Citronová kolečka podle Zdeňky Davidové

Citronová kolečka podle Zdeňky Davidové

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4453 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 364 g
Tuky 286 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží citronová kolečka plná voňavého krému nám učarovala na první ochutnání!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
moučkový cukr 70 g
máslo 140 g
změklé
žloutek 2 ks
citronová kůra 1 ČL
strouhaná najemno
Na krém
máslo 125 g
změklé
moučkový cukr 60 g
citronová štáva 25 ml
rum 25 ml
tuzemák
Na polevu a ozdobení
moučkový cukr 100 g
citronová štáva 2 PL
rum 2 ČL
tuzemák
maliny
lyofilizované (mrazem sušené)

1 Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové kůry vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte do druhého dne odpočinout v lednici.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát o síle 3–4mm, vykrájejte z něj koleč- ka a skládejte je na plech. Dejte do trouby a pečte asi 7 minut do zrůžovění. Nechte vychladnout.

3 Na krém vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a poté zašlehejte rum a citronovou šťávu. Hotovým krémem slepujte kolečka. Dejte je alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

4 Na polevu prošlehejte moučkový cukr s citronovou šťávou a rumem. Vzniklou polevou potřete povrch slepeného cukroví a ozdobte drcenými lyofilizovanými malinami. Nechte zatuhnout. Skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit