Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hráškový krém s mátou a skořicí
Hráškový krém s mátou a skořicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hráškový krém s mátou a skořicí

4.8/5 Počet hodnocení: 16
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1426 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 98 g
Tuky 95 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. Krásu neztratí, i pokud ji připravíte z mraženého hrášku – bylo by ale škoda nevyužít toho, že ten čerstvý právě prožívá krátké období vrcholné formy!

Suroviny

voda 1 l
nebo vývar
mléko 150 ml
hrášek 300 g
sůl
pepř bílý
skořice špetka
mletá
máta 4 snítky
na ozdobu

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte ji vodou či vývarem, osolte a metlou rozšlehejte. Za občasného míchání vařte dvacet minut.

2

Přilijte mléko, a až začne polévka vařit, přisypte hrášek. Povařte pět až deset minut, dokud není hrášek měkký (mražený zpravidla potřebuje kratší dobu než čerstvý), a odstavte z ohně.

3

Přímo v hrnci pak polévku rozmixujte ponorným mixérem a ještě ji přeceďte přes jemný cedník. Rozmixovaný hrášek protlačte vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

4

Do polévky přilijte smetanu; čtyři lžíce si nechte na ozdobu. Prohřejte a dochuťte solí i mletým pepřem. Každou porci ozdobte smetanou, skořicí a lístky máty.

Tip Apetitu:
Jemný čerstvý hrášek v luscích se právě dostává na trh. Neváhejte této nabídky využít; trvá jen pár týdnů a opakovat se bude až za rok. Pokud jste nakoupili a naloupali víc, než spotřebujete, spařte kuličky horkou vodou a zmražte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

22.10.2014 16:24

Polevka je naprosto uzasna, klidne lze pridat i vice hrasku, pro jeste vyraznejsi hraskovou chut..

02.09.2007 12:57
Recept se nachází v č.6/05, str.50
28.08.2006 15:34
Tahle polévka je vážně výborná! Když ji chci jako lehčí oběd, dám tam místo skořice citronovou šťávu a rozmíchám jedno vejce...

Apetit magazín