Lahůdkový důkaz, že z cuket můžete připravit i pokrm pro sváteční chvíle.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 150°C. Cuketová kolečka osolte a nechte je trochu vykapat v cedníku (nebo je mírně vymačkejte a zbavte je tím tekutiny). Pak je pokapejte olivovým olejem a předpékejte rozprostřená na plechu vyloženém pečicím papírem 20 minut. Pak teplotu v troubě zvyšte na 160 °C.
2 Připravte bešamelovou omáčku: z másla a mouky upražte v rendlíku světlou jíšku, postupně přilévejte mléko za stálého šlehání metlou a pak dále šlehejte stále na ohni do zhoustnutí. Osolte a jemně ochuťte špetkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku.
3 Do zapékacích misek (jedno- až dvouporcových) vymazaných máslem vrstvěte nejprve cukety, na ně lososa, pokropte bešamelovou omáčkou, posypte trochou sýra a na něj dejte těstovinový plát. Vrstvy zopakujte ještě jednou či dvakrát, zakončete cuketami, bohatou vrstvou bešamelu a strouhaným sýrem.
4 Pečte při 160°C asi 30 minut. Pak zkontrolujte, je-li všechno dobře propečené, popřípadě pečte ještě chvíli. Podávejte ochucené barevným pepřem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa(24 receptů)
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů)
- Vaříme dětem: 37 nej receptů i pro malé strávníky(37 receptů)
- Zapékané těstoviny: 21 ověřených receptů(21 receptů)
- 30 receptů na bezmasé i klasické lasagne plus tipy a triky, jak připravit nejlepší(30 receptů)