Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4H30M
Dušení 4:30
Maso Italská

Ingredience

    • 1 litr smetany ke šlehání
    • 500 ml podmáslí
    • 4 lžíce másla
    • 3 palice česneku, horní 1 cm odkrojený
    • 180 g parmazánové kůrky nebo 100 g parmazánu v celku i s kůrkou
    • 2 malé snítky šalvěje
    • 2,2–2,5 kg vepřové plece
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 60 ml citronové šťávy
    • 60 ml panenského olivového oleje
    • nasekaná petrželka na ozdobení

Příprava jídla

1 Do litinového kastrolu nebo pekáčku vhodného na sporák i do trouby dejte smetanu a podmáslí a promíchejte. Přidejte máslo, česnek, parmazánovou kůrku a snítky šalvěje. Maso osolte, opepřete a vložte do kastrolu. Přiveďte těsně pod bod varu. Přiklopte. Teď se rozhodněte – buď na nejnižším plameni nechte zvolna bublat, nebo vložte do trouby předehřáté na 150 °C – obojí zhruba 3 a 1/2 hodiny. Až bude maso zcela měkké, téměř se bude rozpadat, přendejte ho spolu s česnekem na talíř a z hrnce odstraňte parmazánovou kůrku.

2 Vařte zbylou tekutinu na středním vyšším plameni, za občasného míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut. Omáčku přeceďte do mísy, zašlehejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a udržujte horkou.

3 Do uvolněného kastrolu vraťte maso a česnek, přelijte olejem a v troubě předehřáté na 230 °C pečte 20 minut dozlatova. Přendejte na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Podávejte s omáčkou a ozdobené petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí hrudí na paprice a pivě

Ragú z hovězí kližky s ricottou

Lék proti zimě: pomalu dušené maso

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Dušená líčka se salsou verde

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

Přidat komentář