0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelový hedvábný dort

Karamelový hedvábný dort

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8067 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 723 g
Tuky 520 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 170 g
krupicový cukr 200 g
vejce 6 ks
rostlinný olej 75 ml
mléko 125 ml
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl špetka
vanilkový lusk
semínka z půlky lusku
Krém
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 g
karamelová šlehačka
karamelová šlehačka
cukr 280 g
voda 125 ml
smetana ke šlehání 125 ml
Karamelový bílkovo-máslový krém
bílek 60 g
krupicový cukr 106 g
máslo 180 g
pokojové teploty
sůl špetka
Na dokončení
vlašské ořechy
čokoládové bonbony

Postup

1

Předehřejeme si troubu na 165 stupňů. Vymažeme formu o průměru 24 cm.

2

Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat a až se začne dělat pěna přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu.

3

V jiné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí, v druhé míse smícháme žloutky s mlékem, olejem a vanilkovými semínky, obě směsi smícháme dohromady a nakonec postupně do směsi zamícháme vyšlehané bílky.

4

Přelijeme do vymazané formy a dáme do trouby péct na 25-35 minut. Necháme úplně vychladnout.

5

Uděláme si karamelovou šlehačku. Do hrnce dáme cukr, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit dokud se nezačne dělat karamel. Nenecháme ho moc ztmavnout, aby nebyl hořký.

6

Jakmile má jantarovou barvu sundáme ze sporáku a přilijeme teplou smetanu a mícháme do rozpuštění karamelu. Necháme vychladnout.

7

Část karamelu dáme vychladit a to přimícháme do mascarpone a smetany. Zbytek karamelu vmícháme do bílkového krému a obmažeme s ním celý dort.

8

Připravíme si bílkový krém. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře.

9

Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut.

10

Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování.

11

Krém promíchejte, setřete z boků mísy, přidejte zbytek karamelu a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný.

12

Sestavení dortu: Korpus 2x prokrojíme, promažeme krémem ze šlehačky a mascarpone a posypeme vlašskými ořechy, obmažeme karamelovým bílkovým krémem a ozdobíme podle vlastní fantazie, já jsem si udělala ozdoby z karamelu a čokolády.

Dobrou chuť

Autor: kucdenisa

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč