Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salátová polévka z kuřecího vývaru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na 1,2–1,5 l vývaru a 2 porce polévky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 854 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 78 g
Tuky 32 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze skeletu, kůže a křídel uvaříte skvělý vývar, který využijete jako základ salátové polévky. Ta v sobě umně spojuje polévku a salát, je jen na vás, k čemu bude mít blíž. Zužitkovat v něm můžete i zdánlivě nesourodé zbytky zeleniny a bylinek z lednice.

Suroviny

Na vývar
olivový olej 2 PL
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
+ křídla a ostatní použitelné zbytky z 2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny
voda 2 l
česnek 1 stroužek
petrželka 2 snítky
mrkvová nať
svěží, čerstvá
pepř celý 7 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
Na polévku
vývar kuřecí 600 ml
+ obrané maso, popřípadě i kůže, z vaření vývaru, natrhané či nakrájené
z vaření vývaru, nakrájená na kolečka (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
salát 4 hrstí
směs listů, ideálně s rukolou
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na kolečka
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
pažitka
nasekaná, podle chuti

Kuřecí vývar

1 V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje, vložte řezem dolů 1 cibuli, zbavenou vrchní slupky a rozpůlenou. Opékejte, aby cibule na řezu začala zlátnout. Pak vložte 1 mrkev, očištěnou a v celku, 1 petržel, oloupanou a v celku, skelet s křídly a ostatní použitelné zbytky z 1,5–2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny. Opékejte, aby cibule hodně zezlátla a maso na skeletu začalo chytat barvu, občas protřeste (nic se nesmí spálit dočerna, a tím zhořknout).

2 Pak zalijte 1,5–2 litry vody, vložte 1 stroužek česneku, 2 snítky petrželky, popřípadě i trochu svěží mrkvové natě, 7 kuliček černého pepře a 2 kuličky nového koření, jemně osolte. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte nejméně 1 hodinu, aby byl vývar chutný, maso šlo dobře od kostí a kůže byla měkká.

3 Hotový vývar přeceďte. Libové maso nebo i kůži, máte-li ji rádi, oberte. Mrkev nechte do polévky nebo ji později můžete sníst. 

NĚCO NAVÍC
Vývar je nejlepší čerstvý. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě nejméně 3 dny, stejně jako maso a vařená mrkev, uchovávejte je každé zvlášť. Vývar a maso můžete i zamrazit, vývar nejlépe po odměřených a označených dávkách. Vývar až na 3 měsíce (nejlepší je první měsíc), maso na měsíc. 

Salátová polevka

1 V rendlíku přiveďte k varu 600 ml vývaru s masem (a mrkví), osolte a opepřete. Pár minut povařte, aby se prohřály. Mezitím do 2 velkých misek rozdělte salátové listy, mungo, jarní cibulky a medvědí česnek. Na ně nalijte vývar s masem (a mrkví) podle chuti, doplňte bylinkami.

NĚCO NAVÍC
V polévce budou skvělé i ředkvičky, nakrájené na kolečka, nebo kedlubna, nastrouhaná nahrubo či nakrájená na tenké plátky. Přidat můžete i zbylou vařenou červenou řepu. Salátové listy, klíčky, bylinky a výhonky se hodí jakékoli. Od věci nejsou ani dokřupava opečené chlebové kostky či nalámané slané krekry anebo pár kapek dobrého octa na dochucení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč