Ze skeletu, kůže a křídel uvaříte skvělý vývar, který využijete jako základ salátové polévky. Ta v sobě umně spojuje polévku a salát, je jen na vás, k čemu bude mít blíž. Zužitkovat v něm můžete i zdánlivě nesourodé zbytky zeleniny a bylinek z lednice.
Suroviny
Kuřecí vývar
1 V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje, vložte řezem dolů 1 cibuli, zbavenou vrchní slupky a rozpůlenou. Opékejte, aby cibule na řezu začala zlátnout. Pak vložte 1 mrkev, očištěnou a v celku, 1 petržel, oloupanou a v celku, skelet s křídly a ostatní použitelné zbytky z 1,5–2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny. Opékejte, aby cibule hodně zezlátla a maso na skeletu začalo chytat barvu, občas protřeste (nic se nesmí spálit dočerna, a tím zhořknout).
2 Pak zalijte 1,5–2 litry vody, vložte 1 stroužek česneku, 2 snítky petrželky, popřípadě i trochu svěží mrkvové natě, 7 kuliček černého pepře a 2 kuličky nového koření, jemně osolte. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte nejméně 1 hodinu, aby byl vývar chutný, maso šlo dobře od kostí a kůže byla měkká.
3 Hotový vývar přeceďte. Libové maso nebo i kůži, máte-li ji rádi, oberte. Mrkev nechte do polévky nebo ji později můžete sníst.
NĚCO NAVÍC
Vývar je nejlepší čerstvý. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě nejméně 3 dny, stejně jako maso a vařená mrkev, uchovávejte je každé zvlášť. Vývar a maso můžete i zamrazit, vývar nejlépe po odměřených a označených dávkách. Vývar až na 3 měsíce (nejlepší je první měsíc), maso na měsíc.
Salátová polevka
1 V rendlíku přiveďte k varu 600 ml vývaru s masem (a mrkví), osolte a opepřete. Pár minut povařte, aby se prohřály. Mezitím do 2 velkých misek rozdělte salátové listy, mungo, jarní cibulky a medvědí česnek. Na ně nalijte vývar s masem (a mrkví) podle chuti, doplňte bylinkami.
NĚCO NAVÍC
V polévce budou skvělé i ředkvičky, nakrájené na kolečka, nebo kedlubna, nastrouhaná nahrubo či nakrájená na tenké plátky. Přidat můžete i zbylou vařenou červenou řepu. Salátové listy, klíčky, bylinky a výhonky se hodí jakékoli. Od věci nejsou ani dokřupava opečené chlebové kostky či nalámané slané krekry anebo pár kapek dobrého octa na dochucení.