Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Kuskusový salát s chřestem a cuketou

Kuskusový salát s chřestem a cuketou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1601 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 173 g
Tuky 74 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bleskovou přílohu v podobě kuskusového salátu s chřestem a cuketou hravě proměníte v hlavní chod. Přidejte kousky opečeného masa nebo sýr a rychlá večeře je na světě.

Suroviny

kuskus 175 g
150–200 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 4 PL
+ k podávání
vývar zeleninový 400 ml
vroucí
olivový olej 1 PL
chřest zelený 200 g
na šikmé špalíky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na kostičky
citron 1 ks
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
třtinový cukr 2 ČL
světlý
kapary 2 PL
nasekané
petrželka 1 hrst
malá, lístky otrhané
máta 1 hrst
malá, lístky otrhané
jarní cibulka 2 ks
nebo 3 kusy, na tenké plátky

Postup

1

Promíchejte kuskus se lžičkou soli a 1 lžící panenského olivového oleje. Nasypte ho do rendlíku, zalijte vroucím vývarem, zakryjte a nechte zakrytý, dokud kuskus nevsákne všechnu tekutinu a nezměkne. Potom ho načechrejte vidličkou a odložte.

2

Mezitím na olivovém oleji v hlubší pánvi opečte cuketu, okolo 3 minut, potom přisypte chřest a opékejte ještě další 3–4 minuty, dokud vše nezměkne. Osolte, opepřete a vmíchejte do kuskusu.

3

Smíchejte citronovou kůru i šťávu, cukr, kapary a 3 lžíce panenského olivového oleje a zálivku zlehka promíchejte s připraveným salátem a větší částí zelených bylinek. Posypejte zbylými bylinkami a podávejte s panenským olivovým olejem na pokapání. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit