Jablečný koláč s marcipánem

Jablečný koláč s marcipánem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3970 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 307 g
Tuky 253 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Přebývá vám v lednici jablko a ve špajzce mandle?? Proměňte je v lahodný koláč s domácím marcipánem!

Suroviny

sušenky 250 g
oříškové
vejce 1 ks
mandle 2 ČL
mleté
jablka 1 ks
nakrájené na plátky
krupicový cukr 2 PL
skořice 1 ČL
mletá
badyán 1 ČL
mletý
Na marcipánovou hmotu
máslo 125 g
změklé
moučkový cukr 80 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 40 g
mandle 110 g
mleté
      1. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160° a vložte do ní pečicí plech Dortovou formu o průměru 24 cm a výšce 3 cm vymažte máslem.
      2. Sušenky rozemelte na jemné drobečky, přidejte vejce a mleté mandle a vypracujte hladké těsto. Prsty ho vmáčkněte do formy a na dvacet minut dejte chladit do ledničky.
      3. Formu s těstem položte na rozpálený plech a pečte deset minut. Pak vyjměte, nechejte chladnout a zatím si připravte marcipánovou hmotu.
      4. Pomocí mixéru utřete máslo s cukrem na pěnu. Přidejte po jednom vejce, vmíchejte mouku a mandle. Směs rozetřete na připravené sušenkové těsto, poklaďte plátky jablka a svrchu zasypejte cukrem, skořicí a badyánem.
      5. Pečte 30 až 35 minut, dokud marcipánová hmota neztuhne.
         
        Tip: Pokud se vám těsto začne připalovat, zakryjte okraje alobalem. Nechte vychladnout ve formě, pak nakrájejte na řezy. Podáveje se šlehačkou.

      Apetit magazín

      Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
      • Tipy a triky

      Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

      Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
      Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
      • Novinky a zajímavosti

      Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

      Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
      Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
      • Jak na to

      Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

      ‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
      Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
      • Suroviny

      Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

      Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

      Obchod Apetit