0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z cuketových květů

Polévka z cuketových květů

4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 679 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 85 g
Tuky 24 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují dokonce speciální odrůdy cuket pěstované pouze na jedlé květy. Ale tahle jemná polévka se hodí hlavně ve chvíli, kdy potřebujete přibrzdit záplavu úrody.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, na 0,5cm kostičky
vývar kuřecí 400 ml
lze použít i zeleninový nebo vodu
brambory 1 ks
typ B nebo C, oloupaná a nakrájená nahrubo
mražená kukuřice 100 g
nebo okapaná konzervovaná
cuketové květy 12 ks
velké
chilli paprička 1 ks
zelená, ne moc pálivá (např. jalapeňo), opečená dočerna, zapařená, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
mléko 125 ml
střední, nakrájená na 0,5cm kostičky nebo plátečky
vysokotučná nebo crème fraîche
sůl mořská
petrželka
hladkolistá, k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, promíchejte a opékejte, až začne zlátnout, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut. Polovinu cibule odložte.

2 Do rendlíku přidejte vývar, nakrájenou bramboru a kukuřici. Přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední až slabý a s pokličkou našikmo vařte asi 15 minut (až kusy brambory změknou).

3 Mezitím připravte květy: zbavte je pestíků a tyčinek, zelených ,lístků‘ lemujících zvenku květní kalich i stopek. Pak je podélně nakrájejte na cca 3/4 cm široké pruhy. Poté je rozdělte na 2 hromádky. Jednu z hromádek květů přidejte do vroucího vývaru ve chvíli, kdy budou brambory měkké, a povařte 3 minuty.

4 Pak polévku opatrně (!) rozmixujte (jde to i tyčovým mixérem). Pokud jste mixovali v přístroji, vraťte polévku do hrnce. Přidejte chilli papričku, mléko a odloženou cibuli. Promíchejte, zvolna vařte 10 minut a poté vsypte cuketu. Povařte ještě 3 minuty. Pak odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.

5 Podávejte horké, ozdobené zbývajícími květy a petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč