Řezy podle receptu naší art directorky Marcely Kubíkové upečte až těsně před Štědrým dnem. Uchovávejte je v lednici a na stůl vždy dejte jen tolik kousků, kolik se chystáte hned sníst.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C a plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a následně zašlehejte ořechy, čokoládu a strouhanku. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a pak jej opatrně vmíchejte do těsta. Vlijte je na plech a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.
2 Na krém: Do hrnce vlijte mléko a zašlehejte do něj mouku, žloutek a vanilkový cukr. Za stálého míchání přiveďte pomalu k varu a vařte, dokud směs nezhoustne na kaši. Pak nechte za občasného míchání zchladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a kakaem do pěny. Po lžičkách do ní zašlehávejte zchladlou kaši, dokud nezískáte konzistenci hutného krému.
3 Vychladlý korpus příčně překrojte na poloviny (neprokrajujte jej jako dort). Jeden díl těsta potřete nejdřív džemem a potom krémem. Přiklopte druhým dílem těsta a povrch opět potřete krémem. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny nebo nejlépe přes noc. Před podáváním nakrájejte na malé kostičky, povrch posypte kakaem a ozdobte vlašským ořechem. Uchovávejte v lednici.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)