Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlovo-pomerančový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5047 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 528 g
Tuky 270 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelně vláčný a voňavý!

Suroviny

vejce 3 ks
třtinový cukr 120 g
vyškrábnutá semínka
lze nahradit jemně mletými mandlemi
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého
pomerančová šťáva 50 ml
nastrouhaná + navíc na ozdobení
voda z pomerančových květů 1 ČL
nemusí být
Na sirup
šťáva
šťáva
skořice 1 svitek

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a kulatou formu o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem.

2

Vejce vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Mouku prosejte spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva přes jemné síto. Do vaječné pěny zašlehávejte střídavě moučnou směs, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu.

3

Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Těsto přendejte do připravené formy, urovnejte a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.

4

Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené. Pak vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočinout.

5

Mezitím připravte sirup. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 5–10 minut, až směs získá sirupovitou konzistenci. Hřebíčky a skořici vylovte a uchovejte.

6

Zchladlý koláč v pravidelných rozestupech propíchejte párátkem či špejlí a rovnoměrně polijte polovinou horkého sirupu. Chvilku počkejte, než se sirup vstřebá, a přelijte jej i zbylým sirupem. Nechte úplně vychladnout.

7

Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče. Přidejte uchované koření a posypte strouhanou pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC
Koláč bude vypadat ještě efektněji, když ho v sezoně připravíte nebo alespoň ozdobíte červenými pomeranči. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín