Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový závin z taženého těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené Na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5668 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 889 g
Tuky 126 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako moučník jsme zvolili štrúdl, bez kterého si nedovedeme představit první republiku, ale také Vídeň, kde strávil poslední roky svého života Hugo Haas. Recept jsme našli u Bohumila Hlavsy.

Související recepty

Suroviny

+ na poprášení ubrusu
sůl 1 špetka
vepřové sádlo 75 g
voda 300 g
vlažná
rostlinný olej
neutrální chuti, na potření
Na náplň
housky 5 ks
1 den starých, nastrouhaných najemno
jablko 1,5 kg
červená, zbavená jádřince a nakrájená na tenké plátky
mletá
propláchnuté a okapané
mandle plátky 50 g
nebo nasekané loupané mandle (mohou být opražené)
rozpuštěné, na potření před pečením
na potření před pečením (nemusí být)
na poprášení

Postup

1

Z mouky, soli, sádla a vlažné vody zadělejte řidší těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit na vál. My jsme k tomu použili robot nejprve při nižších, poté při vyšších otáčkách, trvalo to necelých 10 minut. Z tohoto těsta udělejte 3 bochánky, potřete je olejem a nechte odpočívat pod mísou či kastrolem 1/2—1 hodinu.

2

Troubu předehřejte na 210 °C. Na ubrusu rozprostřeném na stole a poprášeném moukou pak těsto po jednom bochánku dotenka vytáhněte (netřeba napřed rozvalovat). Vytažené těsto rovnoměrně posypte vždy 1/3 nastrouhané housky, přes ni dejte 1/3 nakrájených jablek, posypte 1/3 cukru smíchaného se skořicí, 1/3 rozinek a 1/3 mandlí. Zhruba 4cm okraje nechte volné.

3

Potom všechno na ubrusu stočte do závinu, konce přehněte dospod, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a podle potřeby postupně pečte vždy 35 minut.

4

Po upečení můžete horký závin potřít bílým vínem. Podávejte zchladlé, podle chuti poprášené moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předem namočit do rumu či brandy nebo promíchat s dobrým vanilkovým extraktem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...