Salátová polévka z kuřecího vývaru

Salátová polévka z kuřecího vývaru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salátová polévka z kuřecího vývaru

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Na 1,2–1,5 l vývaru a 2 porce polévky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 854 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 78 g
Tuky 32 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze skeletu, kůže a křídel uvaříte skvělý vývar, který využijete jako základ salátové polévky. Ta v sobě umně spojuje polévku a salát, je jen na vás, k čemu bude mít blíž. Zužitkovat v něm můžete i zdánlivě nesourodé zbytky zeleniny a bylinek z lednice.

Suroviny

Na vývar
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
kuřecí skelet 1 ks
+ křídla a ostatní použitelné zbytky z 2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny
voda 2 l
česnek 1 stroužek
petrželka 2 snítky
mrkvová nať
svěží, čerstvá
pepř celý 7 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
Na polévku
vývar kuřecí 600 ml
+ obrané maso, popřípadě i kůže, z vaření vývaru, natrhané či nakrájené
mrkev
z vaření vývaru, nakrájená na kolečka (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
salát 4 hrstí
směs listů, ideálně s rukolou
výhonky mungo 100 g
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na kolečka
medvědí česnek (čerstvý) 2 hrsti
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
pažitka
nasekaná, podle chuti

Kuřecí vývar

1 V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje, vložte řezem dolů 1 cibuli, zbavenou vrchní slupky a rozpůlenou. Opékejte, aby cibule na řezu začala zlátnout. Pak vložte 1 mrkev, očištěnou a v celku, 1 petržel, oloupanou a v celku, skelet s křídly a ostatní použitelné zbytky z 1,5–2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny. Opékejte, aby cibule hodně zezlátla a maso na skeletu začalo chytat barvu, občas protřeste (nic se nesmí spálit dočerna, a tím zhořknout).

2 Pak zalijte 1,5–2 litry vody, vložte 1 stroužek česneku, 2 snítky petrželky, popřípadě i trochu svěží mrkvové natě, 7 kuliček černého pepře a 2 kuličky nového koření, jemně osolte. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte nejméně 1 hodinu, aby byl vývar chutný, maso šlo dobře od kostí a kůže byla měkká.

3 Hotový vývar přeceďte. Libové maso nebo i kůži, máte-li ji rádi, oberte. Mrkev nechte do polévky nebo ji později můžete sníst. 

NĚCO NAVÍC
Vývar je nejlepší čerstvý. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě nejméně 3 dny, stejně jako maso a vařená mrkev, uchovávejte je každé zvlášť. Vývar a maso můžete i zamrazit, vývar nejlépe po odměřených a označených dávkách. Vývar až na 3 měsíce (nejlepší je první měsíc), maso na měsíc. 

Salátová polevka

1 V rendlíku přiveďte k varu 600 ml vývaru s masem (a mrkví), osolte a opepřete. Pár minut povařte, aby se prohřály. Mezitím do 2 velkých misek rozdělte salátové listy, mungo, jarní cibulky a medvědí česnek. Na ně nalijte vývar s masem (a mrkví) podle chuti, doplňte bylinkami.

NĚCO NAVÍC
V polévce budou skvělé i ředkvičky, nakrájené na kolečka, nebo kedlubna, nastrouhaná nahrubo či nakrájená na tenké plátky. Přidat můžete i zbylou vařenou červenou řepu. Salátové listy, klíčky, bylinky a výhonky se hodí jakékoli. Od věci nejsou ani dokřupava opečené chlebové kostky či nalámané slané krekry anebo pár kapek dobrého octa na dochucení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit