0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3037 kcal
Bílkoviny 283 g
Sacharidy 72 g
Tuky 169 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pochází z Bangkoku, respektive jeho čínské čtvrti, která je proslulá skvělým pouličním jídlem. 

Suroviny

Na kuřecí špízy
rostlinný olej 2 PL
kari pasta červená 1 ČL
kurkuma (mletá) 1 ČL
kondenzované mléko 2 PL
neslazené
sójová omáčka 2 PL
kuřecí prsa 1 kg
vnitřní kuřecí prsní filety
Na arašídovou omáčku
arašídové máslo 125 g
s kousky arašídů
kokosové máslo 100 ml
kari pasta červená 1 PL
sójová omáčka 2 PL
limetová šťáva 2 PL
krupicový cukr 1 ČL

Postup

1

Rostlinný olej, červenou kari pastu, mletou kurkumu, kondenzované mléko a sójovou omáčku smíchejte ve větší nerezové míse dohladka. Přidejte maso a pořádně je v marinádě obalte. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu nebo nejlépe přes noc v lednici. Pak napichujte vždy 1–2 kousky na grilovací jehly či dřevěné špejle a opékejte je na středně rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi ze všech stran 10–20 minut (podle tloušťky masa) dozlatova. 

2

Na arašídovou omáčku dejte do rendlíku na mírný oheň vařit arašídové máslo s kokosovým mlékem a červenou kari pastou a směs umíchejte dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, šťávou z limety a krupicovým cukrem. Přiveďte k varu a pak hned stáhněte z ohně. 

3

Kuřecí špízy namáčejte v arašídové omáčce a podávejte s thajským okurkovým salátem (viz Recept navíc níže).

NĚCO NAVÍC
Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je předem na 1 hodinu do vody, abyste zabránili jejich pozdějšímu spálení. Maso můžete připravit také v troubě. Špízy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C dozlatova.

RECEPT NAVÍC – thajský okurkový salát Připravte zálivku. V míse smíchejte 2–3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce šťávy z limety, 1 lžíci krupicového cukru a sůl podle chuti. 1 salátovou okurku nakrájejte šikmo na tenké plátky, 1/2 červené cibule nakrájejte na co nejtenčí půlkolečka a promíchejte v míse se zálivkou. Nakonec zlehka vmíchejte hrst lístků thajské bazalky, máty a koriandru a podávejte třeba ke kuřecím špízům.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit