Dezert, který kombinuje lehoučký piškot s výrazným rybízovým džemem, netradiční sladkou nádivkou a kokosem, dokazuje, že protiklady se přitahují!
Suroviny
Postup
Připravte piškot. Bílky pečlivě oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha. Snižte otáčky a postupně po lžících zašlehejte 200 g cukru a nakonec přidejte i žloutky.
Do hmoty nalijte 1 lžíci oleje a 1 lžíci horké vody a vše jemně promíchejte stěrkou.
Mouku a škrob prosejte přes síto a postupně jemně zapracujte do těsta.
Hotové těsto nalijeme do formy o rozměrech 25 x 35 cm vyložené pečícím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35–40 minut.
Připravte sladkou nádivku. Rohlíky zalijte 500 ml studeného mléka a nechte nasáknout. Když změknou, důkladně je rozmixujte.
Zbylých 250 ml mléka nalijte do hrnce a svařte spolu se 100 g cukru. Přidejte rozmixované rohlíky, strouhaný kokos a vanilkový cukr. Za stálého míchání vařte 5 minut a poté nechte kokosovou hmotu vychladnout.
Během chladnutí vyšleháme máslo do pěny, a po lžících do něj postupně zašleháme kokosovou hmotu.
Na kokosovou posypku na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr, zamíchejte a zahřívejte na mírném plameni. Poté vsypte kokos a za stálého míchání dále opékejte, dokud kokos nezezlátne. Dejte stranou mírně vychladnout.
Vychladlý piškot vodorovně rozkrojte na dva pláty. První potřete rybízovým džemem a polovinou náplně. Přikryjte druhým plátem a potřete zbytkem krému a nakonec posypte mírně nahřátou kokosovou posypkou a lehce přitlačte, aby se na krém přilepila.
Dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.
Foto / Zdroj: Artur Rogalski / Moje Gotowanie