Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 vydatných a teplých podzimních salátů, které vás zahřejí

30 vydatných a teplých podzimních salátů, které vás zahřejí
ZDROJ: Apetit

Nastal čas polévek, jídel z jednoho hrnce a koláčů z podzimního ovoce, které nejlépe chutnají ještě vlahé. Tato jídla hrají na podzim hlavní roli a zdravými surovinami nabité saláty jdou často stranou. Ale nemusí! S našimi jednoduchými tipy a recepty hravě vykouzlíte nespočet teplých podzimních salátů, se kterými se zahřejete a doplníte celou řadu důležitých živin a vitamínů.

Jezte saláty celoročně

Právě na podzim a v zimě, kdy lidský organismus čelí nepříznivým teplotním podmínkám a sezónním onemocněním, je potřeba posilovat imunitu zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů.

  • Nejefektivnějším zdrojem těchto látek je právě sezónní zelenina a ovoce, které se dají jednoduše zužitkovat ve všestranných salátech.
  • Saláty jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat „špatný“ LDL cholesterol a udržovat normální hladinu cukru v krvi, čímž přispívá k udržení optimální tělesné hmotnosti.
  • Díky pravidelné konzumaci salátů zvýšíte příjem zdravých tuků, které vás zasytí na delší dobu. Zkuste do salátu zakomponovat třeba avokádo, dýňová, slunečnicová nebo sezamová semínka a na zálivku použijte kvalitní olivový olej.
  • Zeleninové saláty také obsahují hodně vody, která vám dodá potřebnou hydrataci, takže vaše pleť bude zářit i na podzim.

Zapojte do hry sezónní zeleninu a ovoce

Salát nemusí být jen o hlávkovém salátu a rajčatech, na podzim máte k dispozici celou plejádu chutných, barevných a výživných druhů zeleniny, které stojí za to vyzkoušet.

  • Českou klasikou je mrkev a celer, které skvěle chutnají i syrové a báječně si rozumí s chutí jablek, typického podzimního ovoce.
  • Určitě si nenechte ujít kadeřávek, špenát, klasickou a růžičkovou kapustu, které mají vysoký obsah vitamínů C a E, karotenoidů a dalších antioxidantů. Zejména špenát bude v kombinaci s plátky hrušek, brusinkami a modrým sýrem chutnat opravdu znamenitě.
  • V podzimním salátu nesmí chybět červená řepa, kterou můžete péct i vařit a skvěle ji doplní kozí sýr.
  • Na vápník a vitamín C bohatá černá ředkev, která dobře funguje i proti nachlazením, se sklízí v říjnu a listopadu. Do salátu ji můžete přidat syrovou, ale i tepelně upravenou.
  • Vyzkoušejte i pekingské zelí a připravte si z něj domácí kimchi, což je křupavá fermentovaná směs zeleniny, kterou můžete jíst jako přílohu nebo s ní obohatit jakýkoliv salát.
  • A nesmíme zapomenout ani na symbol podzimu – dýni. Zejména pečená dýně ochucená chilli a sýrem feta tvoří skvělý základ teplého salátu.
  • Pokud dýni nemáte, v salátu ji hravě nahradí sladké nebo klasické brambory.

Přidejte obiloviny, luštěniny a výživné proteiny

Využití sýrů, vajec, mořských plodů, kuřecího nebo krůtího masa a ryb není při přípravě salátů žádnou novinkou, ale v případě těch podzimních neváhejte přidat i další teplé ingredience.

  • Obiloviny, zejména pohanka, bulgur, jáhly, rýže, quinoa, jsou významným zdrojem energie a dodají vašemu salátu komplexní sacharidy, díky kterým budete mít více energie.
  • Kromě těchto sacharidů můžete do salátu přidat i klasičtější těstoviny a kuskus, jejichž příprava je snadná a rychlá.
  • Nebojte se salát ozvláštnit luštěninami jako je cizrna, čočka, hrách nebo fazole. Obohatíte ho o další chuťový rozměr a rostlinný protein.
  • A dalším zdrojem proteinů, které nejsou živočišného původu, je například seitan, tofu či tempeh. Výhodou těchto alternativ masa je jejich univerzálnost – získávají chuť podle toho, čím je ochutíte, takže se hodí do jakéhokoli salátu.

Zálivku „ohřejte“ kořením

Zálivka určuje výslednou chuť a vůni celého salátu, ale můžete ji vyšperkovat spoustou koření, které mu dodá pikantnost a ještě více ho „ohřeje“.

  • K zahřívacím kořením, která rozproudí váš krevní oběh, patří sušená paprika, zázvor, pepř, kayenský pepř nebo chilli.
  • Pikantnosti ale můžete docílit i při využití pórku, cibule nebo česneku.

Zdroje informací: Insanely Good Recipes, Delish, Everyday Health, Foodal