Různé varianty houbové polévky, ať už se smetanou, či bez, patří vedle kapustnice, čočkové, fazolové nebo rybí polévky ke stálicím slovenských Vánoc. Někde k houbové polévce přikusují ,čistý koláč‘, jenž se podobá vánočce, ale je méně bohatý a sladký.
Suroviny
Postup
Sušené houby zalijte v misce vroucí vodou a nechte chvíli bobtnat a měknout. Pak slijte, chcete-li. Část hub nakrájejte nadrobno.
V hrnci na másle či oleji opečte cibuli dosklovita, přidejte všechny houby (případně včetně vody z namáčení) a zalijte vývarem. Do hrnce vložte klobásu v celku, nakrájené brambory a bobkové listy. Přiveďte k varu a vařte do změknutí brambor, zhruba 15 minut. Pak vlijte šťávu z kysaného zelí podle chuti a ještě 5 minut povařte. Pak vylovte klobásu a odložte ji stranou.
Zakysanou smetanu smíchejte dohladka se smetanou ke šlehání. Přidejte trochu horké tekutiny z polévky, aby se smetany nesrazily, a přilijte je do hrnce. Promíchejte, prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy, polévku doplňte nakrájenou klobásou a ozdobte petrželkou.