
Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami
Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- špetka drceného sušeného chilli
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 100 g ječných krup, propláchnutých
- strouhaná kůra z 1 biocitronu
- špetka šafránových nitek
- 500 g hustého bílého jogurtu, o pokojové teplotě
- 2 zarovnané lžičky kukuřičného škrobu
- 1 žloutek
- mořská sůl
- čerstvá červená chilli paprička a čerstvý koriandr k podávání
- panenský olivový olej na pokapání
- 400 g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- hrst nasekaného koriandru
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce čerstvé nasekané máty
- 2 lžičky mleté kurkumy
- po 1 lžičce mleté uzené papriky a mletého římského kmínu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- olej na smažení
NA KOFTY
Příprava jídla
1 Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
2 V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.
3 Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.
4 V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.
5 Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Přidat komentář