Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.
Suroviny
podmáslí
500
ml
máslo
4
PL
česnek
3
180
g
parmazánová kůrka
šalvěj
2
snítka
vepřová plec
2
kg
sůl a pepř
citronová šťáva
60
ml
olivový olej extra panenský
60
ml
petrželka
nasekaná nadrobno
Postup
1
Do litinového kastrolu nebo pekáčku vhodného na sporák i do trouby dejte smetanu a podmáslí a promíchejte. Přidejte máslo, česnek, parmazánovou kůrku a snítky šalvěje. Maso osolte, opepřete a vložte do kastrolu. Přiveďte těsně pod bod varu. Přiklopte. Teď se rozhodněte – buď na nejnižším plameni nechte zvolna bublat, nebo vložte do trouby předehřáté na 150 °C – obojí zhruba 3 a 1/2 hodiny. Až bude maso zcela měkké, téměř se bude rozpadat, přendejte ho spolu s česnekem na talíř a z hrnce odstraňte parmazánovou kůrku.
2
Vařte zbylou tekutinu na středním vyšším plameni, za občasného míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut. Omáčku přeceďte do mísy, zašlehejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a udržujte horkou.
3
Do uvolněného kastrolu vraťte maso a česnek, přelijte olejem a v troubě předehřáté na 230 °C pečte 20 minut dozlatova. Přendejte na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Podávejte s omáčkou a ozdobené petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lék proti zimě: pomalu dušené maso(6 receptů )