Hodnocení receptu
Průměr: 1 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Na 10–12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 157 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečená věštba – zkuste si na oslavu příchodu čínského nového roku upéct koláčky štěstí. Vymýšlení vzkazů je stejně zábavné jako jejich předčítání!

Suroviny

bílek 2 ks
velké (60 ml)
smetana ke šlehání 60 ml
33%
krupicový cukr 110 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 0.5 ČL
mandlový extrakt 0.5 ČL
(lze vynechat)
máslo 5 PL
rozpuštěné, mírně zchladlé
mouka pšeničná hladká 65 g
prosátá
sezamová semínka
černá, na posypání

1 Do mísy nalijte bílky a smetanu a prošlehejte. Přidejte cukr, sůl, oba extrakty a šlehejte ručním šlehačem 1–2 minuty, aby se směs dobře promíchala. Pak přilijte rozpuštěné máslo a přisypávejte mouku, šlehejte – stačí tak, aby se rozpustily hrudky mouky. Těsto by mělo být hladké a tekuté, ne však úplně řídké.

2 Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lžící naberte trošku těsta a na plechu jej rozetřete do tvaru tenké placičky o průměru cca 8cm. (Opakujte 2x, maximálně 3x, po upečení je totiž nutné placičky tvarovat, dokud jsou ještě horké.)

3 Připravené placičky posypte sezamem a pečte 10–12 minut – měly by zezlátnout na okrajích. Pak vyjměte z trouby, placičku z plechu zvedněte paletovacím nožem nebo obracečkou a umístěte na pracovní plochu. Do středu položte papírek se vzkazem nebo věštbou tak, aby z každé strany trčel ven. Zvedněte dva protilehlé konce a pár vteřin je tiskněte k sobě, posléze zajistěte stiskem téměř po celém okraji, aby vznikl půlkruh. Ponechte jen dvě volná ‚ouška‘ s lístečkem po straně. Pracujte rychle, jinak těsto ztratí pružnost! Pak koláčky ohněte ve středu, jde to třeba přes okraj prázdného hrnku. Hotový koláček nechte zcela vychladnout a ztvrdnout např. v muffinové formě, která pomůže ještě teplému těstu udržet tvar. Pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhlo. Spotřebujte do 5 dnů.

NĚCO NAVÍC

Na pečení koláčků můžete využít i kornoutkovač. Lžíci těsta (bez sezamu) umístěte do kornoutkovače, zavřete a opečte. Pak vložte lísteček a tvarujte podle výše popsaného postupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit