Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z cuketových květů

Polévka z cuketových květů

4.5/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 679 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 85 g
Tuky 24 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují dokonce speciální odrůdy cuket pěstované pouze na jedlé květy. Ale tahle jemná polévka se hodí hlavně ve chvíli, kdy potřebujete přibrzdit záplavu úrody.

Suroviny

menší, na 0,5cm kostičky
vývar kuřecí 400 ml
lze použít i zeleninový nebo vodu
typ B nebo C, oloupaná a nakrájená nahrubo
mražená kukuřice 100 g
nebo okapaná konzervovaná
cuketové květy 12 ks
velké
zelená, ne moc pálivá (např. jalapeňo), opečená dočerna, zapařená, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
mléko 125 ml
střední, nakrájená na 0,5cm kostičky nebo plátečky
vysokotučná nebo crème fraîche
sůl mořská
petrželka
hladkolistá, k podávání

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, promíchejte a opékejte, až začne zlátnout, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut. Polovinu cibule odložte.

2

Do rendlíku přidejte vývar, nakrájenou bramboru a kukuřici. Přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední až slabý a s pokličkou našikmo vařte asi 15 minut (až kusy brambory změknou).

3

Mezitím připravte květy: zbavte je pestíků a tyčinek, zelených ,lístků lemujících zvenku květní kalich i stopek. Pak je podélně nakrájejte na cca 3/4 cm široké pruhy. Poté je rozdělte na 2 hromádky. Jednu z hromádek květů přidejte do vroucího vývaru ve chvíli, kdy budou brambory měkké, a povařte 3 minuty.

4

Pak polévku opatrně (!) rozmixujte (jde to i tyčovým mixérem). Pokud jste mixovali v přístroji, vraťte polévku do hrnce. Přidejte chilli papričku, mléko a odloženou cibuli. Promíchejte, zvolna vařte 10 minut a poté vsypte cuketu. Povařte ještě 3 minuty. Pak odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.

5

Podávejte horké, ozdobené zbývajícími květy a petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...