Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláčky štěstí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 30
Do 10 minut Velmi snadné Na 10–12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 157 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečená věštba – zkuste si na oslavu příchodu čínského nového roku upéct koláčky štěstí. Vymýšlení vzkazů je stejně zábavné jako jejich předčítání!

Suroviny

velké (60 ml)
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt ½ ČL
mandlový extrakt ½ ČL
(lze vynechat)
rozpuštěné, mírně zchladlé
sezamová semínka
černá, na posypání

Postup

1

Do mísy nalijte bílky a smetanu a prošlehejte. Přidejte cukr, sůl, oba extrakty a šlehejte ručním šlehačem 1–2 minuty, aby se směs dobře promíchala.

2

Pak přilijte rozpuštěné máslo a přisypávejte mouku, šlehejte – stačí tak, aby se rozpustily hrudky mouky. Těsto by mělo být hladké a tekuté, ne však úplně řídké.

3

Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lžící naberte trošku těsta a na plechu jej rozetřete do tvaru tenké placičky o průměru cca 8cm. (Opakujte 2x, maximálně 3x, po upečení je totiž nutné placičky tvarovat, dokud jsou ještě horké.)

4

Připravené placičky posypte sezamem a pečte 10–12 minut – měly by zezlátnout na okrajích. Pak vyjměte z trouby, placičku z plechu zvedněte paletovacím nožem nebo obracečkou a umístěte na pracovní plochu.

5

Do středu položte papírek se vzkazem nebo věštbou tak, aby z každé strany trčel ven. Zvedněte dva protilehlé konce a pár vteřin je tiskněte k sobě, posléze zajistěte stiskem téměř po celém okraji, aby vznikl půlkruh. Ponechte jen dvě volná ‚ouška‘ s lístečkem po straně. Pracujte rychle, jinak těsto ztratí pružnost!

6

Pak koláčky ohněte ve středu, jde to třeba přes okraj prázdného hrnku. Hotový koláček nechte zcela vychladnout a ztvrdnout např. v muffinové formě, která pomůže ještě teplému těstu udržet tvar. Pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhlo. Spotřebujte do 5 dnů.

NĚCO NAVÍC
Na pečení koláčků můžete využít i kornoutkovač. Lžíci těsta (bez sezamu) umístěte do kornoutkovače, zavřete a opečte. Pak vložte lísteček a tvarujte podle výše popsaného postupu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...