Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Burgery s cuketovým relishem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2265 kcal
Bílkoviny 270 g
Sacharidy 44 g
Tuky 113 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cuketový relish se hodí jak k burgerům, tak do hotdogu, k opékaným klobáskám či k rybě.

Suroviny

mleté hovězí zadní, krk či jiné hovězí s 15-20 % tuku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olej
na opékání, podle potřeby
strouhaný, lze použít i gruyère či čedar
pěkné, rozpůlené a opečené na řezu (my jsme použili mini campagnolo z Alberta)
cuketový relish podle chuti (viz Něco navíc)
salát 1 ks
hezký, lze použít i balení směsi salátových lístků
slanina 4 plátky
2–4 plátky podle velikosti, vypečená do křupava

Postup

1

Maso osolte, opepřete, prohněťte rukama, rozdělte napůl a vytvarujte z něj 2 placky, opečte je na pánvi či na grilu tak, jak máte burgery rádi. Ke konci je posypte sýrem, popřípadě na chvilku zakryjte vhodnou nerezovou miskou nebo vytvarovaným alobalem.

2

Na spodní části žemlí rozložte salátové listy, na ně opečené maso se sýrem, na něj relish, zakončete slaninou a přiklopte vršky žemlí.

NĚCO NAVÍC

Cuketový relish (na 2–3 sklenice po 500ml):

Asi 750 g cuket (může být i směs barev) nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě velké cibule nakrájejte nahrubo, 1 červenou a 1 zelenou papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky. Ve velké míse promíchejte cuketu, cibule, obě papriky a 40 g mořské soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Sceďte, propláchněte a zase sceďte a nechte okapat. V hrnci smíchejte 280 g krupicového cukru, 300 ml jablečného octa, 2 lžičky škrobu a po lžičce mleté kurkumy, kari koření a celerového nebo koprového semínka (k dostání např. na www.korenarstvifilomena.cz) či adžvanu a 1/4 lžičky mletého pepře. Přiveďte k varu. Přidejte okapanou zeleninu, znovu přiveďte k varu. Zmírněte oheň a nezakryté vařte asi 12 minut, až směs mírně zhoustne. Odstavte. Horkou směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařujte 15 minut při 100°C. To, co se nevešlo do sklenic nebo co chcete zkonzumovat v nejbližších dnech, vydrží v chladničce týden. Relish je skvělý také do hotdogů, k opékaným klobásám, k pečenému masu nebo k rybě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...