Hráškovo-rukolový krém

Hráškovo-rukolový krém

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 917 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 126 g
Tuky 14 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vřele doporučujeme použít čerstvě vyloupaný mladý a sladký hrášek, službu ale udělá i mražený.

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ navíc na pokapání
šalotka 2 ks
střední, nakrájená najemno
česnek 1 stroužek
nakrájený najemno
hrášek 500 g
vyloupaného (může být i mražený)
vývar zeleninový 1 l
rukola 1 svazek
(asi 100 g), nakrájená, pár lístků ponechaných stranou na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana
hustá, tučná nebo crème fraîche, k podávání
pepř růžový
čerstvě drcený, na posypání

1 Rozehřejte v hrnci olivový olej a opečte na mírném ohni krátce šalotky a pak i česnek, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek, nechte jej trochu obalit v tuku a pak zalijte litrem vývaru. Zamíchejte a nechte cca 5–10 minut vařit na mírném ohni.

2 Jakmile je hrášek měkký, přelijte větší část polévky do stolního mixéru a rozmixujte s rukolou. Vraťte k nepromixovanému zbytku a zhruba další minutu společně prohřejte. Osolte a podle chuti opepřete. Rozdělte do talířů, ozdobte trochou zakysané smetany nebo crème fraîche a zbylými lístky rukoly, posypte podle chuti drceným růžovým pepřem. Na závěr můžete zastříknout troškou olivového oleje.

NĚCO NAVÍC
V hráškové polévce můžete zužitkovat jakékoli lupení, které právě máte doma, třeba baby špenát nebo polníček – polévka pak bude jemnější. Skvělou chuť polévce dodá křehká a peprná potočnice. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit