0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláčky štěstí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 10 minut Velmi snadné Na 10–12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 157 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečená věštba – zkuste si na oslavu příchodu čínského nového roku upéct koláčky štěstí. Vymýšlení vzkazů je stejně zábavné jako jejich předčítání!

Suroviny

bílek 2 ks
velké (60 ml)
smetana ke šlehání 60 ml
33%
krupicový cukr 110 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt ½ ČL
mandlový extrakt ½ ČL
(lze vynechat)
máslo 5 PL
rozpuštěné, mírně zchladlé
mouka pšeničná hladká 65 g
prosátá
sezamová semínka
černá, na posypání

Postup

1

Do mísy nalijte bílky a smetanu a prošlehejte. Přidejte cukr, sůl, oba extrakty a šlehejte ručním šlehačem 1–2 minuty, aby se směs dobře promíchala.

2

Pak přilijte rozpuštěné máslo a přisypávejte mouku, šlehejte – stačí tak, aby se rozpustily hrudky mouky. Těsto by mělo být hladké a tekuté, ne však úplně řídké.

3

Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lžící naberte trošku těsta a na plechu jej rozetřete do tvaru tenké placičky o průměru cca 8cm. (Opakujte 2x, maximálně 3x, po upečení je totiž nutné placičky tvarovat, dokud jsou ještě horké.)

4

Připravené placičky posypte sezamem a pečte 10–12 minut – měly by zezlátnout na okrajích. Pak vyjměte z trouby, placičku z plechu zvedněte paletovacím nožem nebo obracečkou a umístěte na pracovní plochu.

5

Do středu položte papírek se vzkazem nebo věštbou tak, aby z každé strany trčel ven. Zvedněte dva protilehlé konce a pár vteřin je tiskněte k sobě, posléze zajistěte stiskem téměř po celém okraji, aby vznikl půlkruh. Ponechte jen dvě volná ‚ouška‘ s lístečkem po straně. Pracujte rychle, jinak těsto ztratí pružnost!

6

Pak koláčky ohněte ve středu, jde to třeba přes okraj prázdného hrnku. Hotový koláček nechte zcela vychladnout a ztvrdnout např. v muffinové formě, která pomůže ještě teplému těstu udržet tvar. Pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhlo. Spotřebujte do 5 dnů.

NĚCO NAVÍC
Na pečení koláčků můžete využít i kornoutkovač. Lžíci těsta (bez sezamu) umístěte do kornoutkovače, zavřete a opečte. Pak vložte lísteček a tvarujte podle výše popsaného postupu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč