0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem

Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 73
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12242 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 1226 g
Tuky 725 g
Vláknina 298 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na hruškové pyré
hruška 3 ks
voda 300 ml
Na hruškový kompot
hruška 2 ks
voda 200 ml
cukr 30 g
skořice 2 ks
hřebíček 5 ks
Na korpus
máslo 100 g
vejce 3 ks
třtinový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 140 g
mouka pohanková hladká 80 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
hruška 300 g
připravené hruškové pyré
Na karamel
krystalový cukr 200 g
voda 50 ml
smetana ke šlehání 200 ml
sůl 0.5 ČL
Na karamelový krém
mascarpone 500 g
karamel 300 ml
Na bílkovo-máslový krém
bílek 3 ks
cukr 170 g
máslo 300 g

Postup

1

Pokud jste se rozhodli udělat si vlastní hruškové pyré, oloupejte hrušky, odstraňte jadřince, nakrájejte hrušky na kousky a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou měkké. Sceďte a hrušky rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

2

Pro přípravu hruškového kompotu rozkrojte hrušky na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

3

Korpus

  • Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.
  • V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko.
  • Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.
  • Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 18cm (dno formy vyložte pečicím papírem).
  • Pečte přibližně hodinu, resp. dokud špejle píchnutá do těsta není po vytažení suchá. Po upečení nechte korpus zchladnout.
  • Poté jej zabalte do potravinářské folie a dejte na noc do ledničky - bude se vám lépe krájet
4

Karamel připravíte tak, že do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Karamel dejte do misky a nechte vychladit - ideálně přes noc.

5

A jdeme do finále! Mascarpone smíchejte s karamelem a vyšlehejte hladký krém.

6

Korpus rozřízněte na tři až čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni položte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte posledním korpusem.

7

Boky a vršek dortu můžete potřít buď zbylým krémem nebo bílkovo-máslovým krémem. Ten připravíte tak, že bílky s cukrem dáte do vodní lázně a pomalu zahříváte za občasného míchání na 71°C.

8

Jakmile budou bílky zahřáté, opatrně vyndejte mísu a začněte šlehat na střední otáčky dokud nebudete mít pevný lesklý sníh. Trvá to cca 15 minut.

9

Potom začněte po kouscích zašlehávat změklé máslo. Dort krémem obmažete a uhladíte.

10

Ozdobit jej můžete dle vlastní fantazie. Dort nechejte odležet do dalšího dne - všechny chutě se perfektně propojí.

Autor: doryphore

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit