
Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami
Chřestová sezona trvá u nás od dubna maximálně do června, aby si rostliny stihly odpočinout a nabrat síly na další rok.
Ingredience
- 1 hrnek suchých černookých fazolí (black-eyed) nebo bílých fazolí namočených přes noc (lze použít také 2 hrnky konzervovaných fazolí, slitých)
- himálajská růžová sůl
- 8–12 tenkých čerstvých výhonků zeleného chřestu, zbavených 2 cm spodní části stonků (popřípadě také ve spodní třetině oloupaných)
- špetka cukru plátek citronu
- mletý římský kmín podle chuti
- limetová šťáva podle chuti
- 1 lžíce sezamové pasty tahini
- 3 lžíce panenského olivového oleje + na ozdobení
- hrst ředkviček, nakrájených na čtvrtky
- pořádná hrst hladkolisté petrželky
- krekry z čočkové mouky podle chuti (my jsme použili indické placky papadum)
Příprava jídla
1 Máčíte-li fazole přes noc, vodu slijte. Fazole dejte do rendlíku, zalijte čistou vodou, osolte a vařte do změknutí – trvá to maximálně 40 minut. Mezitím vložte chřest do vroucí osolené vody se špetkou cukru a plátkem citronu. Vařte doměkka podle tloušťky chřestu 4–8 minut. Vyjměte a zchlaďte studenou vodou.
2 Uvařené (nebo slité konzervované) fazole dejte do mixéru společně se solí, římským kmínem, šťávou z limety, pastou tahini a olivovým olejem. Pro hladší konzistenci můžete přidat trošku vody, ve které se fazole vařily nebo z konzervy.
3 Fazolový hummus přesuňte do misky či na talíř. Přidejte stonky chřestu, nakrájené ředkvičky a nasekanou hladkolistou petrželku. Zakápněte olivovým olejem a můžete přidat i oblíbené krekry.
Přidat komentář