0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

3.9 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2599 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 204 g
Tuky 146 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S cuketami si můžete vyhrát i jinak: celý koláč vyplňte spirálkami stočenými z jednotlivých plátků.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
nejlépe 00
máslo 100 g
nakrájené na kostičky
sůl špetka
tymián
čerstvý, na ozdobení
výhonky červené řepy
na ozdobení, lze použít i jiné čerstvé červené výhonky (ředkvičky, šiso - perila…)
Na náplň
cuketa 3 ks
žlutá, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
cuketa 3 ks
zelená, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
sůl
pepř
čerstvě mletý
ricotta 250 g
vejce 1 ks
parmazán 3 PL
strouhaný, či gran moravia + trocha navíc na posypání
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná, nemusí být
tymián 2 snítky
Dále na náplň
oregano 2 snítky
olivový olej panenský
na pokapání

Postup

1

Na těsto zpracujte v robotu při maximální rychlosti mouku, máslo a sůl.

2

Po pár minutách, až těsto začne tvořit kouli, přilijte postupně otvorem k tomu určeným 50–60 ml ledově vychlazené vody. Zpracujte v těsto, krátce ho prohněťte a pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C.

3

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 24cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte keramickými či suchými luštěninami. Pečte 15 minut, odstraňte fazole i papír a pečte ještě 15 minut.

4

Mezitím mírně osolte plátky cukety a nechte je vykapat a změknout v cedníku. V míse dobře promíchejte ricottu, vejce, parmazán, citronovou kůru (chcete-li), odrhnuté tymiánové lístky a nasekané oregano podle chuti, osolte a opepřete.

5

Předpečený korpus naplňte ochucenou ricottou a směrem od kraje ke středu vyložte do spirály střídavě plátky žluté a zelené cukety – uprostřed více utahujte (střed si můžete poskládat v ruce a pak ho vložit naráz). Osolte a opepřete a posypte trochou sýra, zlehka pokapejte olivovým olejem.

6

Pečte asi 1 hodinu, nebo až vejce v náplni zpevní a cukety změknou a zezlátnou na okrajích. Podávejte zatepla, posypané lístky tymiánu a výhonky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč