Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Mandlovo-pomerančový koláč

Mandlovo-pomerančový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5011 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 521 g
Tuky 270 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelně vláčný a voňavý!

Suroviny

vejce 3 ks
třtinový cukr 120 g
vanilkový lusk 0.5 ks
vyškrábnutá semínka
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka mandlová 100 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého
pomerančová šťáva 50 ml
zakysaná smetana 100 g
sušená pomerančová kůra 1 PL
nastrouhané + navíc na ozdobení
1 ČL
voda z pomerančových květů (nemusí být)
pomeranč 1 ks
Na sirup
pomeranč 1 ks
šťáva
citron 1 ks
šťáva
krupicový cukr 75 g
hřebíček 2 ks
skořice 1 svitek

1 Troubu předehřejte na 180°C a kulatou formu o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Mouku prosejte spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva přes jemné síto. Do vaječné pěny zašlehávejte střídavě moučnou směs, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Těsto přendejte do připravené formy, urovnejte a pečte 35–40 minut do zezlátnutí. Propečení otes- tujte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené. Pak vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočinout.

2 Mezitím připravte sirup. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 5–10 minut, až směs získá sirupovitou konzistenci. Hřebíčky a skořici vylovte a uchovejte.

3 Zchladlý koláč v pravidelných rozestupech propíchejte párátkem či špejlí a rovnoměrně polijte polovinou horkého sirupu. Chvilku počkejte, než se sirup vstřebá, a přelijte jej i zbylým sirupem. Nechte úplně vychladnout.

4 Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče. Přidejte uchované koření a posypte strouhanou pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC
Koláč bude vypadat ještě efektněji, když ho v sezoně připravíte nebo alespoň ozdobíte červenými pomeranči. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit