Velikonoční mrkvové dortíky

Velikonoční mrkvové dortíky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2540 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 338 g
Tuky 102 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Mrkvové dortíky ocení vaše děti (a nejen ty) i jindy než o Velikonocích. S marcipánovými ozdobami si můžete vyhrát podle fantazie.

Suroviny

máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
nebo strouhanka, na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 125 g
jedlá soda 1 ČL
kardamom 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 65 g
typ muscovado
jogurt bílý 80 g
slunečnicový olej 60 ml
mrkev 200 g
jemně nastrouhaná
marcipán 100 g
bílý
potravinářské barvivo
zelené a oranžové
cukrová poleva instatní

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozhodněte se, zda chcete upéct jeden klasický mrkvový dort, nebo dva vyšší, takové, jaké vidíte na protější stránce. Pak vytřete máslem buď dortovou formu o průměru 20 cm, nebo dvě větší prázdné a očištěné plechovky (například od broskví) s odříznutým dnem i vrškem. Na dno formy dejte pečicí papír, opět vytřete a vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Plechovkám vytvořte dno z alobalu, znovu vytřete a vysypte. Dejte stranou.

Ve středně velké míse promíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl a dejte stranou. V menší míse utřete dohladka vajíčka, oba druhy cukru, jogurt a olej. Pak vajíčkovou hmotu opatrně přelijte k suché směsi a míchejte, dokud se všechno nevsákne a nespojí. Nakonec přidejte mrkev a vše přesuňte do připravené formy nebo plechovek. Pečte zhruba 40 až 45 minut. Potom do dortu zapíchněte špejli: pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.

Zatímco se dort peče, vyrobte marcipánové ozdoby. Marcipán rozdělte na dva díly, jeden obarvěte zeleným, druhý oranžovým barvivem a vytvarujte mrkvičky. Dort či dortíky vyndejte z trouby, nechte čtvrt hodiny chladnout ve formě/plechovce, pak vyklopte a sejměte z pečicího papíru. Polijte glazurou a ozdobte mrkvičkami nebo vajíčky.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit