Máciny čokoládové řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plechu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10601 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 641 g
Tuky 792 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řezy podle receptu naší art directorky Marcely Kubíkové upečte až těsně před Štědrým dnem. Uchovávejte je v lednici a na stůl vždy dejte jen tolik kousků, kolik se chystáte hned sníst.

Suroviny

vejce 8 ks
odělené žloutky a bílky
moučkový cukr 240 g
máslo 240 g
změklé
vlašské ořechy 240 g
mleté
tmavá čokoláda 240 g
strouhaná
strouhanka 4 PL
sůl 1 špetka
meruňkový džem 1 sklenka
lze použít i malinový džem
kakao holandského typu
na poprášení
vlašské ořechy
rozpůlené, na ozdobení
Na krém
mléko 250 ml
mouka pšeničná hladká 30 g
žloutek 1 ks
vanilkový cukr 20 g
máslo 250 g
moučkový cukr 120 g
kakao holandského typu 70 g

1 Troubu předehřejte na 180°C a plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a následně zašlehejte ořechy, čokoládu a strouhanku. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a pak jej opatrně vmíchejte do těsta. Vlijte je na plech a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

2 Na krém: Do hrnce vlijte mléko a zašlehejte do něj mouku, žloutek a vanilkový cukr. Za stálého míchání přiveďte pomalu k varu a vařte, dokud směs nezhoustne na kaši. Pak nechte za občasného míchání zchladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a kakaem do pěny. Po lžičkách do ní zašlehávejte zchladlou kaši, dokud nezískáte konzistenci hutného krému.

Vychladlý korpus příčně překrojte na poloviny (neprokrajujte jej jako dort). Jeden díl těsta potřete nejdřív džemem a potom krémem. Přiklopte druhým dílem těsta a povrch opět potřete krémem. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny nebo nejlépe přes noc. Před podáváním nakrájejte na malé kostičky, povrch posypte kakaem a ozdobte vlašským ořechem. Uchovávejte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit