Tiramisu cheesecake dokonale spojuje dva naše oblíbené dezerty. Čokoládový korpus, piškoty nasáklé kávou a sametová krémová náplň budou hrát hlavní roli v nejednom vašem sladkém snu. Díky likéru Amaretto ještě nádherně voní po mandlích. Pokud si přejete oslnit návštěvu nebo rodinu, pak lepší dezert zvolit nemůžete.
Suroviny
Postup
Asi 30 minut před zahájením přípravy dezertu vyndejte máslo z lednice, aby trochu změklo. Troubu předehřejeme na 175°C. Dno a boky formy o průměru 24 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Čokoládu nalámejte na kousky a poté rozpustíme nad vodní lázní (Žáruvzdornou misku s čokoládou postavte na hrnec s vroucí vodou.) Rozpuštěnou čokoládu nechte mírně vychladnout.
V hrnci zahřejte 15 ml likéru amaretto, poté v něm rozpusťte 8 g kávy. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.
Připravte korpus. Jedno vejce vyšlehejte do nadýchané pěny. V jiné misce ušlehejte 65 g másla s 50 g cukru. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu, mouku, amaretto s kávou a vyšlehané vejce. Nalijte těsto do formy a zanořte do něj piškoty do poloviny jejich výšky. Vložte do trouby a pečte asi 8 minut.
Do hrnce vsypte 12 g instantní kávy a vlijte 50 ml vody. Zahřívejte, dokud se káva nerozpustí. Poté hrnec odstavte z plotny a smíchejte s 30 ml likéru amaretto. Hotovým kávovým sirupem potřete nebo pokapejte piškoty. Nemusíte spotřebovat všechen.
Připravte náplň. Sýr promíchejte mascarpone a škrobem. Dále šlehejte a postupně přidejte 330 g cukru. Poté jedno po druhém přidejte 5 vajec. Nakonec přidejte smetanu ke šlehání, 30 ml likéru amaretto a vanilkový extrakt. Když je vše dobře prošlehané, nalijte náplň do formy a pečte 15 minut na 175°C. Poté snižte teplotu na 120°C a pečte dalších 90 minut.
Připravte polevu. V hrnci zahřejte 30 ml likéru amaretto, přidejte 6 g kávy a míchejte, dokud se nerozpustí. Hrnec sejměte z plotny a nechte mírně vychladnout. Odlijte asi 10 ml tekutiny a zbytek smíchejte se smetanou na vaření.
Cheesecake vyndejte z trouby a zalijte polevou. Odložených 10 ml naneste lžičkou na několik míst na těsto a poté pomocí špejle vytvořte jednoduché vzory a víry. Cheesecake vraťte zpět do trouby a pečte ještě asi 15 minut.
Upečený cheesecake nechte zcela vychladnout. Poté sejměte okruží formy a dejte minimálně na 8 hodin do lednice.
Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.