Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Karamelový hedvábný dort

Popis receptu: 

Dort je krásně nadýchaný a díky krému z mascarpone a smetany i lehoučký. Karamel mu dodává originální chuť. Ideální na narozeninovou párty.
 

Autor: Denisa Alinová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    KORPUS:

    170 g hladké mouky

    200 g cukr krupice

    6 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)

    75 ml oleje (slunečnicový)

    125 ml mléka (nejlépe plnotučného)

    1,5 kávové lžičky prášku do pečiva (používám bezfosfátový)

    špetka soli

    vanilková semínka z půlky vanilkového lusku (volitelné)

     

    Krém:

    250 g mascarpone

    250 g smetana na šlehání 33 %

    karamelová šlehačka

     

    Karamel:

    280 g cukru

    125 ml vody

    125 ml smetana na šlehání 33 %

     

    Karamelový bílkovo-máslový krém:

    60 g bílků
    106 g cukru krupice
    180 g másla pokojové teploty
    špetka soli

     

    Na dokončení:

    vlašské ořechy, karamelové ozdoby, čokoládové trubičky, ořechy v čokoládě - dle vlastní fantazie

Příprava jídla

Předehřejeme si troubu na 165 stupňů. Vymažeme formu o průměru 24 cm. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat a až se začne dělat pěna přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu. V jiné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí, v druhé míse smícháme žloutky s mlékem, olejem a vanilkovými semínky, obě směsi smícháme dohromady a nakonec postupně do směsi zamícháme vyšlehané bílky. Přelijeme do vymazané formy a dáme do trouby péct na 25-35 minut. Necháme úplně vychladnout.

Uděláme si karamelovou šlehačku. Do hrnce dáme cukr, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit dokud se nezačne dělat karamel. Nenecháme ho moc ztmavnout, aby nebyl hořký. Jakmile má jantarovou barvu sundáme ze sporáku a přilijeme teplou smetanu a mícháme do rozpuštění karamelu. Necháme vychladnout. Část karamelu dáme vychladit a to přimícháme do mascarpone a smetany. Zbytek karamelu vmícháme do bílkového krému a obmažeme s ním celý dort.

Připravíme si bílkový krém. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře. Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut. Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování. Krém promíchejte, setřete z boků mísy, přidejte zbytek karamelu a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný.

Sestavení dortu:

Korpus 2x prokrojíme, promažeme krémem ze šlehačky a mascarpone a posypeme vlašskými ořechy, obmažeme karamelovým bílkovým krémem a ozdobíme podle vlastní fantazie, já jsem si udělala ozdoby z karamelu a čokolády. Dobrou chuť

Přidat komentář