Hráškovo-rukolový krém

Hráškovo-rukolový krém

4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 917 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 126 g
Tuky 14 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vřele doporučujeme použít čerstvě vyloupaný mladý a sladký hrášek, službu ale udělá i mražený.

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ navíc na pokapání
šalotka 2 ks
střední, nakrájená najemno
česnek 1 stroužek
nakrájený najemno
hrášek 500 g
vyloupaného (může být i mražený)
vývar zeleninový 1 l
rukola 1 svazek
(asi 100 g), nakrájená, pár lístků ponechaných stranou na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana
hustá, tučná nebo crème fraîche, k podávání
pepř růžový
čerstvě drcený, na posypání

1 Rozehřejte v hrnci olivový olej a opečte na mírném ohni krátce šalotky a pak i česnek, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek, nechte jej trochu obalit v tuku a pak zalijte litrem vývaru. Zamíchejte a nechte cca 5–10 minut vařit na mírném ohni.

2 Jakmile je hrášek měkký, přelijte větší část polévky do stolního mixéru a rozmixujte s rukolou. Vraťte k nepromixovanému zbytku a zhruba další minutu společně prohřejte. Osolte a podle chuti opepřete. Rozdělte do talířů, ozdobte trochou zakysané smetany nebo crème fraîche a zbylými lístky rukoly, posypte podle chuti drceným růžovým pepřem. Na závěr můžete zastříknout troškou olivového oleje.

NĚCO NAVÍC
V hráškové polévce můžete zužitkovat jakékoli lupení, které právě máte doma, třeba baby špenát nebo polníček – polévka pak bude jemnější. Skvělou chuť polévce dodá křehká a peprná potočnice. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit