Nejlepší jogurtová buchta je ta, která nezabere příliš času a přesto skvěle chutná. A přesně takový je tento koláč s ovocem a drobenkou, na který nepotřebujete ani váhu, ani další zbytečné nádobí. Jako míra poslouží kelímek od jogurtu. Ingredience v receptu stačí jen smíchat, vlít do formy, ozdobit ovocem, zasypat žmolenkou a péct. Jednodušší už to snad být nemůže.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte bílý jogurt, polohrubou mouku, krupicový cukr, rostlinný olej (nebo máslo), kypřicí prášek do pečiva a vejce.
Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem.
Z hrubé mouky, másla a krupicového cukru v míse prsty vypracujte drobenku. Hotovou drobenkou posypte koláč.
Pečte asi 20 minut, až drobenka zezlátne.
Poznámka: K odměřování surovin jsme použili kelímek od 200g jogurtu.
NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba mleté ořechy.
Komentáře
Skvělý recept, když potřebujete udělat buchtu bez složité přípravy. Buchta je rychle připravená a upečená, navíc velmi chtná. Recept budu opakovat s různými obměnami. Dělala jsem se švestkami a skořicovou drobenkou. A chutnalo moc.
Výborný recept, akorát do drobenky bych dal méně másla, aby se posypka tak moc neroztekla. Jako "kelímek" jsem využíval klasický hrnek.
Kolac je vyborny, jen jsem si udelala drobenku po svem hladka mouka, maslo, mlety cukr
Nemělo být té drobenky trochu méně ..? Navíc se mi po koláči roztekla a nevypadá to jako drobenka ... Před týdnem jsem ji dělala podle jiného receptu, a byla to drobenka.
Pekla jsem už po xté, je to naše univerzální klasika. Výborný!
Tenhle recept je úplně boží, strašně jednoduchý a ať do něj nasypete jakékoliv ovoce, vždycky je výborný. My máme nejradši kyselejší druhy, protože koláč je pak takový pikantnější :)
Vynikající, i když jsem použila zakysanou smetanu.
Souhlasím s Agnes, byl by takový problém uvést velikost kelímku? Na každém jogurtu je přece uvedeno množství v mililitrech nebo váha v gramech. Recept je dobrý, ale připadá i absurdní uvádět u drobenky množství v gramech a u korpusu množství v "kelímcích". Velký kelímek je u mě 400 nebo 500 g, ale to by toho těsta bylo opravdu na velký plech.
Omlouváme se za zavádějící označení. Máte pravdu, "velký" může znamenat pro každého něco jiného. Dříve tam ani nebylo, přidali jsme ho na základě nahlášené chyby v receptu, ale vlastně jsme tím spíše všechny zmátli ještě víc. Jedná se o větší kelímek od dvousetgramového jogurtu. Moc děkujeme za upozornění, teď už by mělo být vše v pořádku.
Není třeba se omlouvat, paní měla napsat:"Prosím, o jak velký kelímek se jedná?" A na tom, že je některé množství uvedeno v gramech a jiné měřeno na kelímky, není nic absurdního.