0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelový chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4287 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 480 g
Tuky 219 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký chlebíček...

Suroviny

bábovka 170 g
plátky nebo panettone
máslo 50 g
krupicový cukr 50 g
vejce 6 ks
ušlehaná
mléko 400 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 250 ml
smetana ke šlehání
na ozdobu
Na karamel
krupicový cukr 300 g
voda 200 ml
horká

Postup

1

Nejdřív připravte karamel: cukr a vodu dejte do malého silnostěnného kastrolu a za občasného promíchání cukr na středním ohni rozpusťte. Zvyšte plamen a nechte karamel zezlátnout (nemíchejte). Okamžitě sejměte z ohně a karamel rovnoměrně rozlijte do formy.

2

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Bábovku (panettone) nakrájejte na centimetrové plátky, případně odkrojte kůrku. Po jedné straně potřete máslem a namazanou stranou nahoru vkládejte do formy.

3

V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošlehejte vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuňte do mísy. Mléko a smetanu zahřejte v kastrolu pod bod varu, přidejte k vaječné směsi a promíchejte.

4

Nalijte krém do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačte lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžete dezert vložit do trouby. Pečte hodinu; že je hotovo, poznáte podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu ,chvět‘). Vyjměte z trouby, nechte půl hodiny odpočívat a podávejte s trochou šlehačky.

Tip Apetitu
Italský panettone snadno nahradíte plátky zbylé bábovky, veky nebo toustového chléba s odkrojenými kůrkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč