S cuketami si můžete vyhrát i jinak: celý koláč vyplňte spirálkami stočenými z jednotlivých plátků.
Suroviny
Postup
Na těsto zpracujte v robotu při maximální rychlosti mouku, máslo a sůl.
Po pár minutách, až těsto začne tvořit kouli, přilijte postupně otvorem k tomu určeným 50–60 ml ledově vychlazené vody. Zpracujte v těsto, krátce ho prohněťte a pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C.
Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 24cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte keramickými či suchými luštěninami. Pečte 15 minut, odstraňte fazole i papír a pečte ještě 15 minut.
Mezitím mírně osolte plátky cukety a nechte je vykapat a změknout v cedníku. V míse dobře promíchejte ricottu, vejce, parmazán, citronovou kůru (chcete-li), odrhnuté tymiánové lístky a nasekané oregano podle chuti, osolte a opepřete.
Předpečený korpus naplňte ochucenou ricottou a směrem od kraje ke středu vyložte do spirály střídavě plátky žluté a zelené cukety – uprostřed více utahujte (střed si můžete poskládat v ruce a pak ho vložit naráz). Osolte a opepřete a posypte trochou sýra, zlehka pokapejte olivovým olejem.
Pečte asi 1 hodinu, nebo až vejce v náplni zpevní a cukety změknou a zezlátnou na okrajích. Podávejte zatepla, posypané lístky tymiánu a výhonky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )