Burgery s cuketovým relishem

Burgery s cuketovým relishem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2265 kcal
Bílkoviny 270 g
Sacharidy 44 g
Tuky 113 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cuketový relish se hodí jak k burgerům, tak do hotdogu, k opékaným klobáskám či k rybě.

Suroviny

hovězí maso mleté 350 g
mleté hovězí zadní, krk či jiné hovězí s 15-20 % tuku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olej
na opékání, podle potřeby
sýr ementál 50 g
strouhaný, lze použít i gruyère či čedar
hamburgerová bulka 2 ks
pěkné, rozpůlené a opečené na řezu (my jsme použili mini campagnolo z Alberta)
cuketový relish podle chuti (viz Něco navíc)
salát 1 ks
hezký, lze použít i balení směsi salátových lístků
slanina 4 plátky
2–4 plátky podle velikosti, vypečená do křupava

1 Maso osolte, opepřete, prohněťte rukama, rozdělte napůl a vytvarujte z něj 2 placky, opečte je na pánvi či na grilu tak, jak máte burgery rádi. Ke konci je posypte sýrem, popřípadě na chvilku zakryjte vhodnou nerezovou miskou nebo vytvarovaným alobalem.

2 Na spodní části žemlí rozložte salátové listy, na ně opečené maso se sýrem, na něj relish, zakončete slaninou a přiklopte vršky žemlí.

NĚCO NAVÍC

Cuketový relish (na 2–3 sklenice po 500ml): 

  • Asi 750 g cuket (může být i směs barev) nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě velké cibule nakrájejte nahrubo, 1 červenou a 1 zelenou papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky. Ve velké míse promíchejte cuketu, cibule, obě papriky a 40 g mořské soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Sceďte, propláchněte a zase sceďte a nechte okapat.
  • V hrnci smíchejte 280 g krupicového cukru, 300 ml jablečného octa, 2 lžičky škrobu a po lžičce mleté kurkumy, kari koření a celerového nebo koprového semínka (k dostání např. na www.korenarstvifilomena.cz) či adžvanu a 1/4 lžičky mletého pepře. Přiveďte k varu. Přidejte okapanou zeleninu, znovu přiveďte k varu. Zmírněte oheň a nezakryté vařte asi 12 minut, až směs mírně zhoustne. Odstavte.
  • Horkou směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařujte 15 minut při 100°C. To, co se nevešlo do sklenic nebo co chcete zkonzumovat v nejbližších dnech, vydrží v chladničce týden. Relish je skvělý také do hotdogů, k opékaným klobásám, k pečenému masu nebo k rybě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit