0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plněné kedlubny s vepřovým masem a kari

Plněné kedlubny s vepřovým masem a kari

3.1 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 789 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 28 g
Tuky 57 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Použít můžete bílé i modré odrůdy kedluben. Mladé nerozvinuté lístky snězte také.

Suroviny

kedlubna 4 ks
máslo 2 PL
na vymazání
jarní cibulka 2 ks
s natí, najemno
kari koření 1 ČL
směs (dle chuti)
sůl
pepř
čerstvý mletý
smetana ke šlehání 1 PL
30%
200 g
mleté vepřové maso
vejce 1 ks
sýr ementál 50 g
či gouda, nahrubo
voda
či bílé víno na podlití
zakysaná smetana
k podávání (nemusí být)
1 Předehřejte troubu na 200–220 °C. Kedlubny oloupejte a mírně seřízněte spodní část, aby stály rovně v zapékací míse. Svrchu je rovnoměrně vydlabejte kulatým vypichovátkem nebo ostrou lžičkou a vnitřky mírně osolte. Polovinu vydlabané dužiny jemně pokrájejte, zbytek snězte. Na másle zpěňte bílou část cibulky, zelenou část si nechte stranou. Přidejte pokrájené kedlubny, osolte, přiklopte a za občasného míchání duste doměkka; trvá to asi 10 minut. Posypte kari, osmahněte, vlijte smetanu a stáhněte z ohně. Do mírně zchladlé směsi
vmíchejte mleté maso, vejce, strouhaný sýr a nať z cibulky. Dochuťte solí a pepřem.

2 Lžičkou naplňte vydlabané kedlubny a uhlaďte. Kedlubny postavte do zapékací mísy vymazané máslem, podlijte trochou vody nebo vína, přiklopte a vložte do trouby. Pečte pod poklicí při 200–220 °C 30–45 minut, dokud kedlubny nezměknou. Potom odklopte a ještě chvíli zapékejte. Skvělé se zakysanou smetanou a vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Požádejte řezníka, aby vám semlel maso, které se vám líbí. Z vepřového je vhodná plec nebo vepřový ořez, nemusí být moc tučný.  Vepřové maso můžete nahradit mletým kuřecím nebo krůtím masem či kedlubny pro změnu naplnit směsí podušených žampionů a šunky; přidejte však o něco více smetany a sýra. Kedlubny můžete před plněním krátce povařit v osolené vodě, budou pak dříve měkké.

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit