
Kořeněné kuře s kuskusem
Harissa – hlavní ingredience tohoto receptu – je pikantní pasta, doporučujeme ji před podáváním ochutnat, ať odhadnete množství.
Ingredience
- 1 větší kuře
- 3 lžíce pasty harissa
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 citron, rozpůlený + další na klínky k podávání
- 500 g malých mrkviček, očištěných
- 2 větší červené cibule, nakrájené na klínky
- 300 g kuskusu
- 1 svazek máty, lístky otrhané a nasekané
- 2 lžíce mandlových lupínků
- jogurt k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Kuře položte do menšího pekáčku. V misce promíchejte harissu, olivový olej, česnek a šťávu z poloviny citronu. Směsí potřete celé kuře a část se snažte vetřít i pod kůži nad prsa. Mělo by vám zbýt ještě trochu kořeněné směsi na zeleninu. Do kuřete dejte obě poloviny citronu, dejte do trouby a pečte zprudka 25 minut, potom stáhněte teplotu na 180°C. Mrkev a cibuli promíchejte se zbylou harissovou směsí a rozložte okolo kuřete. Pečte dalších 40–50 minut, aby bylo kuře dostatečně propečené.
2 Kuře a zeleninu vyjměte z pekáčku a udržujte teplé. Do pekáčku vsypte kuskus, přilijte 400 ml vroucí vody a všechno promíchejte. Přikryjte a nechte kuskus nasáknout, pak načechrejte vidličkou a do pekáčku vraťte zeleninu a kuře a podávejte sypané mátou, mandlovými lupínky, citronem a jogurtem promíchaným s harissou.
Přidat komentář