
Čokoládové tartaletky s makronkami
Muffiny, cupcaky, tartaletky, dorty a spousty dalších sladkostí pro vás napeče Kristýna Havlíčková a její tým. Krásně nazdobený stánek Wink Cake je už piknikovou stálicí. „Pečeme pro každou příležitost – dezerty na oslavy, narozeninové dorty, svatební dorty či dorty pro firemní oslavy,“ vyjmenovává Kristýna.
Ingredience
- 250 g hladké mouky, prosáté
- 125 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- 200 g mléka
- 40 g krupicového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 2 žloutky (bílky ponechte na makronky)
- 50 g bílé čokolády
- 40 g másla, změklého
- 100 g smetany ke šlehání
- 150 g mléčné čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní hořké čokolády + na ozdobení
- 100 g jemné mandlové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 80 g bílků (asi ze 2,5 vajec)
- 100 g krupicového cukru
NA TĚSTO
NA KRÉM Z BÍLÉ ČOKOLÁDY
NA GANACHE Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY
NA GANACHE Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY
NA MAKRONKY
Příprava jídla
1 Všechny sypké suroviny na těsto smíchejte v míse, přidejte nakrájené máslo a ručně nebo v robotu zapracujte. Nakonec přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte nejméně na 2 hodiny do chladničky.
2 Potom z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 3mm a vykrájejte kolečka, která budou přesahovat okraje formiček na tartaletky. Těsto přitlačte ke stěnám a dnu formičky a přesahující okraje odkrojte nebo z nich tupou hranou nože udělejte ozdobný okraj. Formičky s těstem dejte na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 160°C. Pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut. Nechte vychladnout.
3 Na krém z bílé čokolády dejte do kastrůlku mléko, cukr, škrob a žloutky a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Poté do horké směsi vsypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a krém nezchladne. Potom zašlehejte změklé máslo. Vychladlé tartaletky naplňte z 1/3 krémem.
4 Na ganache z mléčné čokolády vlijte smetanu do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přimíchejte nadrobno nalámanou čokoládu. Míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Ještě teplou ganache nalijte do tartaletek do 2/3 výšky. Dejte chladit do lednice, aby ganache ztuhla.
5 Stejným způsobem jako z mléčné připravte ganache i z hořké čokolády a rozlijte ji do tartaletek. Zbylou dejte do misky – použijete ji na naplnění makronek.
6 Mandlovou mouku i moučkový cukr prosejte do mísy a promíchejte. Přidejte 40 g bílků a zapracujte. Krupicový cukr a 25 g vody dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Když teplota směsi dosáhne 115°C, stáhněte ji z plotny. Zbylou polovinu bílků ušlehejte do polotuha. Za stálého šlehání pak k bílkům pomalu přilévejte cukrový rozvar. Šlehejte, až je směs pevná a vlažná. Vyšlehané bílky zapracujte do směsi z mandlové mouky a míchejte do chvíle, kdy bude pomalu stékat ze stěrky.
7 Hmotu nalijte do trezírovacího sáčku s hladkou trubičkou a pak na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o průměru asi 2–2,5 cm. Plechem párkrát bouchněte o pracovní plochu nebo o stůl, aby zmizely vzduchové bubliny, a nechte makronky asi 15–30 minut oschnout (při dotyku se nebudou lepit na prst). Mezitím předehřejte troubu na 150°C.
8 Makronky pečte v předehřáté troubě asi 10 minut – musejí být na povrchu pevné, uvnitř ale stále trochu měkké. Makronky nechte vychladnout a slepujte je připravenou ganachí z hořké čokolády (nejlépe to jde, když ganache přenesete do cukrářského sáčku). Makronky ještě můžete nakonec pocákat rozpuštěnou čokoládou.
9 Hotové tartaletky zdobte makronkami a čokoládovými hoblinkami.
NĚCO NAVÍC
Pokud nechcete dělat makronky, můžete tartaletky ozdobit i čerstvým ovocem.
Přidat komentář