Když se blíží nečekaná návštěva, nebo vás jen honí mlsná, tyhle jednoduché koláčky z listového těsta s jablky, povidly a mandlovou drobenkou vás zachrání. Suroviny na ně nejspíš máte doma a hotové jsou vcukuletu. Navíc jsou tak dobré, že každý bude chtít recept!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C, plech vyložte pečicím papírem. Oba pláty těsta rozviňte a přiložte na sebe, aby vznikl jeden vyšší plát. Kulatým vykrajovátkem o průměru 7,5 cm (nebo skleničkou) vykrojte z těsta těsně vedle sebe koláčky.
Vykrojené koláčky umístěte na plech. Udělejte těstu okraj: vezměte o něco menší kulaté vykrajovátko (nebo skleničku s menším průměrem), položte na koláček a obtiskněte silně do těsta, ale neprokrojte. Dno koláčku propíchejte vidličkou. Do vyznačeného kolečka rozetřete 2 lžičky povidel a následně je posypte kousky jablek. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem.
Na drobenku promněte rukama studené máslo, mouku a cukr. Drobenkou zasypte středy koláčků, posypte plátky mandlí a dejte péci.
Hotové koláčky vyjměte z trouby. V rendlíku rozehřejte máslo s rumem a potřete jím okraje koláčků a pokapejte středy.
NĚCO NAVÍC
Zbylé vykrájené těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte skořicí a krupicovým cukrem a pečte jako chuťovku.