Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hráškovo-rukolový krém

Vřele doporučujeme použít čerstvě vyloupaný mladý a sladký hrášek, službu ale udělá i mražený.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje + navíc na pokapání
    • 2 střední šalotky, nakrájené najemno
    • 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
    • 500 g vyloupaného hrášku (může být i mražený)
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 1 menší svazek rukoly (asi 100 g), nakrájený, pár lístků ponechaných stranou na posypání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • crème fraîche nebo hustší tučná zakysaná smetana k podávání
    • čerstvě drcený růžový pepř na posypání

Příprava jídla

1 Rozehřejte v hrnci olivový olej a opečte na mírném ohni krátce šalotky a pak i česnek, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek, nechte jej trochu obalit v tuku a pak zalijte litrem vývaru. Zamíchejte a nechte cca 5–10 minut vařit na mírném ohni.

2 Jakmile je hrášek měkký, přelijte větší část polévky do stolního mixéru a rozmixujte s rukolou. Vraťte k nepromixovanému zbytku a zhruba další minutu společně prohřejte. Osolte a podle chuti opepřete. Rozdělte do talířů, ozdobte trochou zakysané smetany nebo crème fraîche a zbylými lístky rukoly, posypte podle chuti drceným růžovým pepřem. Na závěr můžete zastříknout troškou olivového oleje.

NĚCO NAVÍC
V hráškové polévce můžete zužitkovat jakékoli lupení, které právě máte doma, třeba baby špenát nebo polníček – polévka pak bude jemnější. Skvělou chuť polévce dodá křehká a peprná potočnice. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřový řízek s rebarborovým zelím

Kuře v arašídové omáčce s rýží

Lososovitý pstruh s hráškem

Frittata s jarní cibulkou a houbami

Přidat komentář