Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč
Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

4/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2599 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 204 g
Tuky 146 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S cuketami si můžete vyhrát i jinak: celý koláč vyplňte spirálkami stočenými z jednotlivých plátků.

Související recepty

Suroviny

nejlépe 00
máslo 100 g
nakrájené na kostičky
sůl špetka
tymián
čerstvý, na ozdobení
výhonky červené řepy
na ozdobení, lze použít i jiné čerstvé červené výhonky (ředkvičky, šiso - perila…)
Na náplň
žlutá, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
zelená, nakrájená na tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
sůl
pepř
čerstvě mletý
ricotta 250 g
vejce 1 ks
strouhaný, či gran moravia + trocha navíc na posypání
najemno nastrouhaná, nemusí být
tymián 2 snítky
Dále na náplň
oregano 2 snítky
olivový olej panenský
na pokapání

Postup

1

Na těsto zpracujte v robotu při maximální rychlosti mouku, máslo a sůl.

2

Po pár minutách, až těsto začne tvořit kouli, přilijte postupně otvorem k tomu určeným 50–60 ml ledově vychlazené vody. Zpracujte v těsto, krátce ho prohněťte a pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C.

3

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 24cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte keramickými či suchými luštěninami. Pečte 15 minut, odstraňte fazole i papír a pečte ještě 15 minut.

4

Mezitím mírně osolte plátky cukety a nechte je vykapat a změknout v cedníku. V míse dobře promíchejte ricottu, vejce, parmazán, citronovou kůru (chcete-li), odrhnuté tymiánové lístky a nasekané oregano podle chuti, osolte a opepřete.

5

Předpečený korpus naplňte ochucenou ricottou a směrem od kraje ke středu vyložte do spirály střídavě plátky žluté a zelené cukety – uprostřed více utahujte (střed si můžete poskládat v ruce a pak ho vložit naráz). Osolte a opepřete a posypte trochou sýra, zlehka pokapejte olivovým olejem.

6

Pečte asi 1 hodinu, nebo až vejce v náplni zpevní a cukety změknou a zezlátnou na okrajích. Podávejte zatepla, posypané lístky tymiánu a výhonky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...