Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře v rozmarýnovo-houbové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1986 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 18 g
Tuky 173 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné kuře si přímo říká o výraznější doprovod. Smetanová omáčka s houbami a voňavým rozmarýnem je přesně to pravé! Pozor, úspěch téhle hitovky stojí a padá s kvalitou kuřete, investujte do farmářského či bio.

Suroviny

rozpůlená v kloubu nebo 500–750 g kuřecích horních stehen nebo paliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
drobné hnědé, větší rozpůlené či na plátky
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
hořčice dijonská ½ ČL
italské bylinky ¼ ČL
vývar kuřecí 60 ml
nebo suché sherry
30–31%
rozmarýn
kvítky (nemusí být) + na ozdobení
petrželka
+ na ozdobení

Postup

1

Kuřecí díly ze všech stran osolte a opepřete. Ve velké hlubší pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a opečte je na něm z obou stran pěkně dozlatova. Bude to trvat cca 10–15 minut. Pak kuřecí díly přesuňte na talíř a z pánve slijte přebytečný tuk tak, aby v ní zbylo cca 50 ml (maximálně 4 lžíce).

2

Pak vsypte žampiony a rozmarýn, opékejte 5–6 minut za občasného míchání, až houby pustí vodu a ta se zase odpaří. Houby a rozmarýn vyjměte a dejte stranou, tuk nechte v pánvi.

3

Do pánve přidejte česnek, nechte rozvonět, vmíchejte hořčici, italské bylinky a vývar či sherry, přiveďte k varu a nechte minutu bublat. Vložte opečené kuřecí díly, přiklopte a duste cca 25 minut. Poté vsypte připravené houby s rozmarýnem a duste ještě 5–10 minut. Následně zmírněte oheň, vlijte smetanu a po dosažení varu (pozor, aby nebyl příliš prudký!) vařte ještě 3–5 minut, aby bylo maso uvnitř hotové a omáčka mírně zhoustla. 

4

Dosolte a opepřete. Podávejte ozdobené kvítky rozmarýnu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Vhodná příloha: bramborové noky či šišky, těstoviny, popřípadě vařené nové brambory.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč