Polévka z cuketových květů

Polévka z cuketových květů

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 679 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 85 g
Tuky 24 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují dokonce speciální odrůdy cuket pěstované pouze na jedlé květy. Ale tahle jemná polévka se hodí hlavně ve chvíli, kdy potřebujete přibrzdit záplavu úrody.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, na 0,5cm kostičky
vývar kuřecí 400 ml
lze použít i zeleninový nebo vodu
brambory 1 ks
typ B nebo C, oloupaná a nakrájená nahrubo
mražená kukuřice 100 g
nebo okapaná konzervovaná
cuketové květy 12 ks
velké
chilli paprička 1 ks
zelená, ne moc pálivá (např. jalapeňo), opečená dočerna, zapařená, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
mléko 125 ml
cuketa 1 ks
střední, nakrájená na 0,5cm kostičky nebo plátečky
zakysaná smetana 2 PL
vysokotučná nebo crème fraîche
sůl mořská
petrželka
hladkolistá, k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, promíchejte a opékejte, až začne zlátnout, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut. Polovinu cibule odložte.

2 Do rendlíku přidejte vývar, nakrájenou bramboru a kukuřici. Přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední až slabý a s pokličkou našikmo vařte asi 15 minut (až kusy brambory změknou).

3 Mezitím připravte květy: zbavte je pestíků a tyčinek, zelených ,lístků‘ lemujících zvenku květní kalich i stopek. Pak je podélně nakrájejte na cca 3/4 cm široké pruhy. Poté je rozdělte na 2 hromádky. Jednu z hromádek květů přidejte do vroucího vývaru ve chvíli, kdy budou brambory měkké, a povařte 3 minuty.

4 Pak polévku opatrně (!) rozmixujte (jde to i tyčovým mixérem). Pokud jste mixovali v přístroji, vraťte polévku do hrnce. Přidejte chilli papričku, mléko a odloženou cibuli. Promíchejte, zvolna vařte 10 minut a poté vsypte cuketu. Povařte ještě 3 minuty. Pak odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.

5 Podávejte horké, ozdobené zbývajícími květy a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit