Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna na šalvěji

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 975 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 21 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůtí stehna se pro sváteční obědy dobře hodí – jsou krásně šťavnatá, jejich příprava je nenáročná a dvěma třemi stehny nakrmíte celou rodinu. Konečný zjemňující máslový efekt určitě nevynechávejte, i když je maso už zdánlivě chuťově dokonalé, kousek másla tu chuť ještě povýší!

Související recepty

Suroviny

krůtí stehna 2 ks
nebo 3, podle velikosti (viz Něco navíc)
rostlinný olej 2 PL
šalvěj 1 hrst
lístky, polovina nasekaná na velmi jemno
česnek 2 stroužky
nebo 3, prolisované
paprika sladká 1 ČL
mletá
citronová štáva 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2.5 PL

1 Stehna očistěte, omyjte a dobře osušte. Smíchejte olej, najemno nasekané lístky šalvěje, česnek, mletou papriku a citronovou šťávu. Směs osolte a opepřete podle chuti, solí ale nešetřete. Směsí potřete připravená stehna, vmasírujte ji a nechte nejméně 2 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat v lednici.

2 Troubu vyhřejte na 175°C. Stehna vložte do pekáčku (nejlépe na rošt, aby se nasucho opékala pěkně ze všech stran), posypte je zbylými celými šalvějovými lístky a pečte doměkka – během pečení je obracejte, podlévejte vodou a pravidelně přelévejte výpekem. Pečení bude trvat zhruba 1,5 hodiny, ale i více, podle velikosti stehen – až bude maso hotové, můžete ještě na chvíli za stálého přelévání zvýšit teplotu v troubě a na mase vytvořit pěknou, dozlatova vypečenou kůrčičku.

3 Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby byla stehna pěkně šťavnatá – vyjměte je na prkénko, na každém stehně nechte zvolna rozpouštět lžíci másla a jen zlehka je zakryjte alobalem. Potom je naporcujte a podávejte s vybranými přílohami.

NĚCO NAVÍC

Krůtí stehna mohou být různě velká, ale počítejte s tím, že jsou opravdu masitá – u těch menších platí, že vám 1 stehno stačí minimálně pro 2 osoby, ale může být i pro 3 a víc. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit