0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krevety s uzenou solí

Krevety s uzenou solí

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 493 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 7 g
Tuky 50 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uzená sůl dodá známému receptu nový náboj a limeta místo citronu zase šmrnc.

Suroviny

15 g
chilli paprička ancho sušená, nadrobno
1 ČL
uzená mořská sůl
pepř barevný 0.75 ČL
kuličky
česnek 2 stroužek
podrcené
limetová kůra 0.5 PL
najemno
limetová šťáva 60 ml
+ k podávání
500 g
velké krevety syrové nevyloupané
200 g
těstoviny linguine lze nahradit jinými dlouhými těstovinami
olivový olej 30 ml
panenský
majonéza 2 PL
ochucená drceným česnekem podle chuti
koriandr snítek
na ozdobení

1 Ve vhodném přístroji semelte nebo v hmoždíři utlučte chilli, 1/2 lžičky soli a pepř nahrubo. Polovinu směsi nasypte do mísy, přidejte česnek, limetovou kůru, šťávu a krevety a promíchejte, aby se obalily směsí. Zakryjte a nechte v chladničce 30 minut marinovat.

2 Mezitím dejte vařit spoustu osolené vody a uvařte těstoviny podle návodu na obalu – dejte je vařit tak, abyste měli hotové krevety a těstoviny podávali okamžitě po slití.

3 Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej na silném ohni. Z krevet slijte přebytečnou tekutinu a opékejte je 6–8 minut za občasného míchání/protřesení, aby zrůžověly a uvnitř byly hotové. Přidejte polovinu zbývající chilli směsi, posypte zbylou solí a promíchejte. Podávejte ihned promíchané s těstovinami, troškou česnekové majonézy, čerstvým koriandrem, další limetovou šťávou a zbývající chilli směsí. 

NĚCO NAVÍC

Nevyloupané krevety jsou působivější na pohled, ale lépe se jedí jen tak s pečivem. K těstovinám je raději vyloupejte a v celku ponechte jen 2–3 kousky, jimi pokrm ozdobte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit