Jogurtový koláč podle sousedky Karolíny

Jogurtový koláč podle sousedky Karolíny

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 389 g
Tuky 156 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako míra poslouží kelímek od jogurtu. A další výhoda: ušpiníte minimum nádobí!

Suroviny

jogurt bílý 1 kelímek
200 g
mouka pšeničná polohrubá 1 kelímek
+ na vysypání formy
krupicový cukr 0.5 kelímku
olej 0.5 kelímku
nebo rozpuštěného másla + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vejce 1 ks
meruňkový kompot 1 ks
slitý
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 100 g
máslo 80 g
krupicový cukr 80 g

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.

Poznámka: K odměřování surovin jsme použili kelímek od 200g jogurtu. 

NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba mleté ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Opravdu univerzální skvost! Moje nejoblíbenější náplň jsou jablka s ořechy a skořicí. A nejlépe dvojitá dávka na celý plech. :-)

Pavla Šůstková

Mouky jsem přidala 1/2 kelímku a zdálo se mi, že oleje stačilo méně, ale jinak je moc dobrý.

Agnes Vaisharová

Fuuuuha, tak nevím, jestli máme tady u nás nějak extra velké jogurty, ale těsta jsem měla takovou hromadu, že by vystačilo na celý velký plech. V koláčové formě o uvedeném rozměru je koláč cca 6 cm vysoký a pekl se samozřejmě také daleko déle. Nicméně chuťově je těsto výborné, takže příště buď větší plech nebo menší jogurt (a tedy i měřítko)...

Dagmar Saktorová

Souhlasím s Agnes, byl by takový problém uvést velikost kelímku? Na každém jogurtu je přece uvedeno množství v mililitrech nebo váha v gramech. Recept je dobrý, ale připadá i absurdní uvádět u drobenky množství v gramech a u korpusu množství v "kelímcích". Velký kelímek je u mě 400 nebo 500 g, ale to by toho těsta bylo opravdu na velký plech.

Martina Zajícová

Omlouváme se za zavádějící označení. Máte pravdu, "velký" může znamenat pro každého něco jiného. Dříve tam ani nebylo, přidali jsme ho na základě nahlášené chyby v receptu, ale vlastně jsme tím spíše všechny zmátli ještě víc. Jedná se o větší kelímek od dvousetgramového jogurtu. Moc děkujeme za upozornění, teď už by mělo být vše v pořádku.

Anonym

Není třeba se omlouvat, paní měla napsat:"Prosím, o jak velký kelímek se jedná?" A na tom, že je některé množství uvedeno v gramech a jiné měřeno na kelímky, není nic absurdního.

Iva Caklová

Tenhle recept je úplně boží, strašně jednoduchý a ať do něj nasypete jakékoliv ovoce, vždycky je výborný. My máme nejradši kyselejší druhy, protože koláč je pak takový pikantnější :)

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit