
Jogurtová polévka s čočkou
Tahle polévka je plná zdravých surovin a svým vzhledem připomíná první jarní výhonky, které vykukují ze sněhu – prostě skvělá volba právě na tohle období! Můžete ji ještě vylepšit pošírovaným vejcem, natrhaným pečeným kuřecím masem nebo kousky uzeného pstruha.
Ingredience
- 100g rýže natural
- 60g drobné zelené čočky (puy)
- 1,25 litru drůbežího vývaru
- 1 cibule, nastrouhaná najemno
- 3 stroužky česneku, drcené
- 500g hustého bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- 1 vejce, lehce prošlehané
- 1,5 lžíce hladké mouky rozmíchané ve 2 lžících studené vody
- mořská sůl
- 80g másla
- 1 lžíce sušené máty
- 1–2 lžičky drcených sušených chilli papriček nebo podle chuti
- kůra a šťáva z 1 biocitronu
- nahrubo nasekaná hladkolistá petrželka a máta a nadrobno nakrájená jarní cibulka k podávání
Příprava jídla
1 Rýži vařte ve vroucí vodě 5 minut, pak přidejte čočku a společně vařte dalších 15–17 minut doměkka. Sceďte a odložte.
2 V hrnci přiveďte k varu vývar spolu s cibulí a česnekem. V míse prošlehejte jogurt a vejce, pak přidejte rozmíchanou mouku a trochu horkého vývaru a dobře promíchejte. Ztlumte oheň a za stálého šlehání vmíchejte jogurtovou směs. Míchejte 1–2 minuty, polévka se už nesmí vařit! Osolte podle chuti.
3 V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte sušenou mátu a chilli papričku a zahřívejte 2–3 minuty dozlatova. Přidejte strouhanou citronovou kůru (trochu si odložte na ozdobení) a vymačkanou šťávu a dosolte.
4 Rýži s čočkou rozdělte do misek, zalijte polévkou a pokapejte ochuceným máslem. Posypte nakrájenou petrželkou, mátou, jarní cibulkou a odloženou citronovou kůrou a ihned podávejte.
Přidat komentář