Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2599 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 204 g
Tuky 146 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S cuketami si můžete vyhrát i jinak: celý koláč vyplňte spirálkami stočenými z jednotlivých plátků.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
nejlépe 00
máslo 100 g
nakrájené na kostičky
sůl špetka
tymián
čerstvý, na ozdobení
výhonky červené řepy
na ozdobení, lze použít i jiné čerstvé červené výhonky (ředkvičky, šiso - perila…)
Na náplň
cuketa 3 ks
žlutá, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
cuketa 3 ks
zelená, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
sůl
pepř
čerstvě mletý
ricotta 250 g
vejce 1 ks
parmazán 3 PL
strouhaný, či gran moravia + trocha navíc na posypání
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná, nemusí být
tymián 2 snítky
Dále na náplň
oregano 2 snítky
olivový olej panenský
na pokapání

1 Na těsto zpracujte v robotu při maximální rychlosti mouku, máslo a sůl. Po pár minutách, až těsto začne tvořit kouli, přilijte postupně otvorem k tomu určeným 50–60 ml ledově vychlazené vody. Zpracujte v těsto, krátce ho prohněťte a pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C.

2 Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 24cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte keramickými či suchými luštěninami. Pečte 15 minut, odstraňte fazole i papír a pečte ještě 15 minut.

3 Mezitím mírně osolte plátky cukety a nechte je vykapat a změknout v cedníku. V míse dobře promíchejte ricottu, vejce, parmazán, citronovou kůru (chcete-li), odrhnuté tymiánové lístky a nasekané oregano podle chuti, osolte a opepřete.

4 Předpečený korpus naplňte ochucenou ricottou a směrem od kraje ke středu vyložte do spirály střídavě plátky žluté a zelené cukety – uprostřed více utahujte (střed si můžete poskládat v ruce a pak ho vložit naráz). Osolte a opepřete a posypte trochou sýra, zlehka pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 1 hodinu, nebo až vejce v náplni zpevní a cukety změknou a zezlátnou na okrajích. Podávejte zatepla, posypané lístky tymiánu a výhonky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit