Suroviny
Postup
Uvaříme kávu - silnějšího turka a necháme vychladnout.
Během toho smícháme mascarpone se zakysanou smetanou.
Nad párou vyšleháme žloutky (bílky nebudeme potřebovat) s trochou cukru (ne moc, piškoty už jsou samy o sobě dost sladké) do pěny.
Žloutkovou pěnu vmícháme do smetanové směsi. Pokud máme opravdu kvalitní vejce, stačí do smetanové směsi vmíchat dva žloutky, cukr a vyšlehaný sníh z bílků.
Do studené kávy přidáme podle chuti rum.
Piškoty v kávě s rumem namáčíme z obou stran, ale musíme pracovat rychle, piškoty rychle sáknou, a musí zůstat tvrdší. První vrstvu v obdélníkové míse tvoří piškoty, ty pak potřeme vrstvou krému, posypeme kakaem a klademe druhou vrstvu piškotů, krému a kakaa. Vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechen krém.
Poslední vrstvu tvoří smetanový krém hustě posypaný kakaem. Dáme pořádně vychladit a podáváme. V lednici vydrží i čtyři dny, pokud tam tedy tak dlouho vůbec vydrží. Dezert je lehký, osvěžující a jen se rozplývá na jazyku.