Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelový hedvábný dort

Karamelový hedvábný dort

Hodnocení receptu
4.1/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8067 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 723 g
Tuky 520 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
rostlinný olej 75 ml
mléko 125 ml
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl špetka
semínka z půlky lusku
Krém
karamelová šlehačka
karamelová šlehačka
cukr 280 g
voda 125 ml
Karamelový bílkovo-máslový krém
máslo 180 g
pokojové teploty
sůl špetka
Na dokončení

Postup

1

Předehřejeme si troubu na 165 stupňů. Vymažeme formu o průměru 24 cm.

2

Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat a až se začne dělat pěna přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu.

3

V jiné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí, v druhé míse smícháme žloutky s mlékem, olejem a vanilkovými semínky, obě směsi smícháme dohromady a nakonec postupně do směsi zamícháme vyšlehané bílky.

4

Přelijeme do vymazané formy a dáme do trouby péct na 25-35 minut. Necháme úplně vychladnout.

5

Uděláme si karamelovou šlehačku. Do hrnce dáme cukr, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit dokud se nezačne dělat karamel. Nenecháme ho moc ztmavnout, aby nebyl hořký.

6

Jakmile má jantarovou barvu sundáme ze sporáku a přilijeme teplou smetanu a mícháme do rozpuštění karamelu. Necháme vychladnout.

7

Část karamelu dáme vychladit a to přimícháme do mascarpone a smetany. Zbytek karamelu vmícháme do bílkového krému a obmažeme s ním celý dort.

8

Připravíme si bílkový krém. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře.

9

Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut.

10

Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování.

11

Krém promíchejte, setřete z boků mísy, přidejte zbytek karamelu a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný.

12

Sestavení dortu: Korpus 2x prokrojíme, promažeme krémem ze šlehačky a mascarpone a posypeme vlašskými ořechy, obmažeme karamelovým bílkovým krémem a ozdobíme podle vlastní fantazie, já jsem si udělala ozdoby z karamelu a čokolády.

Dobrou chuť

Autor: kucdenisa

Apetit magazín