Krůtí stehna se pro sváteční obědy dobře hodí – jsou krásně šťavnatá, jejich příprava je nenáročná a dvěma třemi stehny nakrmíte celou rodinu. Konečný zjemňující máslový efekt určitě nevynechávejte, i když je maso už zdánlivě chuťově dokonalé, kousek másla tu chuť ještě povýší!
Suroviny
Postup
Stehna očistěte, omyjte a dobře osušte. Smíchejte olej, najemno nasekané lístky šalvěje, česnek, mletou papriku a citronovou šťávu. Směs osolte a opepřete podle chuti, solí ale nešetřete. Směsí potřete připravená stehna, vmasírujte ji a nechte nejméně 2 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat v lednici.
Troubu vyhřejte na 175°C. Stehna vložte do pekáčku (nejlépe na rošt, aby se nasucho opékala pěkně ze všech stran), posypte je zbylými celými šalvějovými lístky a pečte doměkka – během pečení je obracejte, podlévejte vodou a pravidelně přelévejte výpekem. Pečení bude trvat zhruba 1,5 hodiny, ale i více, podle velikosti stehen – až bude maso hotové, můžete ještě na chvíli za stálého přelévání zvýšit teplotu v troubě a na mase vytvořit pěknou, dozlatova vypečenou kůrčičku.
Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby byla stehna pěkně šťavnatá – vyjměte je na prkénko, na každém stehně nechte zvolna rozpouštět lžíci másla a jen zlehka je zakryjte alobalem. Potom je naporcujte a podávejte s vybranými přílohami.
NĚCO NAVÍC
Krůtí stehna mohou být různě velká, ale počítejte s tím, že jsou opravdu masitá – u těch menších platí, že vám 1 stehno stačí minimálně pro 2 osoby, ale může být i pro 3 a víc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nedělní oběd v letním hávu(8 receptů )