Jemné kuře si přímo říká o výraznější doprovod. Smetanová omáčka s houbami a voňavým rozmarýnem je přesně to pravé! Pozor, úspěch téhle hitovky stojí a padá s kvalitou kuřete, investujte do farmářského či bio.
Suroviny
Postup
Kuřecí díly ze všech stran osolte a opepřete. Ve velké hlubší pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a opečte je na něm z obou stran pěkně dozlatova. Bude to trvat cca 10–15 minut. Pak kuřecí díly přesuňte na talíř a z pánve slijte přebytečný tuk tak, aby v ní zbylo cca 50 ml (maximálně 4 lžíce).
Pak vsypte žampiony a rozmarýn, opékejte 5–6 minut za občasného míchání, až houby pustí vodu a ta se zase odpaří. Houby a rozmarýn vyjměte a dejte stranou, tuk nechte v pánvi.
Do pánve přidejte česnek, nechte rozvonět, vmíchejte hořčici, italské bylinky a vývar či sherry, přiveďte k varu a nechte minutu bublat. Vložte opečené kuřecí díly, přiklopte a duste cca 25 minut. Poté vsypte připravené houby s rozmarýnem a duste ještě 5–10 minut. Následně zmírněte oheň, vlijte smetanu a po dosažení varu (pozor, aby nebyl příliš prudký!) vařte ještě 3–5 minut, aby bylo maso uvnitř hotové a omáčka mírně zhoustla.
Dosolte a opepřete. Podávejte ozdobené kvítky rozmarýnu a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Vhodná příloha: bramborové noky či šišky, těstoviny, popřípadě vařené nové brambory.