Vřele doporučujeme použít čerstvě vyloupaný mladý a sladký hrášek, službu ale udělá i mražený.
Suroviny
Postup
Rozehřejte v hrnci olivový olej a opečte na mírném ohni krátce šalotky a pak i česnek, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek, nechte jej trochu obalit v tuku a pak zalijte litrem vývaru. Zamíchejte a nechte cca 5–10 minut vařit na mírném ohni.
Jakmile je hrášek měkký, přelijte větší část polévky do stolního mixéru a rozmixujte s rukolou. Vraťte k nepromixovanému zbytku a zhruba další minutu společně prohřejte. Osolte a podle chuti opepřete. Rozdělte do talířů, ozdobte trochou zakysané smetany nebo crème fraîche a zbylými lístky rukoly, posypte podle chuti drceným růžovým pepřem. Na závěr můžete zastříknout troškou olivového oleje.
NĚCO NAVÍC
V hráškové polévce můžete zužitkovat jakékoli lupení, které právě máte doma, třeba baby špenát nebo polníček – polévka pak bude jemnější. Skvělou chuť polévce dodá křehká a peprná potočnice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jedeme na zelenou(42 receptů )
- 16 skvělých receptů na hráškovou polévku(17 receptů )
- Nejlahodnější hráškové recepty: Připravte si vynikající omeletu nebo jemnou hráškovou polévku(29 receptů )