Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým
,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Korejská‘ polévka s mletým vepřovým

4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 222 g
Tuky 130 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní polévka, v jejímž ochucení hraje prim korejská chilli pasta gochujang, zcela uchvátila všechny, kdo ji na focení jedli. Korejská polévka je díky mletému vepřovému masu, vejcím a nudlím je navíc dostatečně sytá, aby bez problému vydala za hlavní jídlo. 

Související recepty

Suroviny

Na maso
česnek 5 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nakrájený nadrobno nebo nastrouhaný
sójová omáčka 2 PL
koupíte v prodejnách s asijskými potravinami
med 1 PL
sezamový olej 2 ČL
nejlépe z praženého sezamu
rostlinný olej 2 PL
Na polévku
rostlinný olej 1 PL
nakrájená nadrobno
med 1 PL
vývar kuřecí 1,5 l
sůl
1 konzerva
limetová šťáva
z 1,5 limety (nebo podle chuti)
Na dokončení a ozdobení
vejce 4 ks
nejlépe korejská marinovaná – viz Něco navíc
sůl
pak čoi 2 ks
zelíčka rozpůlená
nudle 4 porce
2–4 hnízda čerstvých či sušených nudlí ramen nebo sušených asijských bezvaječných nudlí
jarní cibulka 2 ks
nakrájená našikmo na tenká kolečka
koriandr čerstvý 3 snítky
nasekaný
sezamová semínka
opražená, podle chuti

Postup

1

V rendlíku přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte 6 minut, aby byla uvařená naměkko, a ihned je vyjměte do mísy s ledovou vodou. Můžete také den předem připravit korejská marinovaná vejce (mayak).

2

Na maso v misce smíchejte česnek, zázvor, sójovou omáčku, chilli pastu, med, sezamový olej a 1 lžíci vody. Ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte mleté maso a pár minut ho opékejte, obracečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte připravenou ochucující směs a dále opékejte, aby bylo maso úplně hotové, zhruba 10–12 minut, občas promíchejte. Odstavte, obsah pánve přesuňte do misky a dejte stranou.

 

3

Připravte polévku. V uvolněné pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte chilli pastu a med, 20 sekund míchejte. Vlijte vývar, mírně osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte oheň, vmíchejte kokosové mléko a limetovou šťávu a zvolna vařte 15 minut (viz Něco navíc). Podle chuti dolaďte solí, limetovou šťávou a chilli pastou. Ještě
5 minut prohřívejte, ale nevařte.

4

Zatímco se polévka vaří, přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu. Vložte zelí pak čoi, nechte pár minut zavadnout, vylovte sítem a osvěžte tekoucí studenou vodou. Ve stejné vodě uvařte nudle podle návodu na obalu a poté sceďte.

5

Zkompletujte. Do misek dejte vždy 1/2 zelí pak čoi, rozdělte nudle, posypte je opečeným masem, zalijte horkou polévkou a vložte po 1 rozpůleném vejci. Ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a sezamem. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Během vaření se kokosové mléko může srazit, ale zase se při něm lépe prolnou chuti. Pokud vám sraženiny vadí, můžete polévku přecedit. Chcete-li jim předejít, přidejte kokosové mléko až na posledních 5 minut a jen prohřívejte, ale nevařte. Limetovou šťávu pak vmíchejte až po odstavení.
  • Na korejská marinovaná vejce (mayak) vložte do rendlíku s vroucí vodou 5 či více vajec a uvařte je podle svých představ (6 minut naměkko, 7 minut nahniličko, 9–10 minut natvrdo). Pak je ihned vylovte a dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Na marinádu rozpusťte 170 g medu či 120 g krupicového cukru ve 120 ml horké vody, vmíchejte 120 ml sójové omáčky, 3 stroužky česneku, 2 různobarevné chilli papričky a 3 jarní cibulky (vše nadrobno), 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a 1 lžíci sezamových semínek. Do vhodné nádoby vložte oloupaná vejce, zalijte marinádou, uzavřete a dejte přes noc do chladničky. Po 4–5 hodinách můžete vejce obrátit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín