0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře v rozmarýnovo-houbové omáčce

Kuře v rozmarýnovo-houbové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře v rozmarýnovo-houbové omáčce

4.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1986 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 18 g
Tuky 173 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné kuře si přímo říká o výraznější doprovod. Smetanová omáčka s houbami a voňavým rozmarýnem je přesně to pravé! Pozor, úspěch téhle hitovky stojí a padá s kvalitou kuřete, investujte do farmářského či bio.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
rozpůlená v kloubu nebo 500–750 g kuřecích horních stehen nebo paliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
žampiony 200 g
drobné hnědé, větší rozpůlené či na plátky
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
hořčice dijonská 0.5 ČL
italské bylinky 0.25 ČL
vývar kuřecí 60 ml
nebo suché sherry
smetana ke šlehání 180 ml
30–31%
rozmarýn
kvítky (nemusí být) + na ozdobení
petrželka
+ na ozdobení

Postup

1

Kuřecí díly ze všech stran osolte a opepřete. Ve velké hlubší pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a opečte je na něm z obou stran pěkně dozlatova. Bude to trvat cca 10–15 minut. Pak kuřecí díly přesuňte na talíř a z pánve slijte přebytečný tuk tak, aby v ní zbylo cca 50 ml (maximálně 4 lžíce).

2

Pak vsypte žampiony a rozmarýn, opékejte 5–6 minut za občasného míchání, až houby pustí vodu a ta se zase odpaří. Houby a rozmarýn vyjměte a dejte stranou, tuk nechte v pánvi.

3

Do pánve přidejte česnek, nechte rozvonět, vmíchejte hořčici, italské bylinky a vývar či sherry, přiveďte k varu a nechte minutu bublat. Vložte opečené kuřecí díly, přiklopte a duste cca 25 minut. Poté vsypte připravené houby s rozmarýnem a duste ještě 5–10 minut. Následně zmírněte oheň, vlijte smetanu a po dosažení varu (pozor, aby nebyl příliš prudký!) vařte ještě 3–5 minut, aby bylo maso uvnitř hotové a omáčka mírně zhoustla. 

4

Dosolte a opepřete. Podávejte ozdobené kvítky rozmarýnu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Vhodná příloha: bramborové noky či šišky, těstoviny, popřípadě vařené nové brambory.

Související články

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...
Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit