Burgery s cuketovým relishem

Burgery s cuketovým relishem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2265 kcal
Bílkoviny 270 g
Cukr 44 g
Tuky 113 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Cuketový relish se hodí jak k burgerům, tak do hotdogu, k opékaným klobáskám či k rybě.

Suroviny

hovězí maso mleté 350 g
mleté hovězí zadní, krk či jiné hovězí s 15-20 % tuku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olej
na opékání, podle potřeby
ementál 50 g
strouhaný, lze použít i gruyère či čedar
hamburgerová bulka 2 ks
pěkné, rozpůlené a opečené na řezu (my jsme použili mini campagnolo z Alberta)
cuketový relish podle chuti (viz Něco navíc)
salát 1 ks
hezký, lze použít i balení směsi salátových lístků
slanina 4 plátky
2–4 plátky podle velikosti, vypečená do křupava

1 Maso osolte, opepřete, prohněťte rukama, rozdělte napůl a vytvarujte z něj 2 placky, opečte je na pánvi či na grilu tak, jak máte burgery rádi. Ke konci je posypte sýrem, popřípadě na chvilku zakryjte vhodnou nerezovou miskou nebo vytvarovaným alobalem.

2 Na spodní části žemlí rozložte salátové listy, na ně opečené maso se sýrem, na něj relish, zakončete slaninou a přiklopte vršky žemlí.

NĚCO NAVÍC

Cuketový relish (na 2–3 sklenice po 500ml): 

  • Asi 750 g cuket (může být i směs barev) nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě velké cibule nakrájejte nahrubo, 1 červenou a 1 zelenou papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky. Ve velké míse promíchejte cuketu, cibule, obě papriky a 40 g mořské soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Sceďte, propláchněte a zase sceďte a nechte okapat.
  • V hrnci smíchejte 280 g krupicového cukru, 300 ml jablečného octa, 2 lžičky škrobu a po lžičce mleté kurkumy, kari koření a celerového nebo koprového semínka (k dostání např. na www.korenarstvifilomena.cz) či adžvanu a 1/4 lžičky mletého pepře. Přiveďte k varu. Přidejte okapanou zeleninu, znovu přiveďte k varu. Zmírněte oheň a nezakryté vařte asi 12 minut, až směs mírně zhoustne. Odstavte.
  • Horkou směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařujte 15 minut při 100°C. To, co se nevešlo do sklenic nebo co chcete zkonzumovat v nejbližších dnech, vydrží v chladničce týden. Relish je skvělý také do hotdogů, k opékaným klobásám, k pečenému masu nebo k rybě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit