0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9384 kcal
Bílkoviny 395 g
Sacharidy 147 g
Tuky 803 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.

Suroviny

máslo 4 PL
česnek 3
180 g
parmazánová kůrka
šalvěj 2 snítka
vepřová plec 2 kg
sůl a pepř
citronová šťáva 60 ml
olivový olej extra panenský 60 ml
petrželka
nasekaná nadrobno

1 Do litinového kastrolu nebo pekáčku vhodného na sporák i do trouby dejte smetanu a podmáslí a promíchejte. Přidejte máslo, česnek, parmazánovou kůrku a snítky šalvěje. Maso osolte, opepřete a vložte do kastrolu. Přiveďte těsně pod bod varu. Přiklopte. Teď se rozhodněte – buď na nejnižším plameni nechte zvolna bublat, nebo vložte do trouby předehřáté na 150 °C – obojí zhruba 3 a 1/2 hodiny. Až bude maso zcela měkké, téměř se bude rozpadat, přendejte ho spolu s česnekem na talíř a z hrnce odstraňte parmazánovou kůrku.

2 Vařte zbylou tekutinu na středním vyšším plameni, za občasného míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut. Omáčku přeceďte do mísy, zašlehejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a udržujte horkou.

3 Do uvolněného kastrolu vraťte maso a česnek, přelijte olejem a v troubě předehřáté na 230 °C pečte 20 minut dozlatova. Přendejte na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Podávejte s omáčkou a ozdobené petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...