Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9384 kcal
Bílkoviny 395 g
Sacharidy 147 g
Tuky 803 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.

Související recepty

Suroviny

smetana ke šlehání 1 l
podmáslí 500 ml
máslo 4 PL
česnek 3
180 g
parmazánová kůrka
šalvěj 2 snítka
vepřová plec 2 kg
sůl a pepř
citronová štáva 60 ml
olivový olej extra panenský 60 ml
petrželka
nasekaná nadrobno

1 Do litinového kastrolu nebo pekáčku vhodného na sporák i do trouby dejte smetanu a podmáslí a promíchejte. Přidejte máslo, česnek, parmazánovou kůrku a snítky šalvěje. Maso osolte, opepřete a vložte do kastrolu. Přiveďte těsně pod bod varu. Přiklopte. Teď se rozhodněte – buď na nejnižším plameni nechte zvolna bublat, nebo vložte do trouby předehřáté na 150 °C – obojí zhruba 3 a 1/2 hodiny. Až bude maso zcela měkké, téměř se bude rozpadat, přendejte ho spolu s česnekem na talíř a z hrnce odstraňte parmazánovou kůrku.

2 Vařte zbylou tekutinu na středním vyšším plameni, za občasného míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut. Omáčku přeceďte do mísy, zašlehejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a udržujte horkou.

3 Do uvolněného kastrolu vraťte maso a česnek, přelijte olejem a v troubě předehřáté na 230 °C pečte 20 minut dozlatova. Přendejte na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Podávejte s omáčkou a ozdobené petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit