Jako moučník jsme zvolili štrúdl, bez kterého si nedovedeme představit první republiku, ale také Vídeň, kde strávil poslední roky svého života Hugo Haas. Recept jsme našli u Bohumila Hlavsy.
Suroviny
Postup
Z mouky, soli, sádla a vlažné vody zadělejte řidší těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit na vál. My jsme k tomu použili robot nejprve při nižších, poté při vyšších otáčkách, trvalo to necelých 10 minut. Z tohoto těsta udělejte 3 bochánky, potřete je olejem a nechte odpočívat pod mísou či kastrolem 1/2—1 hodinu.
Troubu předehřejte na 210 °C. Na ubrusu rozprostřeném na stole a poprášeném moukou pak těsto po jednom bochánku dotenka vytáhněte (netřeba napřed rozvalovat). Vytažené těsto rovnoměrně posypte vždy 1/3 nastrouhané housky, přes ni dejte 1/3 nakrájených jablek, posypte 1/3 cukru smíchaného se skořicí, 1/3 rozinek a 1/3 mandlí. Zhruba 4cm okraje nechte volné.
Potom všechno na ubrusu stočte do závinu, konce přehněte dospod, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a podle potřeby postupně pečte vždy 35 minut.
Po upečení můžete horký závin potřít bílým vínem. Podávejte zchladlé, podle chuti poprášené moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předem namočit do rumu či brandy nebo promíchat s dobrým vanilkovým extraktem.