Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna na šalvěji

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 975 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 21 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Krůtí stehna se pro sváteční obědy dobře hodí – jsou krásně šťavnatá, jejich příprava je nenáročná a dvěma třemi stehny nakrmíte celou rodinu. Konečný zjemňující máslový efekt určitě nevynechávejte, i když je maso už zdánlivě chuťově dokonalé, kousek másla tu chuť ještě povýší!

Suroviny

krůtí stehna 2 ks
nebo 3, podle velikosti (viz Něco navíc)
rostlinný olej 2 PL
šalvěj 1 hrst
lístky, polovina nasekaná na velmi jemno
česnek 2 stroužky
nebo 3, prolisované
paprika sladká 1 ČL
mletá
citronová štáva 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2.5 PL

1 Stehna očistěte, omyjte a dobře osušte. Smíchejte olej, najemno nasekané lístky šalvěje, česnek, mletou papriku a citronovou šťávu. Směs osolte a opepřete podle chuti, solí ale nešetřete. Směsí potřete připravená stehna, vmasírujte ji a nechte nejméně 2 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat v lednici.

2 Troubu vyhřejte na 175°C. Stehna vložte do pekáčku (nejlépe na rošt, aby se nasucho opékala pěkně ze všech stran), posypte je zbylými celými šalvějovými lístky a pečte doměkka – během pečení je obracejte, podlévejte vodou a pravidelně přelévejte výpekem. Pečení bude trvat zhruba 1,5 hodiny, ale i více, podle velikosti stehen – až bude maso hotové, můžete ještě na chvíli za stálého přelévání zvýšit teplotu v troubě a na mase vytvořit pěknou, dozlatova vypečenou kůrčičku.

3 Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby byla stehna pěkně šťavnatá – vyjměte je na prkénko, na každém stehně nechte zvolna rozpouštět lžíci másla a jen zlehka je zakryjte alobalem. Potom je naporcujte a podávejte s vybranými přílohami.

NĚCO NAVÍC

Krůtí stehna mohou být různě velká, ale počítejte s tím, že jsou opravdu masitá – u těch menších platí, že vám 1 stehno stačí minimálně pro 2 osoby, ale může být i pro 3 a víc. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit