Jsou veselá a sladká! Tahle kuřátka si zamilujete vy i vaše děti. Hanka Rawlings, autorka kuchařky Sladký design, vám ukáže, že udělat z klasických cupcaků zábavné velikonoční sladkosti je hračka.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C a formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. V rendlíku s 220 ml vody na mírném plameni a za stálého míchání rozpusťte máslo. Sundejte z plamene, přidejte čokoládu a vymíchejte dohladka. Nechte zchladnout.
Do velké misky prosejte mouku a prášek do pečiva, přimíchejte cukr a sůl a udělejte důlek. Vlijte zchladlou čokoládovou směs a důkladně promíchejte vařečkou. Přidejte vanilkový extrakt a postupně vmíchejte jedno vejce po druhém. Těsto nalijte do košíčků (plňte je 1 cm pod okraj). Pečte asi 25 minut. Nechte vychladnout.
Na ganache: čokoládu v misce zalijte vroucí smetanou. Nechte chvíli stát, aby se čokoláda rozpustila, a vymíchejte dohladka. Misku přetáhněte fólií a nechte odležet na zdobení (při pokojové teplotě).
JAK ZDOBITOdvažte 100 g fondánu, pomocí párátka do něj přidejte špetku žlutého barviva a zapracujte ho (jako byste hnětli těsto). Stejně obarvěte malý kousek fondánu na oranžovo a černo.
Na upečené cupcaky naneste trochu rozležené čokoládové ganache a povrch uhlaďte nožem. Nechte ztuhnout.
Na čistou podložku nasypte trochu cukru a žlutý (100 g) a bílý fondán (100 g) na ní rozválejte na cca 1–2mm placky. Kruhovým vykrajovátkem a nožem vykrájejte žlutá kolečka a bílé skořápky. Kolečka nalepte do středu cupcaků na zaschlou ganache a bílé skořápky přilepte na žlutý fondán štětečkem namočeným v troše vody.
Z různě obarveného fondánu pak vykrájejte oči, zobáčky, peříčka a nožičky a přilepte je na kuřátka trochou vody.