0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

4 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 182 g
Tuky 120 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte po ruce čerstvou majoránku? Nevadí, můžete ji bez problémů nahradit sušenou – té potom stačí mnohem méně.

Suroviny

máslo 1 PL
přepuštěné (ghí), lze nahradit 2–3 lžícemi olivového oleje
krůtí stehna 1.5 kg
cca, v celku
mrkev 2 ks
nakrájené na kolečka
petržel 1 ks
velká, nakrájená na kolečka
celer 1 ks
malý, na plátky
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
paprika mletá sladká 0.5 ČL
mletá
voda 500 ml
horká, (nebo dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 600 g
drobných, oloupaných
majoránka (čerstvá) 2 hrsti
+ na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ghí či olej zahřejte na silném ohni ve velkém kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to 3–4 minuty z každé strany.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou. Oheň trochu stáhněte, na tuk vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a opečte je, aby začaly chytat barvu. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak zaprašte mletou paprikou, pár vteřin opékejte a poté do nádoby vlijte cca 500 ml horké vody. Vložte maso, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte do trouby.

3

Duste cca 30 minut při 220/200°C, pak zmírněte teplotu na 180/160°C, nádobu vyjměte z trouby, vylovte a odložte maso a do výpeku se zeleninou vmíchejte brambory, navrch opět položte maso.

4

Duste v troubě ještě 1–1,5 hodiny, podle velikosti jednotlivých krůtích dílů (podle potřeby můžete podlít ještě trochou horké vody) a aby brambory změkly.

5

Asi 20–30 minut před očekávaným koncem pečení nádobu odklopte, do výpeku a zeleniny vmíchejte majoránku a pak jím přelijte maso. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou.

Související články

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit