0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna na šalvěji
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí stehna na šalvěji

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 975 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 21 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůtí stehna se pro sváteční obědy dobře hodí – jsou krásně šťavnatá, jejich příprava je nenáročná a dvěma třemi stehny nakrmíte celou rodinu. Konečný zjemňující máslový efekt určitě nevynechávejte, i když je maso už zdánlivě chuťově dokonalé, kousek másla tu chuť ještě povýší!

Suroviny

nebo 3, podle velikosti (viz Něco navíc)
rostlinný olej 2 PL
šalvěj 1 hrst
lístky, polovina nasekaná na velmi jemno
česnek 2 stroužky
nebo 3, prolisované
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
citronová šťáva 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2,5 PL

1 Stehna očistěte, omyjte a dobře osušte. Smíchejte olej, najemno nasekané lístky šalvěje, česnek, mletou papriku a citronovou šťávu. Směs osolte a opepřete podle chuti, solí ale nešetřete. Směsí potřete připravená stehna, vmasírujte ji a nechte nejméně 2 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat v lednici.

2 Troubu vyhřejte na 175°C. Stehna vložte do pekáčku (nejlépe na rošt, aby se nasucho opékala pěkně ze všech stran), posypte je zbylými celými šalvějovými lístky a pečte doměkka – během pečení je obracejte, podlévejte vodou a pravidelně přelévejte výpekem. Pečení bude trvat zhruba 1,5 hodiny, ale i více, podle velikosti stehen – až bude maso hotové, můžete ještě na chvíli za stálého přelévání zvýšit teplotu v troubě a na mase vytvořit pěknou, dozlatova vypečenou kůrčičku.

3 Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby byla stehna pěkně šťavnatá – vyjměte je na prkénko, na každém stehně nechte zvolna rozpouštět lžíci másla a jen zlehka je zakryjte alobalem. Potom je naporcujte a podávejte s vybranými přílohami.

NĚCO NAVÍC

Krůtí stehna mohou být různě velká, ale počítejte s tím, že jsou opravdu masitá – u těch menších platí, že vám 1 stehno stačí minimálně pro 2 osoby, ale může být i pro 3 a víc. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč