Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční mrkvové dortíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2539 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 338 g
Tuky 102 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvové dortíky ocení vaše děti (a nejen ty) i jindy než o Velikonocích. S marcipánovými ozdobami si můžete vyhrát podle fantazie.

Související recepty

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
nebo strouhanka, na vysypání formy
kardamom 1 ČL
mletý, nebo 1 lžička mleté skořice
sůl ¼ ČL
vejce 2 ks
třtinový cukr 65 g
typ muscovado
slunečnicový olej 60 ml
mrkev 200 g
jemně nastrouhaná
bílý
zelené a oranžové
cukrová poleva instatní

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozhodněte se, zda chcete upéct jeden klasický mrkvový dort, nebo dva vyšší, takové, jaké vidíte na protější stránce. Pak vytřete máslem buď dortovou formu o průměru 20 cm, nebo dvě větší prázdné a očištěné plechovky (například od broskví) s odříznutým dnem i vrškem. Na dno formy dejte pečicí papír, opět vytřete a vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Plechovkám vytvořte dno z alobalu, znovu vytřete a vysypte. Dejte stranou.

2

Ve středně velké míse promíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl a dejte stranou. V menší míse utřete dohladka vajíčka, oba druhy cukru, jogurt a olej. Pak vajíčkovou hmotu opatrně přelijte k suché směsi a míchejte, dokud se všechno nevsákne a nespojí. Nakonec přidejte mrkev a vše přesuňte do připravené formy nebo plechovek. Pečte zhruba 40 až 45 minut. Potom do dortu zapíchněte špejli: pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.

3

Zatímco se dort peče, vyrobte marcipánové ozdoby. Marcipán rozdělte na dva díly, jeden obarvěte zeleným, druhý oranžovým barvivem a vytvarujte mrkvičky. Dort či dortíky vyndejte z trouby, nechte čtvrt hodiny chladnout ve formě/plechovce, pak vyklopte a sejměte z pečicího papíru. Polijte glazurou a ozdobte mrkvičkami nebo vajíčky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín