Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty

Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1982 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 138 g
Tuky 106 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádherný luxusní salát se dá připravit i z obyčejných surovin. Stačí je doplnit jednou speciální.

Suroviny

ječné kroupy 400 g
300 ml
štáva z červené řepy
vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
Na salát
olivový olej 1 PL
růžičková kapusta 10 ks
rozebraných na lístky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
polníček 50 g
rukola 50 g
černá ředkev 1 ks
vydrhnutá a nakrájená na tenká kolečka
8 ks
kumkvat nakrájený na tenká kolečka i s kůrou
sýr parmazán 3 hrsti
hobliny
Na zálivku
olivový olej 80 ml
balzamikový ocet 80 ml
hořčice dijonská 1 PL
med 2 PL
sůl
pepř

1 Kroupy propláchněte a vařte v řepné šťávě a vývaru či vodě na středním ohni asi 30 minut od chvíle, kdy směs dosáhne varu, aby se veškerá tekutina vstřebala a kroupy změkly. Pak odstavte a nechte 5 minut stát. Přesuňte do mísy a nechte trochu zchladnout.

2 Ve šroubovací sklenici protřepejte všechny přísady na zálivku, aby vznikla emulze. Můžete je také prošlehat v misce metličkou. Odložte.

3 Na salát rozehřejte ve velké pánvi na středním ohni olej, vsypte kapustičky rozebrané na lístky, osolte a opepřete. Opékejte asi 20 sekund a potom odstavte.

4 Na salát promíchejte kroupy s rukolou a polníčkem. Rozdělte na talíře. Doplňte ředkví, kumkvaty, parmazánem a kapustičkovými lístky. Podávejte se zálivkou zvlášť v omáčníku nebo misce či džbánku (nebo v jednoporcových nádobkách).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit