Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9384 kcal
Bílkoviny 395 g
Cukr 147 g
Tuky 803 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.

Suroviny

smetana ke šlehání 1 l
podmáslí 500 ml
máslo 4 PL
česnek 3
180 g
parmazánová kůrka
šalvěj 2 snítka
vepřová plec 2 kg
sůl a pepř
citronová štáva 60 ml
olivový olej extra panenský 60 ml
petrželka
nasekaná nadrobno

1 Do litinového kastrolu nebo pekáčku vhodného na sporák i do trouby dejte smetanu a podmáslí a promíchejte. Přidejte máslo, česnek, parmazánovou kůrku a snítky šalvěje. Maso osolte, opepřete a vložte do kastrolu. Přiveďte těsně pod bod varu. Přiklopte. Teď se rozhodněte – buď na nejnižším plameni nechte zvolna bublat, nebo vložte do trouby předehřáté na 150 °C – obojí zhruba 3 a 1/2 hodiny. Až bude maso zcela měkké, téměř se bude rozpadat, přendejte ho spolu s česnekem na talíř a z hrnce odstraňte parmazánovou kůrku.

2 Vařte zbylou tekutinu na středním vyšším plameni, za občasného míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut. Omáčku přeceďte do mísy, zašlehejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a udržujte horkou.

3 Do uvolněného kastrolu vraťte maso a česnek, přelijte olejem a v troubě předehřáté na 230 °C pečte 20 minut dozlatova. Přendejte na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Podávejte s omáčkou a ozdobené petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit