Sladký chlebíček...
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte karamel: cukr a vodu dejte do malého silnostěnného kastrolu a za občasného promíchání cukr na středním ohni rozpusťte. Zvyšte plamen a nechte karamel zezlátnout (nemíchejte). Okamžitě sejměte z ohně a karamel rovnoměrně rozlijte do formy.
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Bábovku (panettone) nakrájejte na centimetrové plátky, případně odkrojte kůrku. Po jedné straně potřete máslem a namazanou stranou nahoru vkládejte do formy.
V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošlehejte vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuňte do mísy. Mléko a smetanu zahřejte v kastrolu pod bod varu, přidejte k vaječné směsi a promíchejte.
Nalijte krém do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačte lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžete dezert vložit do trouby. Pečte hodinu; že je hotovo, poznáte podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu ,chvět‘). Vyjměte z trouby, nechte půl hodiny odpočívat a podávejte s trochou šlehačky.
Tip Apetitu
Italský panettone snadno nahradíte plátky zbylé bábovky, veky nebo toustového chléba s odkrojenými kůrkami.
Komentáře