Přebývá vám v lednici jablko a ve špajzce mandle?? Proměňte je v lahodný koláč s domácím marcipánem!
Suroviny
sušenky
250
g
oříškové
vejce
1
ks
mandle
2
ČL
mleté
jablko
1
ks
nakrájené na plátky
krupicový cukr
2
PL
skořice
1
ČL
mletá
badyán
1
ČL
mletý
Na marcipánovou hmotu
máslo
125
g
změklé
moučkový cukr
80
g
vejce
2
ks
mandle
110
g
mleté
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160° a vložte do ní pečicí plech Dortovou formu o průměru 24 cm a výšce 3 cm vymažte máslem.
Sušenky rozemelte na jemné drobečky, přidejte vejce a mleté mandle a vypracujte hladké těsto. Prsty ho vmáčkněte do formy a na dvacet minut dejte chladit do ledničky.
Formu s těstem položte na rozpálený plech a pečte deset minut. Pak vyjměte, nechejte chladnout a zatím si připravte marcipánovou hmotu.
Pomocí mixéru utřete máslo s cukrem na pěnu. Přidejte po jednom vejce, vmíchejte mouku a mandle. Směs rozetřete na připravené sušenkové těsto, poklaďte plátky jablka a svrchu zasypejte cukrem, skořicí a badyánem.
Pečte 30 až 35 minut, dokud marcipánová hmota neztuhne.
Tip: Pokud se vám těsto začne připalovat, zakryjte okraje alobalem. Nechte vychladnout ve formě, pak nakrájejte na řezy. Podáveje se šlehačkou.
Tip: Pokud se vám těsto začne připalovat, zakryjte okraje alobalem. Nechte vychladnout ve formě, pak nakrájejte na řezy. Podáveje se šlehačkou.