0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z cuketových květů

Polévka z cuketových květů

4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 679 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 85 g
Tuky 24 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují dokonce speciální odrůdy cuket pěstované pouze na jedlé květy. Ale tahle jemná polévka se hodí hlavně ve chvíli, kdy potřebujete přibrzdit záplavu úrody.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, na 0,5cm kostičky
vývar kuřecí 400 ml
lze použít i zeleninový nebo vodu
typ B nebo C, oloupaná a nakrájená nahrubo
mražená kukuřice 100 g
nebo okapaná konzervovaná
cuketové květy 12 ks
velké
chilli paprička 1 ks
zelená, ne moc pálivá (např. jalapeňo), opečená dočerna, zapařená, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
mléko 125 ml
střední, nakrájená na 0,5cm kostičky nebo plátečky
vysokotučná nebo crème fraîche
sůl mořská
petrželka
hladkolistá, k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, promíchejte a opékejte, až začne zlátnout, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut. Polovinu cibule odložte.

2 Do rendlíku přidejte vývar, nakrájenou bramboru a kukuřici. Přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední až slabý a s pokličkou našikmo vařte asi 15 minut (až kusy brambory změknou).

3 Mezitím připravte květy: zbavte je pestíků a tyčinek, zelených ,lístků‘ lemujících zvenku květní kalich i stopek. Pak je podélně nakrájejte na cca 3/4 cm široké pruhy. Poté je rozdělte na 2 hromádky. Jednu z hromádek květů přidejte do vroucího vývaru ve chvíli, kdy budou brambory měkké, a povařte 3 minuty.

4 Pak polévku opatrně (!) rozmixujte (jde to i tyčovým mixérem). Pokud jste mixovali v přístroji, vraťte polévku do hrnce. Přidejte chilli papričku, mléko a odloženou cibuli. Promíchejte, zvolna vařte 10 minut a poté vsypte cuketu. Povařte ještě 3 minuty. Pak odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.

5 Podávejte horké, ozdobené zbývajícími květy a petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...