Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

Nemáte po ruce čerstvou majoránku? Nevadí, můžete ji bez problémů nahradit sušenou – té potom stačí mnohem méně.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 1 vrchovatá lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo 2–3 lžíce olivového oleje
    • cca 1,5 kg krůtích stehen, v celku
    • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
    • 1 velká petržel, nakrájená na kolečka
    • 1 malý bulvový celer, na plátky
    • 1 cibule, nakrájená na kolečka
    • 2–3 stroužky česneku, oloupané
    • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
    • 500 ml horké vody (nebo dle potřeby)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 600 g drobných brambor, oloupaných
    • 2 hrsti čerstvé majoránky + na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ghí či olej zahřejte na silném ohni ve velkém kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to 3–4 minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Oheň trochu stáhněte, na tuk vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a opečte je, aby začaly chytat barvu. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak zaprašte mletou paprikou, pár vteřin opékejte a poté do nádoby vlijte cca 500 ml horké vody. Vložte maso, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte do trouby.

2 Duste cca 30 minut při 220/200°C, pak zmírněte teplotu na 180/160°C, nádobu vyjměte z trouby, vylovte a odložte maso a do výpeku se zeleninou vmíchejte brambory, navrch opět položte maso. Duste v troubě ještě 1–1,5 hodiny, podle velikosti jednotlivých krůtích dílů (podle potřeby můžete podlít ještě trochou horké vody) a aby brambory změkly. Asi 20–30 minut před očekávaným koncem pečení nádobu odklopte, do výpeku a zeleniny vmíchejte majoránku a pak jím přelijte maso. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový ,quiche‘ se slaninou & majoránkou

Krčková polévka babičky Marušky

Přidat komentář