Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vydejte se za vůní jablek. Upečte si jablečné dezerty, které vás přenesou za hranice

Jablečný koláč
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Letní prázdniny skončily a vám letošní dovolená příliš nevyšla? Nezoufejte, přinášíme vám recepty na moučníky z celého světa, se kterými si zacestujete z pohodlí vlastní kuchyně. Jsou snadné, voňavé, rychlé a potřebujete k nim jediné – jablka. Na záviny i štrůdly můžete zapomenout a inspirujte se vůní dálek. 

Tarte Tatin je francouzský koláč, který vznikl zcela omylem v 80. letech 20. století a jeho recept se rozletěl po celém světě. Koláč pečený „vzhůru nohama“ okouzlí jistě i vás.

Ve Francii ještě chvíli setrváme a přesuneme se na sever do Bretaně, kde se připravují fenomenální jablečné palačinky s tvarohem. Hodí se ke snídani, svačině či na brunch. Šlehačkou můžete vytvořit sladké mořské vlny.

Co vám naskočí, když se řekne léto, dezert a Itálie? Správně, mascarpone! Spojení sladkých jablek, kyselého citronu a krémového mascarpone dá vzniknout lahodnému a lehkému zážitku. Buon appetito!

Anglický pudink může kdekoho pořádně vyděsit, protože se do něj často přidávají třeba i vnitřnosti. Když si ho ale uděláte z rýže a másla a doplníte jej jablky, dostanete osvěžující pochoutku k čaji o páté.

V Irsku se inspriovali typickým deštivým počasím a vytvořili dva mýty. Jeden o hrnci zlata na konci duhy a druhý o dokonalém koláči do nečasu. Voní skořicí a vanilkou, nejvíce vás v něm zahřeje irská whisky.

Pokud dáváte přednost americkému bourbonu, je pro vás tato newyorská buchta jako stvořená. Přenesení z vaší verandy do ruchu Big Apple, tedy Velkého jablka, jak se New Yorku přezdívá, nebude žádnou náhodou.

Na tržiště plné exotických druhů koření vás zanese moučník z kuskusu, jablek a kardamomu. Příprava na tuto dalekou cestu vám zabere necelých 30 minut, a vracet se z ní jen tak chtít nebudete.

Zážitek jako u posvátné řeky Gangy se vám poštěstí s vůní směsi chai. Pokud si k tomuto koláči uděláte ještě mléčný čaj masala, indickou čajovnu máte v obýváku raz dva.

Frangipane, tedy mandlemi provoněná sladkost, je známá po celém světě. Každý kraj si k ní přidal své oblíbené ingredience. Zkusit můžete pro začátek tuto jablečnou verzi. Základem úspěchu je pořádně rozpálený olej.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...