Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 760
Do 30 minut Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3162 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 389 g
Tuky 160 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší jogurtová buchta je ta, která nezabere příliš času a přesto skvěle chutná. A přesně takový je tento koláč s ovocem a drobenkou, na který nepotřebujete ani váhu, ani další zbytečné nádobí. Jako míra poslouží kelímek od jogurtu. Ingredience v receptu stačí jen smíchat, vlít do formy, ozdobit ovocem, zasypat žmolenkou a péct. Jednodušší už to snad být nemůže.

Suroviny

jogurt bílý 1 kelímek
200 g
+ na vysypání formy
krupicový cukr ½ kelímku
rostlinný olej ½ kelímku
nebo rozpuštěného másla + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vejce 1 ks
meruňkový kompot 1 ks
slitý, nebo čerstvé meruňky, rozpůlené a vypeckované
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 100 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

V míse smíchejte bílý jogurt, polohrubou mouku, krupicový cukr, rostlinný olej (nebo máslo), kypřicí prášek do pečiva a vejce.

3

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem.

4

Z hrubé mouky, másla a krupicového cukru v míse prsty vypracujte drobenku. Hotovou drobenkou posypte koláč.

5

Pečte asi 20 minut, až drobenka zezlátne.

Poznámka: K odměřování surovin jsme použili kelímek od 200g jogurtu. 

NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba mleté ořechy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

31.03.2020 09:58

Skvělý recept, když potřebujete udělat buchtu bez složité přípravy. Buchta je rychle připravená a upečená, navíc velmi chtná. Recept budu opakovat s různými obměnami. Dělala jsem se švestkami a skořicovou drobenkou. A chutnalo moc.

21.07.2019 18:14

Výborný recept, akorát do drobenky bych dal méně másla, aby se posypka tak moc neroztekla. Jako "kelímek" jsem využíval klasický hrnek.

02.07.2019 11:18

Kolac je vyborny, jen jsem si udelala drobenku po svem hladka mouka, maslo, mlety cukr

16.04.2018 16:09

Nemělo být té drobenky trochu méně ..? Navíc se mi po koláči roztekla a nevypadá to jako drobenka ... Před týdnem jsem ji dělala podle jiného receptu, a byla to drobenka.

29.07.2017 07:40

Pekla jsem už po xté, je to naše univerzální klasika. Výborný!

25.07.2017 11:48

Tenhle recept je úplně boží, strašně jednoduchý a ať do něj nasypete jakékoliv ovoce, vždycky je výborný. My máme nejradši kyselejší druhy, protože koláč je pak takový pikantnější :)

09.02.2017 10:50

Vynikající, i když jsem použila zakysanou smetanu.

17.09.2016 22:08

Souhlasím s Agnes, byl by takový problém uvést velikost kelímku? Na každém jogurtu je přece uvedeno množství v mililitrech nebo váha v gramech. Recept je dobrý, ale připadá i absurdní uvádět u drobenky množství v gramech a u korpusu množství v "kelímcích". Velký kelímek je u mě 400 nebo 500 g, ale to by toho těsta bylo opravdu na velký plech.

20.09.2016 16:02

Omlouváme se za zavádějící označení. Máte pravdu, "velký" může znamenat pro každého něco jiného. Dříve tam ani nebylo, přidali jsme ho na základě nahlášené chyby v receptu, ale vlastně jsme tím spíše všechny zmátli ještě víc. Jedná se o větší kelímek od dvousetgramového jogurtu. Moc děkujeme za upozornění, teď už by mělo být vše v pořádku.

09.02.2017 21:28

Není třeba se omlouvat, paní měla napsat:"Prosím, o jak velký kelímek se jedná?" A na tom, že je některé množství uvedeno v gramech a jiné měřeno na kelímky, není nic absurdního.

Apetit magazín