0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehký piškotový dort

Lehký piškotový dort

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5426 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 396 g
Tuky 377 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
cukr 175 g
mouka pšeničná hladká 150 g
část lze nahradit kakaem, na bezlepkovou verzi lze použít rýžovou mouku
škrob 50 g
vanilka
sirup ovocný
lze nahradit rozředenou marmeládou
Krém
máslo 250 g
moučkový cukr 5 PL
mascarpone 250 g
sirup ovocný
potravinářské barvivo
lze vynechat

Postup

1

Korpus:

  • Dortovou formu o průměru 20cm vyložíme pečicím papírem - dno i boky, papír by měl vršek formy o několik cm přesahovat, těsto docela vyběhne.
  • V míse rozšleháme vajíčka s cukrem, přidáme vanilku a na vodní lázni směs zahřejeme zhruba na 40°C (pozor, je potřeba hlídat a občas promíchat, jinak z toho bude leda palačinka na snídani). Teplotu lze odhadnout i dotykem, není potřeba si pořizovat kuchyňský teploměr. 
  • Do čeho se ale vyplatí investovat, to je kuchyňský robot. Jakmile je vaječná směs dostatečně prohřátá, vyšleháme ji do husté pěny (což zahřátí sice usnadní, ale bez robota to bude trochu fuška). V této fázi je možné budoucí korpus obarvit potravinářským barvivem nebo ochutit extraktem.
  • V druhé míse si odvážíme mouku (popř. také kakao) a bramborový škrob, smícháme a prosátou sypkou směs postupně (asi na třikrát) opatrně přimícháme do tekuté.
  • Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 175°C asi 30-35min. Dort je upečený, když do něj zapíchnete špejli a vytáhnete ji bez kousků těsta. Necháme zchladnout a zatím si připravíme krém.
2

Krém:

Na krém ušleháme změklé máslo (doporučuji vytáhnout z lednice několik hodin před použitím), mascarpone a moučkový cukr. Cukr dávkujte víceméně podle chuti - někdo radši sladší, někdo zase lehčí krém. Můžeme si také vyhrát s barvičkami a příchutěmi - třeba k citronové marmeládě bude dobře pasovat, když do krému přidáte trochu levandulového sirupu, k jahodám zase dobře půjde kokos, k malinám máta atd.

Zchladlý korpus zarovnáme, otočíme spodkem nahoru (dno je nejrovnější a bude tak tvořit pěkný vršek) a rozřízneme na tři stejné části (doporučuji použít dlouhý vroubkovaný nůž na pečivo a rovnou kruhovou podložku a korpus krájet tak, že jednou rukou střídavě přidržujete korpus a otáčíte podložkou a druhou plynule řežete k sobě a od sebe). Na část, kterou teď máme vespod (původně vršek korpusu) dáme část krému, přiklopíme prostřední částí, zalijeme sirupem nebo naředěnou marmeládou dle chuti, necháme chvilku vsáknout, opět potřeme částí krému a přiklopíme poslední částí korupusu (rovným původním dnem). Tu opět polijeme sirupem nebo marmeládou, necháme chvilku vsáknout a celý dort rovnoměrně potřeme zbytkem krému.

3

Zdobení:
Tahle část už je čiště na Vás, fantazii se meze nekladou, víceméně :) Na tzv. naked cake je možné boky potřít krémem jen lehce a celý dort po obdvodu přejet plochou stranou většího příborového nože, abyste odstranili zbytky. Pokud hodláte dort polévat (čokoládou nebo zrcadlovou polevou), bude potřeba větší vrstva a dort je před poléváním vhodné tak na půl hodiny umístit do mrazáku, poleva na něm pak hezky a rychle ztuhne. Stejný postup zvolte i pokud hodláte dort potahovat fondánem nebo marcipánem, bude se ním pak lépe pracovat, než kdyby měl pokojovou teplotu - pak by totiž hrozilo, že ho na některých místech promáčknete.

Já jsem zdobila čokoládou a ovocem. Dort jsem na chvíli dala do mrazáku, pak jsem si do ztuhlé polevy načrtla budoucí tvar zdobení. Kousky čokolády jsem přelila smetanou zahřátou těsně pod bod varu a rozšlehala do hladka. Čokoládovou směs jsem si dala do zdobicího sáčku s úzkou špičkou a dekorovala podle připravených črtů. Nakonec jsem přidala borůvky. Aby ovoce drželo pěkně na místě, použila jsem zbytky čokolády, kterou jsem borůvky k dortu "přilepila".

TIP: Dorty vždy peču odpoledne předem, aby se do druhého dne pěkně rozležely a všechny chutě měly čas se propojit. Třetího dne se nikdy nedožijí :)

Všechno nejlepší!

 
Autor: meritre

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit