Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chlupaté knedlíky s červeným zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 14
Do 50 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3474 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 536 g
Tuky 63 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak jednoduché a tak dobré, že se jich nejde nepřejíst. Chlupaté knedlíky jsou jídlo, jako stvořené pro líné podzimní neděle! Podávané tradičně se zelím a navíc s opraženou cibulkou a špekem. Staročeská bramborová klasika!

Související recepty

Suroviny

Na knedlíky
vejce 1 ks
mouka pšeničná hrubá 300 g
200–300 g podle potřeby
sůl
Na zelí
menší
podle chuti
kmín 1 ČL
sůl
ocet
podle chuti
Na dokončení
špek 200 g
uzený, bílý
uzený bok
petrželka
hladkolistá, na ozdobení

Postup

1

Na knedlíky oloupejte brambory, polovinu uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zbylé brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich vodu. Vařené brambory nastrouhejte nebo propasírujte k syrovým bramborám, přidejte vejce a mouku, sůl a promíchejte. Z těsta tvarujte rukama nebo lžící namočenou ve vodě knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.

2

Zelí rozkrojte na čtvrtky a vyřízněte tuhý košťál. Poté zelí nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na plátky. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte 2 lžíce cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Vsypte zelí, kmín, osolte a přilijte 2 lžíce octa. Podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste na skus (nebo doměkka). Dochuťte solí, cukrem a octem.

3

Špek, cibuli i bok nakrájejte na kostičky, špek vsypte do rozehřáté pánve a nechte lehce vyškvařit, přidejte cibuli a pokračujte v opékání. Ke konci přisypte bok a nechte též vypéct. Podávejte se zelím a knedlíky, zdobte petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín