Karamelový hedvábný dort

Karamelový hedvábný dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

KORPUS:

170 g hladké mouky

200 g cukr krupice

6 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)

75 ml oleje (slunečnicový)

125 ml mléka (nejlépe plnotučného)

1,5 kávové lžičky prášku do pečiva (používám bezfosfátový)

špetka soli

vanilková semínka z půlky vanilkového lusku (volitelné)

 

Krém:

250 g mascarpone

250 g smetana na šlehání 33 %

karamelová šlehačka

 

Karamel:

280 g cukru

125 ml vody

125 ml smetana na šlehání 33 %

 

Karamelový bílkovo-máslový krém:

60 g bílků
106 g cukru krupice
180 g másla
pokojové teploty
špetka soli

 

Na dokončení:

vlašské ořechy, karamelové ozdoby, čokoládové trubičky, ořechy v čokoládě - dle vlastní fantazie

Předehřejeme si troubu na 165 stupňů. Vymažeme formu o průměru 24 cm. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat a až se začne dělat pěna přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu. V jiné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí, v druhé míse smícháme žloutky s mlékem, olejem a vanilkovými semínky, obě směsi smícháme dohromady a nakonec postupně do směsi zamícháme vyšlehané bílky. Přelijeme do vymazané formy a dáme do trouby péct na 25-35 minut. Necháme úplně vychladnout.

Uděláme si karamelovou šlehačku. Do hrnce dáme cukr, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit dokud se nezačne dělat karamel. Nenecháme ho moc ztmavnout, aby nebyl hořký. Jakmile má jantarovou barvu sundáme ze sporáku a přilijeme teplou smetanu a mícháme do rozpuštění karamelu. Necháme vychladnout. Část karamelu dáme vychladit a to přimícháme do mascarpone a smetany. Zbytek karamelu vmícháme do bílkového krému a obmažeme s ním celý dort.

Připravíme si bílkový krém. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře. Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut. Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování. Krém promíchejte, setřete z boků mísy, přidejte zbytek karamelu a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný.

Sestavení dortu:

Korpus 2x prokrojíme, promažeme krémem ze šlehačky a mascarpone a posypeme vlašskými ořechy, obmažeme karamelovým bílkovým krémem a ozdobíme podle vlastní fantazie, já jsem si udělala ozdoby z karamelu a čokolády. Dobrou chuť

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit