Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1721 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 160 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky tomu, že se křehká mladá cuketa dá jíst i syrová, si v tomhle receptu hodném nedělního oběda můžete vychutnávat cuketu hned ve dvou ,skupenstvích‘ naráz.

Suroviny

kuřecí stehna 2 ks
celá
máslo 1 PL
brambory 500 g
nejlépe pěkné nové, malé, uvařené doměkka ve slupce
Na nádivku
rohlíky 1 ks
včerejší, na kostičky
vývar kuřecí 80 ml
studený, lze použít i mléko
vejce 1 ks
malé, prošlehané
petrželka 1 PL
nasekaná, může být i kudrnka
cuketa 100 g
nastrouhaná nahrubo
kari koření 0.75 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na salát
cuketa 1 ks
menší, zbavená konců, nakrájená na tenká hodně šikmá kolečka nebo podélně na pltáky (například pomocí mandolíny)
bazalka 3 lístky
velké, nakrájené na proužky
rajčata cherry 150 g
nejlépe směs barev, podélně rozpůlené
Na salátovou zálivku
vinný ocet bílý 1 PL
olivový olej panenský 1 PL
citronová štáva 1 PL
česnek 1 stroužek
malý, drcený
jarní cibulka 0.5 PL
nadrobno nakrájená bílá část, lze nahradit šalotkou nebo cibulí
bazalka 1 lístek
velký, nakrájený na proužky

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Na nádivku zalijte rohlík vývarem nebo mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, petrželku a cuketu, okořeňte kari a pepřem, osolte. Promíchejte.

2

Kuřecí maso podle potřeby osušte papírovou utěrkou a prsty opatrně na obou stehnech nahoře oddělte kůži od masa. Vzniklé kapsy vyplňte nádivkou. Pokud máte pocit, že by nádivka mohla vytékat, spíchněte kapsy párátky nebo grilovacími jehlami.

3

Naplněná kuřecí stehna položte do pekáčku či zapékací mísy (můžete je také podložit pečicím papírem). Dejte je do trouby a pečte 10 minut. Pak teplotu v troubě snižte na 180°C, kuře podlijte trochou horké (!) vody, na každé stehno položte kousek másla a dopékejte asi 40–45 minut dozlatova a propečena. Během pečení přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte další horkou vodou.

4

Mezitím uvařte brambory a připravte salát. V misce promíchejte/prošlehejte všechny přísady na zálivku. Cuketu promíchejte s bazalkou a rajčátky, pokropte zálivkou, osolte a opepřete.

5

Upečená stehna podávejte s bramborami, výpekem a cuketovo-rajčatovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit