Řezy podle receptu naší art directorky Marcely Kubíkové upečte až těsně před Štědrým dnem. Uchovávejte je v lednici a na stůl vždy dejte jen tolik kousků, kolik se chystáte hned sníst.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a následně zašlehejte ořechy, čokoládu a strouhanku. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a pak jej opatrně vmíchejte do těsta. Vlijte je na plech a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.
Na krém: Do hrnce vlijte mléko a zašlehejte do něj mouku, žloutek a vanilkový cukr. Za stálého míchání přiveďte pomalu k varu a vařte, dokud směs nezhoustne na kaši. Pak nechte za občasného míchání zchladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a kakaem do pěny. Po lžičkách do ní zašlehávejte zchladlou kaši, dokud nezískáte konzistenci hutného krému.
Vychladlý korpus příčně překrojte na poloviny (neprokrajujte jej jako dort). Jeden díl těsta potřete nejdřív džemem a potom krémem. Přiklopte druhým dílem těsta a povrch opět potřete krémem. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny nebo nejlépe přes noc. Před podáváním nakrájejte na malé kostičky, povrch posypte kakaem a ozdobte vlašským ořechem. Uchovávejte v lednici.