Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 104
Více než hodinu Snadné 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12242 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 1226 g
Tuky 725 g
Vláknina 298 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se spojí hrušky s mascarpone a slaným karamelem, vznikne naprosto odzbrojující kombinace chutí. Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem rozhodně překvapí každého oslavence – a co teprve hosty? Slavnostní dort plný ovoce.

Suroviny

Na hruškové pyré
voda 300 ml
Na hruškový kompot
voda 200 ml
cukr 30 g
skořice 2 svitky
Na korpus
máslo 100 g
třtinový cukr 160 g
vejce 3 ks
mouka pohanková hladká 80 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
300 g
připravené hruškové pyré
Na karamel
krystalový cukr 200 g
voda 50 ml
sůl ½ ČL
Na karamelový krém
karamel 300 ml
Na bílkovo-máslový krém
cukr 170 g
máslo 300 g

Postup

1

Pokud jste se rozhodli udělat si vlastní hruškové pyré, oloupejte hrušky, odstraňte jadřince, nakrájejte hrušky na kousky a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou měkké. Sceďte a hrušky rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

2

Pro přípravu hruškového kompotu rozkrojte hrušky na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

3

Na korpus vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná. Dále v misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko a přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.

4

Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 18 cm (dno formy vyložte pečicím papírem). Pečte přibližně hodinu, resp. dokud špejle píchnutá do těsta není po vytažení suchá. Po upečení nechte korpus zchladnout. Poté jej zabalte do potravinářské folie a dejte na noc do ledničky – bude se vám lépe krájet.

5

Karamel připravíte tak, že do hrnce dáte cukr s vodou a nechte vařit, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Karamel dejte do misky a nechte vychladit – ideálně přes noc.

6

Dále mascarpone smíchejte s karamelem a vyšlehejte hladký krém.

7

Korpus rozřízněte na tři až čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni položte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte posledním korpusem.

8

Boky a vršek dortu můžete potřít buď zbylým krémem nebo bílkovo-máslovým krémem. Ten připravíte tak, že bílky s cukrem dáte do vodní lázně a pomalu zahříváte za občasného míchání na 71 °C (nebo dokud se cukr nerozpustí).

9

Jakmile budou bílky zahřáté, opatrně vyndejte mísu a začněte šlehat na střední otáčky dokud nebudete mít pevný lesklý sníh. Trvá to cca 15 minut.

10

Potom začněte po kouscích zašlehávat změklé máslo. Dort krémem obmažte a uhlaďte.

11

Ozdobit jej můžete dle vlastní fantazie. Dort nechejte odležet do dalšího dne – všechny chutě se perfektně propojí.

Autor: doryphore

Apetit magazín