Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 17
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3417 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 182 g
Tuky 123 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte po ruce čerstvou majoránku? Nevadí, můžete ji bez problémů nahradit sušenou – té potom stačí mnohem méně. Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou představuje luxusní jídlo z jednoho pekáče pro celou rodinu.

Suroviny

ghí 1 PL
lze nahradit 2–3 lžícemi olivového oleje
v celku
mrkev 2 ks
nakrájená na kolečka
petržel 1 ks
velká, nakrájená na kolečka
celer 1 ks
malý, na plátky
nakrájená na kolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
voda 500 ml
horká (nebo dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
drobných, oloupaných
majoránka (čerstvá) 2 hrsti
+ na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Ghí či olej zahřejte na silném ohni ve velkém kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to 3–4 minuty z každé strany.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou. Oheň trochu stáhněte, na tuk vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a opečte je, aby začaly chytat barvu. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak zaprašte mletou paprikou, pár vteřin opékejte a poté do nádoby vlijte cca 500 ml horké vody. Vložte maso, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte do trouby.

3

Duste cca 30 minut při 220/200 °C, pak zmírněte teplotu na 180/160 °C, nádobu vyjměte z trouby, vylovte a odložte maso a do výpeku se zeleninou vmíchejte brambory, navrch opět položte maso.

4

Duste v troubě ještě 1–1,5 hodiny, podle velikosti jednotlivých krůtích dílů (podle potřeby můžete podlít ještě trochou horké vody) a aby brambory změkly.

5

Asi 20–30 minut před očekávaným koncem pečení nádobu odklopte, do výpeku a zeleniny vmíchejte majoránku a pak jím přelijte maso. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín