Kuskusový salát s chřestem a cuketou

Kuskusový salát s chřestem a cuketou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1601 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 173 g
Tuky 74 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bleskovou přílohu v podobě kuskusového salátu s chřestem a cuketou hravě proměníte v hlavní chod. Přidejte kousky opečeného masa nebo sýr a rychlá večeře je na světě.

Suroviny

kuskus 175 g
150–200 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 4 PL
+ k podávání
vývar zeleninový 400 ml
vroucí
olivový olej 1 PL
chřest zelený 200 g
na šikmé špalíky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na kostičky
citron 1 ks
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
třtinový cukr 2 ČL
světlý
kapary 2 PL
nasekané
petrželka 1 hrst
malá, lístky otrhané
máta 1 hrst
malá, lístky otrhané
jarní cibulka 2 ks
nebo 3 kusy, na tenké plátky

Postup

1

Promíchejte kuskus se lžičkou soli a 1 lžící panenského olivového oleje. Nasypte ho do rendlíku, zalijte vroucím vývarem, zakryjte a nechte zakrytý, dokud kuskus nevsákne všechnu tekutinu a nezměkne. Potom ho načechrejte vidličkou a odložte.

2

Mezitím na olivovém oleji v hlubší pánvi opečte cuketu, okolo 3 minut, potom přisypte chřest a opékejte ještě další 3–4 minuty, dokud vše nezměkne. Osolte, opepřete a vmíchejte do kuskusu.

3

Smíchejte citronovou kůru i šťávu, cukr, kapary a 3 lžíce panenského olivového oleje a zálivku zlehka promíchejte s připraveným salátem a větší částí zelených bylinek. Posypejte zbylými bylinkami a podávejte s panenským olivovým olejem na pokapání. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit