Velikonoční mrkvové dortíky

Velikonoční mrkvové dortíky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2539 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 338 g
Tuky 102 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvové dortíky ocení vaše děti (a nejen ty) i jindy než o Velikonocích. S marcipánovými ozdobami si můžete vyhrát podle fantazie.

Suroviny

máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
nebo strouhanka, na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 125 g
jedlá soda 0.5 ČL
kardamom 1 ČL
mletý, nebo 1 lžička mleté skořice
sůl 0.25 ČL
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 65 g
typ muscovado
jogurt bílý 80 g
slunečnicový olej 60 ml
mrkev 200 g
jemně nastrouhaná
marcipán 100 g
bílý
potravinářské barvivo
zelené a oranžové
cukrová poleva instatní

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozhodněte se, zda chcete upéct jeden klasický mrkvový dort, nebo dva vyšší, takové, jaké vidíte na protější stránce. Pak vytřete máslem buď dortovou formu o průměru 20 cm, nebo dvě větší prázdné a očištěné plechovky (například od broskví) s odříznutým dnem i vrškem. Na dno formy dejte pečicí papír, opět vytřete a vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Plechovkám vytvořte dno z alobalu, znovu vytřete a vysypte. Dejte stranou.

2 Ve středně velké míse promíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl a dejte stranou. V menší míse utřete dohladka vajíčka, oba druhy cukru, jogurt a olej. Pak vajíčkovou hmotu opatrně přelijte k suché směsi a míchejte, dokud se všechno nevsákne a nespojí. Nakonec přidejte mrkev a vše přesuňte do připravené formy nebo plechovek. Pečte zhruba 40 až 45 minut. Potom do dortu zapíchněte špejli: pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.

3 Zatímco se dort peče, vyrobte marcipánové ozdoby. Marcipán rozdělte na dva díly, jeden obarvěte zeleným, druhý oranžovým barvivem a vytvarujte mrkvičky. Dort či dortíky vyndejte z trouby, nechte čtvrt hodiny chladnout ve formě/plechovce, pak vyklopte a sejměte z pečicího papíru. Polijte glazurou a ozdobte mrkvičkami nebo vajíčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit