Lehký piškotový dort

Lehký piškotový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:
6 vajec
175g cukru
150g hladké mouky (část lze nahradit kakaem, na bezlepkovou verzi lze použít rýžovou mouku)
50g bramborového škrobu
vanilka

ovocný sirup nebo rozředěná marmeláda

Krém:
kostka másla (čím tučnější, tím lepší, v obchodech se už bez problémů dá sehnat 84%)
5 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru
250g mascarpone
volitelně: potravinářská barva, ovocný sirup nebo extrakt

Korpus:
1. Dortovou formu o průměru 20cm vyložíme pečicím papírem - dno i boky, papír by měl vršek formy o několik cm přesahovat, těsto docela vyběhne.

2. V míse rozšleháme vajíčka s cukrem, přidáme vanilku a na vodní lázni směs zahřejeme zhruba na 40°C (pozor, je potřeba hlídat a občas promíchat, jinak z toho bude leda palačinka na snídani). Teplotu lze odhadnout i dotykem, není potřeba si pořizovat kuchyňský teploměr. 

3. Do čeho se ale vyplatí investovat, to je kuchyňský robot. Jakmile je vaječná směs dostatečně prohřátá, vyšleháme ji do husté pěny (což zahřátí sice usnadní, ale bez robota to bude trochu fuška). V této fázi je možné budoucí korpus obarvit potravinářským barvivem nebo ochutit extraktem.

4. V druhé míse si odvážíme mouku (popř. také kakao) a bramborový škrob, smícháme a prosátou sypkou směs postupně (asi na třikrát) opatrně přimícháme do tekuté.

5. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 175°C asi 30-35min. Dort je upečený, když do něj zapíchnete špejli a vytáhnete ji bez kousků těsta. Necháme zchladnout a zatím si připravíme krém.

Krém:
Na krém ušleháme změklé máslo (doporučuji vytáhnout z lednice několik hodin před použitím), mascarpone a moučkový cukr. Cukr dávkujte víceméně podle chuti - někdo radši sladší, někdo zase lehčí krém. Můžeme si také vyhrát s barvičkami a příchutěmi - třeba k citronové marmeládě bude dobře pasovat, když do krému přidáte trochu levandulového sirupu, k jahodám zase dobře půjde kokos, k malinám máta atd.

Zchladlý korpus zarovnáme, otočíme spodkem nahoru (dno je nejrovnější a bude tak tvořit pěkný vršek) a rozřízneme na tři stejné části (doporučuji použít dlouhý vroubkovaný nůž na pečivo a rovnou kruhovou podložku a korpus krájet tak, že jednou rukou střídavě přidržujete korpus a otáčíte podložkou a druhou plynule řežete k sobě a od sebe). Na část, kterou teď máme vespod (původně vršek korpusu) dáme část krému, přiklopíme prostřední částí, zalijeme sirupem nebo naředěnou marmeládou dle chuti, necháme chvilku vsáknout, opět potřeme částí krému a přiklopíme poslední částí korupusu (rovným původním dnem). Tu opět polijeme sirupem nebo marmeládou, necháme chvilku vsáknout a celý dort rovnoměrně potřeme zbytkem krému.

Zdobení:
Tahle část už je čiště na Vás, fantazii se meze nekladou, víceméně :) Na tzv. naked cake je možné boky potřít krémem jen lehce a celý dort po obdvodu přejet plochou stranou většího příborového nože, abyste odstranili zbytky. Pokud hodláte dort polévat (čokoládou nebo zrcadlovou polevou), bude potřeba větší vrstva a dort je před poléváním vhodné tak na půl hodiny umístit do mrazáku, poleva na něm pak hezky a rychle ztuhne. Stejný postup zvolte i pokud hodláte dort potahovat fondánem nebo marcipánem, bude se ním pak lépe pracovat, než kdyby měl pokojovou teplotu - pak by totiž hrozilo, že ho na některých místech promáčknete.

Já jsem zdobila čokoládou a ovocem. Dort jsem na chvíli dala do mrazáku, pak jsem si do ztuhlé polevy načrtla budoucí tvar zdobení. Kousky čokolády jsem přelila smetanou zahřátou těsně pod bod varu a rozšlehala do hladka. Čokoládovou směs jsem si dala do zdobicího sáčku s úzkou špičkou a dekorovala podle připravených črtů. Nakonec jsem přidala borůvky. Aby ovoce drželo pěkně na místě, použila jsem zbytky čokolády, kterou jsem borůvky k dortu "přilepila".

TIP: Dorty vždy peču odpoledne předem, aby se do druhého dne pěkně rozležely a všechny chutě měly čas se propojit. Třetího dne se nikdy nedožijí :)

Všechno nejlepší!

Autor: meritre

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit