Tiramisu můžete připravit z různých mléčných výrobků, jako jsou tvaroh, zakysaná smetana nebo žervé. To pravé italské ale vždy bude jen z mascarpone!
Suroviny
Postup
Uvařte větší množství kávy a zatím odložte stranou.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a vmíchejte do ní mascarpone. Zvlášť v čisté míse ušlehejte sníh z bílků a opatrně ho stěrkou zapracujte do žloutkové směsi. Nakonec stěrkou zapracujte i ušlehanou smetanu.
Teplou kávu vlijte do nádoby, do níž se vám budou dobře namáčet cukrářské piškoty. Přidejte do ní trochu amaretta nebo brandy. Postupně do kávy namáčejte piškoty. Jeden vedle druhého je skládejte do obdélníkové (např. zapékací) mísy, až pokryjí celé dno.
Na vrstvu piškotů naneste část žloutkového krému. Na krém vyskládejte ještě jednu vrstvu piškotů namočených do kávy a dezert zakončete vrstvou krému, uhlaďte.
Dejte tiramisu nejméně na 6 hodin (nejlépe přes noc) vychladit do lednice. Před podáváním poprašte přes jemné sítko hustě kakaem.
Ilustrační foto: Flickr