Neodolatelně vláčný a voňavý!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a kulatou formu o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Mouku prosejte spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva přes jemné síto. Do vaječné pěny zašlehávejte střídavě moučnou směs, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu.
Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Těsto přendejte do připravené formy, urovnejte a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.
Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené. Pak vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočinout.
Mezitím připravte sirup. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 5–10 minut, až směs získá sirupovitou konzistenci. Hřebíčky a skořici vylovte a uchovejte.
Zchladlý koláč v pravidelných rozestupech propíchejte párátkem či špejlí a rovnoměrně polijte polovinou horkého sirupu. Chvilku počkejte, než se sirup vstřebá, a přelijte jej i zbylým sirupem. Nechte úplně vychladnout.
Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče. Přidejte uchované koření a posypte strouhanou pomerančovou kůrou.
NĚCO NAVÍC
Koláč bude vypadat ještě efektněji, když ho v sezoně připravíte nebo alespoň ozdobíte červenými pomeranči.