0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlovo-pomerančový koláč

Mandlovo-pomerančový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlovo-pomerančový koláč

3.5 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5047 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 528 g
Tuky 270 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelně vláčný a voňavý!

Suroviny

vejce 3 ks
třtinový cukr 120 g
vanilkový lusk 0.5 ks
vyškrábnutá semínka
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka mandlová 100 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého
pomerančová šťáva 50 ml
zakysaná smetana 100 g
pomerančová kůra 1 PL
nastrouhaná + navíc na ozdobení
voda z pomerančových květů 1 ČL
nemusí být
pomeranč 1 ks
Na sirup
pomeranč 1 ks
šťáva
citron 1 ks
šťáva
krupicový cukr 75 g
hřebíček 2 ks
skořice 1 svitek

1 Troubu předehřejte na 180°C a kulatou formu o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Mouku prosejte spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva přes jemné síto. Do vaječné pěny zašlehávejte střídavě moučnou směs, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Těsto přendejte do připravené formy, urovnejte a pečte 35–40 minut do zezlátnutí. Propečení otes- tujte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené. Pak vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočinout.

2 Mezitím připravte sirup. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 5–10 minut, až směs získá sirupovitou konzistenci. Hřebíčky a skořici vylovte a uchovejte.

3 Zchladlý koláč v pravidelných rozestupech propíchejte párátkem či špejlí a rovnoměrně polijte polovinou horkého sirupu. Chvilku počkejte, než se sirup vstřebá, a přelijte jej i zbylým sirupem. Nechte úplně vychladnout.

4 Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče. Přidejte uchované koření a posypte strouhanou pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC
Koláč bude vypadat ještě efektněji, když ho v sezoně připravíte nebo alespoň ozdobíte červenými pomeranči. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit