Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 182 g
Tuky 120 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte po ruce čerstvou majoránku? Nevadí, můžete ji bez problémů nahradit sušenou – té potom stačí mnohem méně.

Související recepty

Suroviny

máslo 1 PL
přepuštěné (ghí), lze nahradit 2–3 lžícemi olivového oleje
krůtí stehna 1.5 kg
cca, v celku
mrkev 2 ks
nakrájené na kolečka
petržel 1 ks
velká, nakrájená na kolečka
celer 1 ks
malý, na plátky
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
voda 500 ml
horká, (nebo dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 600 g
drobných, oloupaných
majoránka (čerstvá) 2 hrsti
+ na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ghí či olej zahřejte na silném ohni ve velkém kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to 3–4 minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Oheň trochu stáhněte, na tuk vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a opečte je, aby začaly chytat barvu. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak zaprašte mletou paprikou, pár vteřin opékejte a poté do nádoby vlijte cca 500 ml horké vody. Vložte maso, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte do trouby.

2 Duste cca 30 minut při 220/200°C, pak zmírněte teplotu na 180/160°C, nádobu vyjměte z trouby, vylovte a odložte maso a do výpeku se zeleninou vmíchejte brambory, navrch opět položte maso. Duste v troubě ještě 1–1,5 hodiny, podle velikosti jednotlivých krůtích dílů (podle potřeby můžete podlít ještě trochou horké vody) a aby brambory změkly. Asi 20–30 minut před očekávaným koncem pečení nádobu odklopte, do výpeku a zeleniny vmíchejte majoránku a pak jím přelijte maso. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit