0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou

4.1/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3417 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 182 g
Tuky 123 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte po ruce čerstvou majoránku? Nevadí, můžete ji bez problémů nahradit sušenou – té potom stačí mnohem méně.

Suroviny

ghí 1 PL
lze nahradit 2–3 lžícemi olivového oleje
cca, v celku
mrkev 2 ks
nakrájené na kolečka
petržel 1 ks
velká, nakrájená na kolečka
celer 1 ks
malý, na plátky
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
paprika mletá sladká ½ ČL
mletá
voda 500 ml
horká, (nebo dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 600 g
drobných, oloupaných
majoránka (čerstvá) 2 hrsti
+ na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ghí či olej zahřejte na silném ohni ve velkém kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to 3–4 minuty z každé strany.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou. Oheň trochu stáhněte, na tuk vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a opečte je, aby začaly chytat barvu. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak zaprašte mletou paprikou, pár vteřin opékejte a poté do nádoby vlijte cca 500 ml horké vody. Vložte maso, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte do trouby.

3

Duste cca 30 minut při 220/200°C, pak zmírněte teplotu na 180/160°C, nádobu vyjměte z trouby, vylovte a odložte maso a do výpeku se zeleninou vmíchejte brambory, navrch opět položte maso.

4

Duste v troubě ještě 1–1,5 hodiny, podle velikosti jednotlivých krůtích dílů (podle potřeby můžete podlít ještě trochou horké vody) a aby brambory změkly.

5

Asi 20–30 minut před očekávaným koncem pečení nádobu odklopte, do výpeku a zeleniny vmíchejte majoránku a pak jím přelijte maso. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč