Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým
,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 222 g
Tuky 130 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní polévka, v jejímž ochucení hraje prim korejská chilli pasta gochujang, zcela uchvátila všechny, kdo ji na focení jedli. Korejská polévka je díky mletému vepřovému masu, vejcím a nudlím je navíc dostatečně sytá, aby bez problému vydala za hlavní jídlo. 

Suroviny

Na maso
česnek 5 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nakrájený nadrobno nebo nastrouhaný
sójová omáčka 2 PL
koupíte v prodejnách s asijskými potravinami
med 1 PL
sezamový olej 2 ČL
nejlépe z praženého sezamu
rostlinný olej 2 PL
Na polévku
rostlinný olej 1 PL
nakrájená nadrobno
med 1 PL
vývar kuřecí 1,5 l
sůl
1 konzerva
limetová šťáva
z 1,5 limety (nebo podle chuti)
Na dokončení a ozdobení
vejce 4 ks
nejlépe korejská marinovaná – viz Něco navíc
sůl
pak čoi 2 ks
zelíčka rozpůlená
nudle 4 porce
2–4 hnízda čerstvých či sušených nudlí ramen nebo sušených asijských bezvaječných nudlí
jarní cibulka 2 ks
nakrájená našikmo na tenká kolečka
koriandr čerstvý 3 snítky
nasekaný
sezamová semínka
opražená, podle chuti

Postup

1

V rendlíku přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte 6 minut, aby byla uvařená naměkko, a ihned je vyjměte do mísy s ledovou vodou. Můžete také den předem připravit korejská marinovaná vejce (mayak).

2

Na maso v misce smíchejte česnek, zázvor, sójovou omáčku, chilli pastu, med, sezamový olej a 1 lžíci vody. Ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte mleté maso a pár minut ho opékejte, obracečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte připravenou ochucující směs a dále opékejte, aby bylo maso úplně hotové, zhruba 10–12 minut, občas promíchejte. Odstavte, obsah pánve přesuňte do misky a dejte stranou.

 

3

Připravte polévku. V uvolněné pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte chilli pastu a med, 20 sekund míchejte. Vlijte vývar, mírně osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte oheň, vmíchejte kokosové mléko a limetovou šťávu a zvolna vařte 15 minut (viz Něco navíc). Podle chuti dolaďte solí, limetovou šťávou a chilli pastou. Ještě
5 minut prohřívejte, ale nevařte.

4

Zatímco se polévka vaří, přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu. Vložte zelí pak čoi, nechte pár minut zavadnout, vylovte sítem a osvěžte tekoucí studenou vodou. Ve stejné vodě uvařte nudle podle návodu na obalu a poté sceďte.

5

Zkompletujte. Do misek dejte vždy 1/2 zelí pak čoi, rozdělte nudle, posypte je opečeným masem, zalijte horkou polévkou a vložte po 1 rozpůleném vejci. Ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a sezamem. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Během vaření se kokosové mléko může srazit, ale zase se při něm lépe prolnou chuti. Pokud vám sraženiny vadí, můžete polévku přecedit. Chcete-li jim předejít, přidejte kokosové mléko až na posledních 5 minut a jen prohřívejte, ale nevařte. Limetovou šťávu pak vmíchejte až po odstavení.
  • Na korejská marinovaná vejce (mayak) vložte do rendlíku s vroucí vodou 5 či více vajec a uvařte je podle svých představ (6 minut naměkko, 7 minut nahniličko, 9–10 minut natvrdo). Pak je ihned vylovte a dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Na marinádu rozpusťte 170 g medu či 120 g krupicového cukru ve 120 ml horké vody, vmíchejte 120 ml sójové omáčky, 3 stroužky česneku, 2 různobarevné chilli papričky a 3 jarní cibulky (vše nadrobno), 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a 1 lžíci sezamových semínek. Do vhodné nádoby vložte oloupaná vejce, zalijte marinádou, uzavřete a dejte přes noc do chladničky. Po 4–5 hodinách můžete vejce obrátit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč