
Krevety s uzenou solí
Uzená sůl dodá známému receptu nový náboj a limeta místo citronu zase šmrnc.
Ingredience
- 15g sušených chilli papriček ancho, nasekaných nadrobno
- 1 lžička uzené vločkové mořské soli + k podávání
- 3/4 lžičky kuliček černého pepře
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 1/2 lžíce najemno nastrouhané limetové kůry
- 60ml limetové šťávy + k podávání
- 500g velkých syrových nevyloupaných krevet
- 200g těstovin linguine nebo jiných dlouhých těstovin
- 30ml panenského olivového oleje
- 2–3 lžíce majonézy ochucené drceným
- česnekem podle chuti
- snítky koriandru na ozdobení
Příprava jídla
1 Ve vhodném přístroji semelte nebo v hmoždíři utlučte chilli, 1/2 lžičky soli a pepř nahrubo. Polovinu směsi nasypte do mísy, přidejte česnek, limetovou kůru, šťávu a krevety a promíchejte, aby se obalily směsí. Zakryjte a nechte v chladničce 30 minut marinovat.
2 Mezitím dejte vařit spoustu osolené vody a uvařte těstoviny podle návodu na obalu – dejte je vařit tak, abyste měli hotové krevety a těstoviny podávali okamžitě po slití.
3 Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej na silném ohni. Z krevet slijte přebytečnou tekutinu a opékejte je 6–8 minut za občasného míchání/protřesení, aby zrůžověly a uvnitř byly hotové. Přidejte polovinu zbývající chilli směsi, posypte zbylou solí a promíchejte. Podávejte ihned promíchané s těstovinami, troškou česnekové majonézy, čerstvým koriandrem, další limetovou šťávou a zbývající chilli směsí.
NĚCO NAVÍC
Nevyloupané krevety jsou působivější na pohled, ale lépe se jedí jen tak s pečivem. K těstovinám je raději vyloupejte a v celku ponechte jen 2–3 kousky, jimi pokrm ozdobte.
Přidat komentář