Čokoládové tartaletky s makronkami

Čokoládové tartaletky s makronkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 10 tartaletek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7294 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 574 g
Tuky 457 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Muffiny, cupcaky, tartaletky, dorty a spousty dalších sladkostí pro vás napeče Kristýna Havlíčková a její tým. Krásně nazdobený stánek Wink Cake je už piknikovou stálicí. „Pečeme pro každou příležitost – dezerty na oslavy, narozeninové dorty, svatební dorty či dorty pro firemní oslavy,“ vyjmenovává Kristýna.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
prosátá
moučkový cukr 125 g
vanilkový lusk 1
máslo 125 g
studené
vejce 1 ks
Na krém z bílé čokolády
mléko 200 ml
krupicový cukr 40 g
škrob 20 g
žloutek 2 ks
bílky ponechte na makronky
čokoláda 50 g
bílá
máslo 40 g
změklé
Na Ganache z mléčné čokolády
smetana 100 g
ke šlehání
čokoláda 150 g
mléčná
Na ganache z hořké čokolády
smetana 200 g
ke šlehání
čokoláda 200 g
hořká, kvalitní, trocha poté i na ozdobení

1 Všechny sypké suroviny na těsto smíchejte v míse, přidejte nakrájené máslo a ručně nebo v robotu zapracujte. Nakonec přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte nejméně na 2 hodiny do chladničky.

2 Potom z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 3mm a vykrájejte kolečka, která budou přesahovat okraje formiček na tartaletky. Těsto přitlačte ke stěnám a dnu formičky a přesahující okraje odkrojte nebo z nich tupou hranou nože udělejte ozdobný okraj. Formičky s těstem dejte na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 160°C. Pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut. Nechte vychladnout.

3 Na krém z bílé čokolády dejte do kastrůlku mléko, cukr, škrob a žloutky a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Poté do horké směsi vsypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a krém nezchladne. Potom zašlehejte změklé máslo. Vychladlé tartaletky naplňte z 1/3 krémem.

4 Na ganache z mléčné čokolády vlijte smetanu do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přimíchejte nadrobno nalámanou čokoládu. Míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Ještě teplou ganache nalijte do tartaletek do 2/3 výšky. Dejte chladit do lednice, aby ganache ztuhla.

5 Stejným způsobem jako z mléčné připravte ganache i z hořké čokolády a rozlijte ji do tartaletek. Zbylou dejte do misky – použijete ji na naplnění makronek.

6 Mandlovou mouku i moučkový cukr prosejte do mísy a promíchejte. Přidejte 40 g bílků a zapracujte. Krupicový cukr a 25 g vody dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Když teplota směsi dosáhne 115°C, stáhněte ji z plotny. Zbylou polovinu bílků ušlehejte do polotuha. Za stálého šlehání pak k bílkům pomalu přilévejte cukrový rozvar. Šlehejte, až je směs pevná a vlažná. Vyšlehané bílky zapracujte do směsi z mandlové mouky a míchejte do chvíle, kdy bude pomalu stékat ze stěrky.

7 Hmotu nalijte do trezírovacího sáčku s hladkou trubičkou a pak na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o průměru asi 2–2,5 cm. Plechem párkrát bouchněte o pracovní plochu nebo o stůl, aby zmizely vzduchové bubliny, a nechte makronky asi 15–30 minut oschnout (při dotyku se nebudou lepit na prst). Mezitím předehřejte troubu na 150°C.

8 Makronky pečte v předehřáté troubě asi 10 minut – musejí být na povrchu pevné, uvnitř ale stále trochu měkké. Makronky nechte vychladnout a slepujte je připravenou ganachí z hořké čokolády (nejlépe to jde, když ganache přenesete do cukrářského sáčku). Makronky ještě můžete nakonec pocákat rozpuštěnou čokoládou.

9 Hotové tartaletky zdobte makronkami a čokoládovými hoblinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud nechcete dělat makronky, můžete tartaletky ozdobit i čerstvým ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit