Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1721 kcal
Bílkoviny 73 g
Cukr 160 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky tomu, že se křehká mladá cuketa dá jíst i syrová, si v tomhle receptu hodném nedělního oběda můžete vychutnávat cuketu hned ve dvou ,skupenstvích‘ naráz.

Suroviny

kuřecí stehna 2 ks
celá
máslo 1 PL
brambory 500 g
nejlépe pěkné nové, malé, uvařené doměkka ve slupce
Na nádivku
rohlíky 1 ks
včerejší, na kostičky
vývar kuřecí 80 ml
studený, lze použít i mléko
vejce 1 ks
malé, prošlehané
petrželka 1 PL
nasekaná, může být i kudrnka
cuketa 100 g
nastrouhaná nahrubo
kari koření 0.75 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na salát
cuketa 1 ks
menší, zbavená konců, nakrájená na tenká hodně šikmá kolečka nebo podélně na pltáky (například pomocí mandolíny)
bazalka 3 lístky
velké, nakrájené na proužky
rajčata cherry 150 g
nejlépe směs barev, podélně rozpůlené
Na salátovou zálivku
vinný ocet bílý 1 PL
olivový olej panenský 1 PL
citronová štáva 1 PL
česnek 1 stroužek
malý, drcený
jarní cibulka 0.5 PL
nadrobno nakrájená bílá část, lze nahradit šalotkou nebo cibulí
bazalka 1 lístek
velký, nakrájený na proužky

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na nádivku zalijte rohlík vývarem nebo mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, petrželku a cuketu, okořeňte kari a pepřem, osolte. Promíchejte.

2 Kuřecí maso podle potřeby osušte papírovou utěrkou a prsty opatrně na obou stehnech nahoře oddělte kůži od masa. Vzniklé kapsy vyplňte nádivkou. Pokud máte pocit, že by nádivka mohla vytékat, spíchněte kapsy párátky nebo grilovacími jehlami.

3 Naplněná kuřecí stehna položte do pekáčku či zapékací mísy (můžete je také podložit pečicím papírem). Dejte je do trouby a pečte 10 minut. Pak teplotu v troubě snižte na 180°C, kuře podlijte trochou horké (!) vody, na každé stehno položte kousek másla a dopékejte asi 40–45 minut dozlatova a propečena. Během pečení přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte další horkou vodou.

4 Mezitím uvařte brambory a připravte salát. V misce promíchejte/prošlehejte všechny přísady na zálivku. Cuketu promíchejte s bazalkou a rajčátky, pokropte zálivkou, osolte a opepřete.

5 Upečená stehna podávejte s bramborami, výpekem a cuketovo-rajčatovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit