Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový závin z taženého těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené Na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5668 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 889 g
Tuky 126 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako moučník jsme zvolili štrúdl, bez kterého si nedovedeme představit první republiku, ale také Vídeň, kde strávil poslední roky svého života Hugo Haas. Recept jsme našli u Bohumila Hlavsy.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení ubrusu
sůl 1 špetka
vepřové sádlo 75 g
voda 300 g
vlažná
rostlinný olej
neutrální chuti, na potření
Na náplň
housky 5 ks
1 den starých, nastrouhaných najemno
jablko 1,5 kg
červená, zbavená jádřince a nakrájená na tenké plátky
krupicový cukr 100 g
skořice 1 PL
mletá
rozinky 60 g
propláchnuté a okapané
mandle plátky 50 g
nebo nasekané loupané mandle (mohou být opražené)
máslo
rozpuštěné, na potření před pečením
na potření před pečením (nemusí být)
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z mouky, soli, sádla a vlažné vody zadělejte řidší těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit na vál. My jsme k tomu použili robot nejprve při nižších, poté při vyšších otáčkách, trvalo to necelých 10 minut. Z tohoto těsta udělejte 3 bochánky, potřete je olejem a nechte odpočívat pod mísou či kastrolem 1/2—1 hodinu.

2

Troubu předehřejte na 210 °C. Na ubrusu rozprostřeném na stole a poprášeném moukou pak těsto po jednom bochánku dotenka vytáhněte (netřeba napřed rozvalovat). Vytažené těsto rovnoměrně posypte vždy 1/3 nastrouhané housky, přes ni dejte 1/3 nakrájených jablek, posypte 1/3 cukru smíchaného se skořicí, 1/3 rozinek a 1/3 mandlí. Zhruba 4cm okraje nechte volné.

3

Potom všechno na ubrusu stočte do závinu, konce přehněte dospod, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a podle potřeby postupně pečte vždy 35 minut.

4

Po upečení můžete horký závin potřít bílým vínem. Podávejte zchladlé, podle chuti poprášené moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předem namočit do rumu či brandy nebo promíchat s dobrým vanilkovým extraktem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč