Nádherně voní, má výraznou chuť a přitom je lehká a delikátní. Podávat ji můžete na Štědrý den i ráno po flámu - její posilňující účinky jsou prokázány.
Suroviny
máslo
2
PL
kořenová zelenina
300
g
(mrkev, petržel, rapíkatý celer), oloupané, na nudličky (julienne)
5
pravý šafrán
víno bílé
100
ml
suché
1
l
kapří vývar
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
100
g
lusky cukrového hrášku úhledně pokrájené
1 Na másle opékejte kořenovou zeleninu asi 8 minut, až změkne a rozvoní se. Přidejte šafrán a zalijte vínem. Víno nechte vyvařit a zalijte rybím vývarem. Zprudka přiveďte k varu, ztlumte a vařte 5 minut. Pak dochuťte solí a pepřem. Ve finále přidejte cukrové lusky a nechte je jen chvilku přejít varem.
NĚCO NAVÍC
Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a při nahrazení másla olivovým olejem také pro dietu bezlaktózovou.