedlíky, zdobte petrželkou.