0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevety s pomelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 42860 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 9046 g
Tuky 27 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vám doma zbývá pomelo a podávané samo o sobě již nudí, šup s ním do salátu. Je důležité, aby byl plod šťavnatý, jinak je půl kouzla pryč. V případě nouze můžete nahradit pomelo grapefruitem.

Suroviny

okurka ½ ks
šalotka 1 ks
krupicový cukr 1,5 PL
+ 1 lžička navíc
limetová šťáva 2 PL
rybí omáčka 2 PL
+ 2 lžičky navíc
chilli paprička ½ ks
bez semínek, nakrájená nadrobno
sójová omáčka 2 ČL
nebo jiný rostlinný olej
krevety 450 g
syrové loupané, mohou být i rozmražené
máta 1 hrst
koriandr čerstvý 1 hrst
pražené nasucho, drcené, bez soli
cibule smažená 2 PL

Postup

1

Pomelo oloupejte a ořezejte spodní bílou část slupky. Pak nožem vyřežte z pomela segmenty nebo tenkou slupičku oloupejte rukama a rozdělte na sousta. Okurku nakrájejte na kolečka a následně čtvrtky, šalotku na jemná kolečka.

2

Na zálivku dejte do misky 1,5 lžíce cukru, 2 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky a nasekanou chilli papričku a míchejte, až se cukr rozpustí. Dejte stranou. V další misce smíchejte zbylou lžičku cukru a 2 lžičky rybí omáčky se sójovou omáčkou.

3

Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj krevety. Opékejte cca 1 minutu, pak obraťte a opékejte další minutu, až krevety začnou růžovět. Zalijte omáčkou z cukru, rybí a sójové omáčky a nechte chvilku společně povařit. Pak odstavte.

4

Smíchejte kousky pomela, okurku a šalotku a pokapejte zálivkou. Přisypte nasekané lístky máty a lístky koriandru, přidejte ochucené krevety. Posypte oříšky a cibulkou a ihned jezte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...