Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem

Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

na hruškové pyré (lze nahradit kupovanou hruškovou přesnídávkou)

  • 3 hrušky
  • 300 ml vody

na hruškový kompot

  • 2 hrušky
  • 200 ml vody
  • 30 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 5 hřebíčků

na korpus

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 3 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g hruškového pyré

na karamel

  • 200 g cukru krystal
  • 50 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli

na karamelový krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml karamelu

na bílkovo-máslový krém (použitý pouze na obmazání dortu)

  • 3 bílky
  • 170 g cukru
  • 300 g změklého másla

Pokud jste se rozhodli udělat si vlastní hruškové pyré, oloupejte hrušky, odstraňte jadřince, nakrájejte hrušky na kousky a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou měkké. Sceďte a hrušky rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

Pro přípravu hruškového kompotu rozkrojte hrušky na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

Korpus

Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.

V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko. Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.

Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 18cm (dno formy vyložte pečicím papírem). Pečte přibližně hodinu, resp. dokud špejle píchnutá do těsta není po vytažení suchá. Po upečení nechte korpus zchladnout. Poté jej zabalte do potravinářské folie a dejte na noc do ledničky - bude se vám lépe krájet.

Karamel připravíte tak, že do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Karamel dejte do misky a nechte vychladit - ideálně přes noc.

A jdeme do finále!

Mascarpone smíchejte s karamelem a vyšlehejte hladký krém.

Korpus rozřízněte na tři až čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni položte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte posledním korpusem. Boky a vršek dortu můžete potřít buď zbylým krémem nebo bílkovo-máslovým krémem. Ten připravíte tak, že bílky s cukrem dáte do vodní lázně a pomalu zahříváte za občasného míchání na 71°C. Jakmile budou bílky zahřáté, opatrně vyndejte mísu a začněte šlehat na střední otáčky dokud nebudete mít pevný lesklý sníh. Trvá to cca 15 minut. Potom začněte po kouscích zašlehávat změklé máslo. Dort krémem obmažete a uhladíte. Ozdobit jej můžete dle vlastní fantazie.

Dort nechejte odležet do dalšího dne - všechny chutě se perfektně propojí.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit